10 důvodů, proč milujete Kapverdy

DestinaceKapverdy

“Proč milujete Kapverdy?” Tak zněla naše otázka na vás, naše fanoušky. A jako vždy jste nás nezklamali a zahrnuli nás tisícovkami komentářů plných skvělých důvodů, proč jste si Kapverdy zamilovali právě vy a proč se vyplatí tento kousek atlantského ráje prozkoumat až po to nejposlednější zákoutí. 

 

Koneckonců, kdybyste se procházeli po pláži s běloskvoucím jemným pískem a s drinkem v ruce pozorovali kitesurfery létající vysoko nad vlnami oceánu, bezstarostně leželi na hladině solného jezera nebo tančili spolu s místními v rytmu reggae až do rána… nemyslíte si, že byste se zamilovali také?

Užiji si volnost na nekonečné pláži

Láká vás africkým sluncem vyhřátý bílý písek, odpočinek na lehátku s chladným drinkem v ruce a večer třeba divoká plážová párty? Tak to budete na Kapverdách ve svém živlu. Místní pláže jsou totiž opravdu úchvatné a ne nadarmo jsou pro svou rozlehlost, čistotu a celkovou krásu přirovnávány k těm karibským.

Zaplavu si v průzračném oceánu

Atlantský oceán nemá u mnohých milovníků mořských radovánek úplně dobrou pověst. A skutečně – leckde bývá věčně rozbouřený a celoročně chladný. Na Kapverdských ostrovech to však neplatí ani v nejmenším. Ačkoli i zde v některých částech roku bývá větrno a vlny mohou na dosahovat až tří metrů, teplota vody jen zcela výjimečně klesá pod 22 °C a v nejteplejších měsících dosahuje dokonce až 29 °C! V místních tyrkysových vodách se navíc běžně vyskytují delfíni a sezónně i velryby, za kterými se samozřejmě můžete také vypravit.

 

Objevím ráj milovníků vodních sportů

Windsurfing, kitesurfing, paddleboarding, kayaking… Pokud vás tato slova zvedají ze židle a nutí vás nadšeně utíkat k nejbližší vodní ploše, jsou Kapverdy skvělou volbou právě pro vás. Pobřežní vody ostrova Sal (oblast Costa de Fragata) patří mezi ta vůbec nejpopulárnější kitesurfingová místa na celém světě a pravidelně se umisťují v různých žebříčcích na těch nejvyšších místech.

“No stress”

Oficiální motto Kapverďanů, které asi není potřeba překládat a které od místních uslyšíte při své návštěvě těchto krásných ostrovů určitě mnohokrát. Stres totiž na Kapverdách skutečně nemá místo a místní obyvatelé jsou proslulí svou bezstarostností, spontaneitou a veselou, nekonfliktní povahou.

Vyhřeji se na slunci

Možná se to zdá jako samozřejmost, ale Kapverdy se vyznačují skoro celoročně velmi příjemným letním počasím – teploty se zde pohybují mezi 24 °C a 30 °C. I když v některých měsících může poměrně výrazně foukat a místní chodí zahaleni zhruba tak, jako my na podzim, pro našince jsou kapverdské teploty i tehdy opravdu příjemné. Dávejte si ovšem pozor na místní africké slunce, které vás – i schované za mrakem – opálí mnohem rychleji, než jste zvyklí nejen od nás, ale třeba i ze zemí jižní Evropy nebo z Egypta.

Ochutnám jedinečnou kuchyni

Kapverdská kuchyně je bohatou fúzí portugalských, afrických a jihoevropských vlivů a jako taková vám poskytne nejeden netradiční kulinářský zážitek. Základem jsou samozřejmě ryby a ostatní plody Atlantského oceánu, ale ochutnat zde můžete například i “cachupu”, což je pomalu dušený pokrm z rozličných druhů masa i ryb s fazolemi, kukuřicí a spoustou dalších druhů zeleniny. Je dostupný v množství lokálních variant a je zároveň i kapverdským národním jídlem.

Sůl?!

