Historie Sardinie: Archeologické naleziště Su Nuraxi di Barumini

SardinieItálieTipy na výlety

Italský ostrov Sardinie je vyhledávaný zejména pro své úchvatné pláže a křišťálově čisté moře. Pokud se sem však rozhodnete vyrazit na dovolenou, tak vězte, že nabízí víc než to. Za prozkoumání stojí i jeho vnitrozemí, kde na vás dýchne bohatá historie Sardinie.

Sardinie je pokladnice plná zajímavých památek reprezentujících její pozoruhodnou historii a kulturu. Jedním z takových míst je bezpochyby i archeologický komplex Su Nuraxi di Barumini, jedno z nejzajímavějších nalezišť celé Evropy.

 

 

Pozůstatky nuragské civilizace

Sardinská krajina je známá výskytem nuragů, staveb s kruhovým půdorysem rozprostřených po celém ostrově, které zde postavila starobylá a tajemnem zahalená nuragská civilizace, jež obývala Sardinii ještě před jejím osídlením Římany. 

 

Ostrovu vládla přibližně mezi roky 1700 a 500 př. n. l. Vesnice Su Nuraxi, jejíž pozůstatky lze dnes nalézt nedaleko Barumini v provincii Medio Campidano v samotném srdci jižní Sardinie, byla vybudována někdy mezi 13. a 5. stoletím př. n. l. kolem velkého nuragu.

 

 

Co je to vlastně nurag

Jak už jsme zmínili, nurag je kuželovitá obranná stavba, podle níž se výše uvedená civilizace jmenuje a která byla pravděpodobně součástí starověkého systému opevnění. Zajímavé je, že tyto obranné věže jsou postavey pouze z balvanů bez jakéhokoliv pojiva a jinde než na Sardinii je nenajdete.

 

 

Třípatrový nurag je centrem komplexu, jenž tvoří celkem pět věží a chýše vesnice Su Nuraxi. Postaven byl pravděpodobně někdy mezi roky 1800 a 1500 př. n. l. a je považován za nejzachovalejší a největší ze všech na celém ostrově. K jeho objevení došlo náhodou v polovině 20. stoletím a hlavním archeologem byl Giovanni Lilliu, často považovaný za „otce sardinské archeologie“.

 

Další čtyři věže jsou orientovány přesně podle světových stran a vybudovány byly zhruba ve 13. století př. n. l. Všechny obranné stavby původně propojovaly terasy. Chýše byly postavené také z kamene. I dnes mezi nimi stále jedna vyniká , jedná se o tu největší, archeology často nazývanou „parlamentem“ či „sněmovní místnost“, neboť se v ní pravděpodobně jednalo o důležitých otázkách běhu vesnice.

 

 

Pradávná atmosféra i krásná krajina

Samotné archeologické naleziště je však jen jednou z atrakcí Barumini. Za vidění celkově stojí zdejší překrásná krajina. Oblast byla navíc roku 1997 zařazena na Seznam světového dědictví UNESCO a během její návštěvy pocítíte minimálně náznak atmosféry dávných dob, kdy bylo toto místo významným mocenským centrem.

 

Tak co, láká historie Sardinie i vás? Vyrazte se za ní podívat s námi!

Rilský klášter

Rilský klášter: Jedna z nejpůsobivějších památek Bulharska

Klášter Tsambika na Rhodosu: Skvělý tip na výlet

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 18. díl

V dalším díle pořadu Experti na cestách jsme se podívali do nejbezpečnější země na světě. Lidé si v ní nezamykají auta ani domy. Řeč je o Ománu, perle arabského východu. Destinaci přiblížili cestovatel a fotograf Jiří Kolbaba, honorární konzul Ivo Vaněk a obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek. Místní hotely představil René Eagle, generální […]

Číst více

Rimini

Rimini: Slavné italské letovisko s velmi dlouhou historií

Rimini je jednou z nejstarších rekreačních, ale i lázeňských lokalit v Evropě, funguje od roku 1843. Převážná část dění se navíc odehrávala na plážích, což přitáhlo davy turistů. Za první republiky sem jezdila pražská smetánka. Díky tomu Rimini získalo pověst luxusní destinace, která se s ním táhne dost nezaslouženě až do dnešních časů. Share Tweet […]

Číst více

chorta neboli horta

Chorta: Řecký salát s olivovým olejem a citrónem prospívá zdraví

Řecká kuchyně je chutná a ve většině případů i zdravá. Poletíte v létě na Rhodos, Kos, Zakynthos, Korfu, Samos, Santorini, či na jiný řecký ostrov? Pokud vyznáváte zdravý životní styl, určitě se vám zavděčí chorta (neboli horta). Jedná se o řecký salát ze spařených listů špenátu, pampelišek nebo jiných zelených částí rostlin. Share Tweet Email

Číst více