Madeira –⁠ tipy na výlety na Ostrově věčného jara (1. část)

DestinaceMadeiraTipy na výletyPortugalsko

Madeira je překrásným přírodním klenotem Portugalska. Stvořená je především pro milovníky přírody a pěší turistiky, ale na své si tu přijdou i milovníci památek a pláží. Na výlety na Madeiře budete vzpomínat ještě dlouho!

Ostrov věčného jara. Perla Atlantiku. Ostrovní zahrada. To jsou jen některé z přezdívek, které si Madeira díky své kráse vysloužila. Jak je asi zřejmé, svou popularitu si získala dechberoucí přírodou a hustou sítí turistických stezek, jež většinou vedou podél tak zvaných levád neboli uměle vybudovaných zavlažovacích kanálů. V tomto článku si představíme některé z nich a k tomu přidáme tipy i na celou řadu dalších krásných míst.

Levády

Levád je na Madeiře okolo dvou set, některé jsou funkční, jiné už ne. Chodníčky podél nich původně sloužily k údržbě zavlažovacích kanálů, dnes jsou však využívány hlavně pro pěší turistiku. 

Jednou z těch nejkrásnějších je nepochybně Levada do Furado začínající a končící ve vesnicích Portela a Ribeiro Frio. Do obou vesnic se lze jednoduše dostat autobusem z hlavního města Funchal. V Portele se navíc nachází velmi pěkná vyhlídka na pobřeží Madeiry.

Z Ribeiro Frio si lze udělat pěknou odbočku nebo krátký výlet na oblíbenou vyhlídku Balcões, česky Balkony. Z vesnice sem vede trasa zvaná Vereda dos Balcões. Na konci se nachází vyhlídková plošina se zábradlím a dokonalým pohledem na zalesněné hluboké údolí ve vnitrozemí Madeiry.

Další trasou, která určitě stojí za návštěvu je Levada do Norte, nebo alespoň její část vedoucí z průsmyku Boca da Encumeada, kde se můžete občerstvit v příjemné restauraci. Odtud lze vyrazit podél malebné Levada do Norte a po nějaké době se napojit na Levada das Rabaças nebo odbočit na trasu PR17, která zahrnuje průchody tunely dlouhými i několik stovek metrů.

Rabaçal

Jedno z nejkrásnějších, ale také nejvyhledávanějších míst na ostrově je údolí Rabaçal. Patří mezi hlavní levádové oblasti –⁠ začíná zde hned několik opravdu nádherných tras, což sem láká davy turistů. Nejlepší je proto navštívit údolí ráno nebo večer. Určitě si však toto místo nenechte utéct!

Některé trasy začínají na parkovišti, jiné u malebné kavárny Rabaçal Nature Spot Cafe, kde si lze pochutnat na výtečných dezertech a sendvičích. Během výletu do Rabaçalu sem určitě zajděte alespoň na kávu nebo limonádu, abyste si vychutnali zdejší příjemnou atmosféru. Skvělou atrakcí jsou místní ptáčci, kteří vám budou doslova zobat z ruky, teda pokud si do ní dáte třeba kousek chleba nebo sušenky. 

Asi nejznámější zdejší trasou je Levada das 25 Fontes. Začíná u zmíněné kavárny, vede po schodech dolů a pak podél levády, nad kterou se sklání větve stromů a vytvářejí okouzlující podívanou tvořenou stíny a světlem odrážejícím se na hladině vody proudící v zavlažovacím kanále. Ve vodě zde navíc občas můžete zahlédnout pstruhy klidně si plující proti proudu. 

Na konci levády čeká překrásné jezírko, do něhož po skále stékají větší i menší pramínky vody. Pokud je zkusíte spočítat, pravděpodobně se dostanete k tomu, že jich je víc jak dvacet pět. V jezírku je možné se koupat, voda však bývá opravdu studená.

Druhou oblíbenou cestou je Levada do Risco vedoucí k jednomu z nejvyšších vodopádů na Madeiře. Trasa není nijak dlouhá ani náročná a na konci vás čeká okouzlující pohled na vodu padající z výšky více jak sta metrů.

Opomenout byste neměli ani návštěvu trasy Levada do Alecrim začínající kousek od parkoviště nad Rabaçalem a vedoucí nad celým údolím. Cesta není tolik navštěvovaná, takže zde budete mít možnost vychutnat si okolní krásu plnými doušky. Lemují ji prastaré stromy i nádherné výhledy a na několika místech se lze dokonce koupat.

Vodopády

Jak už bylo zmíněno výše, Madeira je plná levád a to stejné platí i o vodopádech. Stěží by tu šly vypsat všechny, které stojí za vidění, pojďme se ale podívat alespoň na některé z nich. Vynechat byste určitě neměli již zmíněný Risco a 25 Fontes. Také na trase PR17 se nachází několik velmi pěkných vodopádů –⁠ krátkou odbočku si určitě udělejte k vodopádu Cascata do Folhadal. Stojí to za to!