Možná si teď říkáte: “Sůl? No jistě, oceán je přece slaný všude, na tom není nic zvláštního!” Máte samozřejmě pravdu, ale v tomto případě se však nejedná o sůl oceánskou, ale o sůl ze solných dolů, které daly jméno celému jednomu ostrovu – “sal” znamená portugalsky prostě “sůl”. Ačkoli se v dnešních dnech již netěží, doly můžete stále navštívit a v zatopeném Pedra de Lume se lze i vykoupat. Místní voda obsahuje 26x více soli než voda oceánská, takže se do ní můžete položit a vznášet se na hladině, aniž byste se museli bát potopení.

Čeká mě dokonalý odpočinek

Relax. Klid. Pohoda. To jsou slova, která v souvislosti s Kapverdskými ostrovy nejčastěji zaznívají. Teplo, oceán, africkým sluncem vyhřátý písek, věčně usměvaví místní a dlouhé dny, kdy vaší jedinou starostí je rozhodnout se, zda si svůj další drink dáte na pláži nebo v bazénu. Kapverdy jsou zkrátka zemí, kde pro starosti není místo a z jejich přirozeně nakažlivé energie budete čerpat sílu ještě dlouho po návratu domů.

Budu tančit až do rána

Kapverďané milují hudbu a tanec. Téměř každý večer, když slunce zapadne, dávají tuto svou vášeň na odiv a ulice jejich městeček ožijí tóny a příjemným lidským rejem. Například v městečku Santa Maria na ostrově Sal se hraje a tančí všude, a to na moderní muziku, na reggae, ale i na tradiční hudební žánr zvaný “morna”, který vznikl mezi kapverdskými emigranty v exilu a je protkán melancholií, samotou a steskem po ztraceném domově.

Prozkoumám fascinující podmořský svět 

Průzračnost, čistota a příjemná teplota oceánu přímo vybízejí ke zkoumání toho, co se nachází pod jeho hladinou. Ať už se rozhodnete jen pro šnorchlování nebo se jako potápěč vydáte do hlubin oceánu, čeká vás úchvatný podmořský život a pestrobarevné vulkanické útesy, ohromné podvodní jeskyně a dokonce několik dobře zachovalých vraků potopených lodí.

Ponořte se do hlubin průzračného Atlantiku a objevte tajemství skrytá pod jeho hladinou nebo se vydejte na okružní jízdu kolem ostrova a objevte jeho pohnutou historii. Ochutnejte několik specialit z pestré nabídky místní kuchyně a prožijte svou nezapomenutelnou dovolenou v duchu kapverdského motta “No stress”. Kapverďané svou zemi tak moc milují, že vymysleli celý hudební žánr o tom, jak se jim po ní stýská, když jsou pryč.

Tak na co ještě čekáte? Není čas, abyste se do Kapverd zamilovali i vy?

milujete Mallorcu

10 důvodů, proč milujete Mallorcu

10 důvodů, proč milujete Kypr

Mohlo by vás zajímat

Šnorchlování a potápění v Rudém moři

Šnorchlování a potápění v Rudém moři: Podvodní ráj plný barev a biodiverzity

Rudé moře je jedním z nejoblíbenějších cílů pro šnorchlování a potápění na světě, a to z dobrého důvodu. Toto moře, které leží mezi Afrikou a Arabským poloostrovem, je domovem fascinujícího podmořského světa, který zahrnuje různorodé druhy ryb, korálů a dalších podmořských tvorů. Pokud jste milovníkem dobrodružství a zároveň obdivovatelem krásného podmořského světa, Šnorchlování a potápění […]

Číst více

Pomorie

Pomorie: Bulharské letovisko, jež se zavděčí i náročným dovolenkářům

Pouhých 10 kilometrů od letiště v Burgasu se rozprostírá město Pomorie, ve kterém můžete strávit pohodovou letní dovolenou. Tato lokalita má mnoho předností – jednou z nich je snadná a rychlá dostupnost. Let z České republiky trvá dvě hodiny, následný transfer do hotelu zhruba dvacet minut. Co všechno lze v tomto bulharském letovisku na pobřeží […]

Číst více

Experti na cestách - 1. díl

Experti na cestách: 1. díl

Kterou destinaci vybrat? Co pro cestu budu potřebovat? Jaká platí opatření? Mám mít vše vytištěné nebo stačí elektronicky? Co připojištění, ano či ne? To se dozvíte v 1. díle pořadu, který vás ve své druhé půlce zavede do Egypta a doporučí, kam se v této zemi určitě podívat. Share Tweet Email

Číst více