Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží na Krétě

KrétaDestinaceŘecko

Kréta. Bájný ostrov, který si oblíbil nejeden z antických bohů, si zcela jistě zamilujete i vy. Romantické zálivy, malebná horská údolí, rybářské vesničky s bílými domky a kostelíky… Dovedete si představit lepší kulisy pro vaši dokonalou dovolenou? A to jsme ještě ani nezmínili nádherné krétské pláže!

Právě ty jsou totiž jedním z hlavních lákadel tohoto kouzelného ostrova. Pojďme si proto představit alespoň některé krétské pláže!


1) Pláž Balos

Nádherná, jedinečná, kouzelná… to jsou přídavná jména, která často uslyšíte v souvislosti s touto pláží. Ta se řadí mezi nejkrásnější pláže na Krétě na světě. Její azurově průzračné vody hrají snad všemi odstíny modré a na místech, kde se setkávají s bílým pískem pláže, mají často narůžovělé tóny.

Krása Balosu je ještě umocněna možností podívat se na něj pěkně svrchu. Po chvíli nepříliš náročného stoupání nejprve po štěrkové cestě a pak po schodech se dá vyjít na vyhlídku, ze které uvidíte celou lagunu jako na dlani. Hned naproti pláži se navíc nachází ostrov Gramvousa s ruinami benátské pevnosti, jež kdysi sloužila jako základna místních pirátů. Rozhodnete-li se na Balos vypravit, určitě se zastavte i zde, protože atmosféra tohoto historického místa společně s opravdu úchvatnými výhledy zkrátka stojí za to!

 

2) Pláž Elafonisi

Také pláž Elafonisi se pravidelně umisťuje vysoko v žebříčcích nejkrásnějších pláží na světě. Jestliže i vás zaujaly růžové odstíny moře na Balosu, Elafonisi vám doslova učaruje. Růžový písek, který svou barvu získává z rozdrcených mušlí a skořápek, je totiž jejím hlavním poznávacím znamením. Jen se podívejte na tu nádheru!

Elafonisi najdete na západě Kréty v oblasti Chania a⁠ zajímavostí je, že se vlastně nejedná o klasickou pláž, ale spíše o jakýsi rozsáhlý písečný val, který krétské pobřeží spojuje s nedalekým stejnojmenným ostrovem. Ten je přírodní rezervací a domovem hned několika chráněných druhů rostlin i živočichů. Za příznivého počasí se dá na ostrov dojít pěšky, což každému doporučujeme!

 

3) Pláž Preveli

Máte-li rádi netradiční zážitky a nebojíte-li se trochy fyzické námahy, určitě se vydejte na Preveli. Abyste tuto nádhernou pláž mohli navštívit, musíte nejprve zdolat poměrně strmé klesání a několik stovek schodů. Ale věřte nám, stojí to za to!

Samotná pláž se nachází v neobydlené deltě říčky Megalopotamos, která pramení v nedalekých horách, razí si cestu soutěskou Kourtaliotis a následně se vlévá do moře. Největším lákadlem je malebný palmový háj, jenž se táhne po obou březích říčky a končí až téměř na pláži samotné. Přímo na Preveli se nachází malý bar. Zde si můžete dát něco drobného k snědku, případně svlažit hrdlo chladným nápojem –⁠ jen je potřeba mít s sebou hotovost. Na stoupání zpátky k silnici doporučujeme se pořádně posilnit. Pokud nemáte opravdu dobrou fyzičku, budete kromě té všudypřítomné krásy hodně dlouho vzpomínat i na množství vyšlých schodů.

 

4) Pláž Lasithi Vai

Tato nádherná pláž, někdy zvaná prostě Vai či Palm forest, se nachází asi 25 kilometrů východně od přístavního městečka Sitia. Jak už název v anglickém jazyce napovídá, i zde se můžete těšit na palmy. Zdejší palmový háj je však o poznání rozlehlejší než ten na Preveli. Rozprostírá se na ploše větší než 250 čtverečních kilometrů a roste v něm na 5000 datlových palem. Jedná se tak o největší přírodní palmový les nejen v Řecku, ale i v celé Evropě.

Procházka mezi palmami je opravdu kouzelným zážitkem, během kterého možná chvílemi zapomenete, že se nacházíte v Evropě. Pláž je otevřena od východu do západu slunce a v hlavní sezóně bohužel bývá velmi zalidněna. Výhodou její popularity je však slušná vybavenost –⁠ přímo na pláži najdete kavárny a snack bary, které servírují občerstvení po celý den.

 

5) Pláž Matala

Vesnička Matala se stejnojmennou pláží se nachází v malebné zátoce na jihu ostrova. Z obou stran ji chrání vysoká skaliska, takže zde prakticky nefouká a hladina moře je většinou klidná jako zrcadlo.

Co však činí Matalu opravdu unikátním místem, je pískovcová skála s vytesanými otvory, která se tyčí nad pláží a působí dojmem jakéhosi zvláštního skalního města pro trpaslíky. Ve skutečnosti bylo místo původně římským pohřebištěm z 4.–⁠5. století našeho letopočtu, avšak jeho pietní atmosféra již dávno vzala za své. V 60. letech totiž Matalu objevili příslušníci hnutí hippies, kterým se zde zalíbilo natolik, že si z mnohých pohřebních komor udělali příbytky. 

Za pozornost stojí i stejnojmenná vesnička, která se nachází jen cca 50 metrů od pláže. Také tady je vidět značný vliv hippies, na něž dává vzpomenout množství zdejších dekorací. Ke všeobecné pohodě přispívá i prosperující populace místních koček.

Tak co, není čas se na krétské pláže vypravit a zažít jejich krásu na vlastní kůži? Na Krétu jsme se vypravili i my. Pokud si chcete přečíst o tom, jak se nám tam líbilo, podívejte se SEM.

Kam v září na dovolenou?

Dovolená v září: Egypt, Kapverdy nebo Řecko?

Dovolená v Egyptě: Faraonova kletba aneb jsou obavy na místě?

Faraonova kletba aneb jsou obavy na místě?

Mohlo by vás zajímat

Filmová místa

Tunisko, Maroko, Řecko… Kde se natáčely slavné filmy a seriály?

Patříte mezi filmové a seriálové nadšence, kteří rádi navštěvují místa z oblíbených snímků? Tak je tenhle článek přesně pro vás! Vydejte se s námi do míst, kde se natáčely slavné filmy a seriály! Share Tweet Email

Číst více

Romantika na ostrově Svaté Anastázie v Bulharsku

Fotoreportáž: Romantika na ostrově Svaté Anastázie v Bulharsku

Nachází se jen 6,5 kilometrů od Burgasu, jeho rozloha činí pouhých 0,01 km2, přezdívalo se mu Bolševik a najdete na něm jediný ostrovní klášter v Bulharsku. Vydejte se s námi na prohlídku jediného obydleného ostrova v bulharském Černomoří a poznejte romantický ostrov Svaté Anastázie.  Share Tweet Email

Číst více

Krásy a zajímavosti slavné Alexandrie

Egypt: Krásy a zajímavosti slavné Alexandrie

Vydejte se společně s námi do egyptské Alexandrie, egyptské město s bohatou historií a kulturním dědictvím, které proslulo například díky světoznámé Alexandrijské knihovně, Alexandrijskému národnímu muzeu, honosné mešitě Abú El-Abbáse Mursího a dalším pamětihodnostem. Share Tweet Email

Číst více