Dovolená na Sardinii: Panenská příroda i prastará kultura v pohoří Barbagia

SardinieDestinaceItálie

Nádherné pláže a průzračné moře na Sardinii nejspíš nikoho nepřekvapí. Chcete-li však zažít tento magický italský ostrov v jeho divočejší podobě, vydejte se do horské oblasti Barbagia.

Pohoří Barbagia se nachází ve středovýchodní části ostrova a je často nazýváno srdcem a duší celé Sardinie. Je totiž centrem tradiční sardinské kultury, autentického jídla a najdete v ní civilizací jen málo dotčenou přírodu, ve které jsou navíc rozprostřené pozůstatky dávné nuragské kultury. Ta ovládala ostrov zhruba od 18. století př. n. l. do 2. století n. l.

Název Barbagia pochází ze starořečtiny, ve které zněl zkrátka Barbaria. Asi není třeba dlouze vysvětlovat, co takové jméno znamenalo. Přízvisko Země barbarů si tato horská oblast vysloužila proto, že právě sem původní obyvatelé Sardinie utíkali před útoky Římanů a Kartaginců. 

Faeddas su sardu?

Tak by se vás původní ostrované nejspíše zeptali, jestli hovoříte jejich jazykem. Zatímco v ostatních částech Sardinie již převažuje italština, mnozí obyvatelé Barbagie totiž i v dnešních dobách hovoří původním sardinským jazykem, kterému říkají limba sarda. Tento románský jazyk v sobě kromě latinského základu obsahuje i předlatinské prvky takzvané paleosardinštiny a kartáginštiny, později přijal i vlivy byzantské řečtiny, katalánštiny a kastilštiny. Mimochodem se jedná se o jazyk, který je společně s italštinou ze všech současných živých jazyků nejpodobnější původní latině. Spolu s touto prastarou řečí přežilo v Barbagii i velké množství starých zvyků, jako například každoroční maškarní průvody.

Nespoutaná příroda i dávná historie

Barbagia láká na hornatou krajinu s bohatou vegetací. Husté dubové lesy střídají louky porosté barevným kvítím, pastviny se prolínají s úrodnými vinicemi. Při toulkách krajinou si zde budete připadat jako poustevníci, a to i v hlavní sezóně. Většina návštěvníků ostrova totiž míří spíše na pobřeží, kde si užívají průzračné moře a světoznámé pláže, jež patří k těm nejkrásnějším v Evropě. Duše Sardinie se však nachází právě ve vnitrozemí a byla by obrovská škoda ji nepoznat zblízka.

Navštívit tu můžete působivé jeskyně Grotte del Bue Marino či Grotta di Ispinigoli, zaniklou nuragskou vesnici Tiscali či tajemnou hrobku obrů Tomba dei Giganti di S’Ena e Thomes a mnoho dalších překrásných míst lidské i přírodní provenience.

Speciální zmínku si zaslouží soutěska Gorroppu. Tato unikátní lokalita je domovem hned několika endemitních rostlin a živočichů a v jejích skalnatých stěnách můžete spatřit zkameněliny pradávných podmořských tvorů. To ještě z dob, kdy se Sardinie teprve nořila z moře. Tuto nevšední krásu si určitě nenechte ujít.

Vesničky a městečka, kde se zastavil čas

Pokud byste chtěli poznat opravdovou duši Sardinie a mohli byste navštívit jen jedno místo, pravděpodobně bychom vám doporučili malé horské městečko Orgosolo v provincii Nuoro. To je považováno za nejkrásnější městečko ostrova, a to nejen díky svým více než 150 murales, nádherným malbám na zdech místních kamenných domů. 

První z těchto maleb vznikaly koncem 60. let a mají je na svědomí sardinští anarchisté. Další přibývaly v průběhu následujících desetiletí zejména díky studentům, kteří touto formou oslavovali sardinský a italský protifašistický odboj během 2. světové války. Záznamy do této „orgosolské kroniky pod širým nebem“ přibývají i v dnešní době. Většinou odrážejí politická a sociální témata, která rezonují moderním mezinárodním společenstvím. 

Orgosolo je také známé svou krvavou minulostí. Ještě v polovině 20. století nebylo výjimkou, že místní brali zákon do svých rukou a půtky mezi členy jednotlivých rodin někdy přerůstaly v konflikty táhnoucí se napříč celými generacemi. Příběhy o banditech, hrdých rodech a krvi prolité ve jménu cti jsou dodnes součástí zdejší tradice a nezřídka se vám může stát, že potkáte místního staříka, který je s vámi bude chtít sdílet. Mnohdy ho nezastaví ani fakt, že nerozumíte italsky, ani sardinsky.

A kdyby se vám v Orgosolo obzvlášť líbilo, zhruba 50 kilometrů na jih od něj se nachází další malebná horská vesnička, Lanusei. 

Milovníci vína si pak užijí návštěvu míst jako je Jerzu, Tortolì, Oliena nebo Mamoiada, kde se pěstuje tradiční vinná odrůda cannonau. Toto vynikající víno sytě červené barvy a plné chuti určitě doporučujeme k ochutnání, stejně jako světově proslulé sardinské sýry.

Zipline Cabo Verde aneb adrenalin na ostrově Sal

Dovolená na Kapverdách: Zipline Cabo Verde aneb adrenalin na ostrově Sal

Bakšiš: Jak na tento fenomén nejen arabského světa?

BAKŠIŠ

Mohlo by vás zajímat

Okruh ostrovem aneb Celodenní výlet po španělském ostrově Mallorca

Okruh ostrovem: Celodenní výlet po ostrově Mallorca

Španělský ostrov Mallorca je ideálním místem pro letní dovolenou u moře. Přivítají vás tu prostorné písčité pláže, výborná gastronomie, skvostná příroda, udržované cyklostezky a pestrá nabídka výletů. Jedním z nich je Okruh ostrovem, určený především těm, co milují malebné scenérie. Tento celodenní výlet jsme absolvovali a pořídili následující fotografie. Nikoliv však během letních prázdnin, ale […]

Číst více

palác Knossos

Palác Knossos na Krétě měl více než tisíc místností

Král starobylé Kréty Minos je asi jedinou mytologickou postavou, jejíž existenci nezpochybňují ani největší skeptici. Zvlášť poté, co se podařilo odkrýt zbytky jeho monumentálního sídla, kterým byl palác Knossos. Share Tweet Email

Číst více

5 tradičních pochoutek z Kosu

Dovolená v Řecku: 5 tradičních pochoutek z ostrova Kos

Ke správné dovolené patří i ochutnávání specialit místní kuchyně. Řecká gastronomie je známá snad všude, staví na jednoduchosti pokrmů a čerstvosti surovin a patří k nejzdravějším na světě. Které dobroty můžete ochutnat na ostrově Kos? Share Tweet Email

Číst více