Pozoruhodnou podívanou nabízí vodopád Cascatas dos Lombos nacházející se v opravdu hlubokém údolí nedaleko města Seixal. Mezi další oblíbené vodní atrakce patří vodopád Cascata dos Anjos nedaleko Ponta do Sol. Padá z výšky přímo na silnici, lidé se zde rádi fotí nebo pod proudící vodou projíždí autem. Je však potřeba dávat pozor na možnost uvolněných kamenů, které voda může strhnout.

Úctyhodný pohled se vám naskytne také z vyhlídky Miradouro da Garganta Funda, nedaleko městečka Ponta do Pargo. Spatříte krásný vodopád Garganta Funda padající do prohlubně v zemi s jezírkem na dně. 

Chão dos Louros

K opravdu krásným místům patří i kemp a piknikové místo Chão dos Louros. Můžete sem dojet autem a zdarma zaparkovat na přilehlém parkovišti nebo dojít pěšky z nedaleké a již zmíněné Encumeady, kam jezdí autobus. Najdete zde malebnou zelenou travnatou plochu s několika stromy, stoly, lavičkami a grily. Jedná se o dokonalé místo stvořené pro odpočinek a piknik v srdci přírody.

Pico do Arieiro

Třetí nejvyšší horou ostrova je Pico do Arieiro měřící 1 818 metrů. Lze sem dojet autem, takže si můžete ušetřit namáhavé stoupání. Což ovšem znamená také to, že je tu plno turistů. Samotný vrchol pak nabízí úžasné výhledy do okolí i možnost občerstvení v místní kavárně.

Pico Ruivo

Se svojí výškou 1 862 metrů je Pico Ruivo nejvyšší horou Madeiry. Na vrchol lze dojít hned ze tří různých směrů, nejčastější variantou je však výlet z již zmíněné hory Pico do Arieiro. Tato trasa je navíc považovaná za jednu z nejhezčích na ostrově a řada turistů si sem dělá jednodenní výlet, který je však vzhledem ke klesání, stoupání a množství schodů poměrně náročný. Určitě si na něj proto vyhraďte celý den.

Také na Pico Ruivo na vás čeká chutné občerstvení, a to v chatě nacházející se na úpatí hory. Posilněni čerstvě vymačkanou šťávou z ovoce a okouzleni výhledy se pak můžete vydat zpět na Pico do Arieiro, nebo případně pokračovat v některém z dalších dvou směrů.

Fanal

Dalším jedinečným místem, které byste na Madeiře měli určitě navštívit, je vavřínový les Fanal. Zdejší prastaré stromy pokroucené do podivných tvarů a častá mlha vytvářejí tajuplnou atmosféru a společně s volně se pasoucími krávami lákají řadu fotografů. 

Tak co, už máte sbaleno? Madeira už na vás čeká! A pokud nemáte dost, podívejte se ještě na druhou část našich tipů na výlety na Madeiře!

Týden na rozkvetlé jarní Krétě

Dovolená v Řecku: Týden na rozkvetlé jarní Krétě

Turecko: Poznejte turecký Olymp a jeho okolí

Tahtalı Dağı

Mohlo by vás zajímat

Sousse

Sousse: Tuniské letovisko nadchne moderními hotely i medinou

Čtyř a pětihvězdičkové hotely s praktickým režimem all inclusive, prostorná písčitá pláž s pozvolným vstupem do vyhřátého moře, největší medina v zemi a několik významných památek – to jsou hlavní důvody, proč se Sousse (česky Súsa) řadí mezi nejpopulárnější letoviska v pevninské části Tuniska. Navíc zde výhodně nakoupíte – ve městě jsou trhy, krámky a […]

Číst více

pozůstatky antického města Side

Fotoreportáž: Večerní procházka starobylým centrem města Side

Přibližně v půli cesty mezi tureckými městy Antalya a Alanya leží město Side. Nejkrásnější je jeho starobylé centrum, rozprostírající se na malém poloostrově. Budete-li trávit dovolenou na Turecké riviéře, rozhodně si nenechte ujít jeho návštěvu. Ideální je vypravit se do Side večer, kdy to tam nejvíce žije. Uvidíte antické památky, nakoupíte suvenýry a občerstvíte se […]

Číst více

Co ochutnat na Madeiře

Dovolená na Madeiře: Co ochutnat?

Chystáte se na dovolenou na ostrov květin a kromě překrásné přírody vás zajímá i zdejší kuchyně? V tomto článku se dozvíte, na jaké pochoutky se na Madeiře můžete těšit. Share Tweet Email

Číst více