Klášter Tsambika na Rhodosu: Skvělý tip na výlet

DestinaceŘeckoTipy na výletyRhodos

Bájný ostrov Rhodos láká každoročně mnoho cestovatelů na překrásné pláže, průzračné moře a rozmanitou přírodu, ale i poutavé legendy z jeho dlouhé historie. Jedním z příběhy opředených míst je pozoruhodný klášter Tsambika.

Pokud patříte mezi milovníky historie nebo tajuplných míst, rozhodně si nenechte tuto jedinečnou památku utéct. Svůj výlet můžete navíc spojit s koupáním na nádherné pláži, která též nese jméno Tsambika.

 

 

Klášter Tsambika

Na východním pobřeží ostrova Rhodos se do výšky tyčí kopec, na jehož vrcholu se rozkládá bělostný klášter pocházející z 18. století. Jedná se o jedno z nejvýznamnějších poutních míst na ostrově. Klášter je zasvěcen Panně Marii z Tsambiky a poskytuje dechberoucí výhled do okolí –⁠ hlavně na nádherné, zdánlivě nekonečné moře.

 

Do dvou třetin kopce lze vyjet autem, pak už musíte po svých po zpevněném strmém chodníku a schodech. Ke klášteru to trvá přibližně 15 minut a vhodná je určitě pevná obuv. Výstup však určitě stojí za to. Cestou dolů nebo nahoru se navíc můžete občerstvit v taverně Tsambikas nebo navštívit místní muzeum ležící na úpatí kopce.

 

 

Legenda o vzniku

Klášter Tsambika je známý jako poutní místo žen modlících se za narození dítěte a k jeho vzniku se váže několik legend. Asi nejznámější je ta o manželském páru, který se dlouho bez úspěchu snažil o početí potomka. Oba už ztratili všechny naděje, když jedné noci muž zahlédl tajemnou záři na kopci. Když světlo spatřil i následující dvě noci, rozhodl se k němu vypravit.

 

Na místě nalezl ikonu Panny Marie, začal se k ní modlit a prosit ji o vytoužené dítě. Slíbil, že pokud mu přání splní, postaví jí na kopci klášter. Když dorazil domů, jeho žena mu oznámila, že je těhotná. Narozenou dívku pojmenovali Tsambika – řecky záře. Muž na svůj slib nezapomněl a na kopci postavil kostel zasvěcený Panně Marii z Tsambiky, do kterého umístil její ikonu. 

 

Mezi obyvateli ostrova jsou jména Tsambika pro dívku a Tsambikos pro chlapce dodnes velmi oblíbená a ke klášteru míří ženy i páry modlící se za početí dítěte.

 

 

Pláž Tsambika

Zmíněný kopec s klášterem se tyčí nad zátokou Tsambika obehnanou skalisky. Právě díky nim je zde moře klidné a voda průzračná, takže koupání si tu mohou naplno užít i děti a senioři. Písek je jemný a vybízí k opalování i stavění hradů.

 

Velmi lákavé je také to, že se zde nachází řada skvělých restaurací a barů. Nechybí ani možnost zapůjčení vybavení pro vodní sporty. Můžete si tedy být jisti, že nudit se tady nebudete –⁠ ani ve dne, ani v noci. 

 

 

Tak co, nalákali jsme vás na návštěvu kláštera Tsambika i stejnojmenné pláže? A to není vše co Rhodos nabízí! Objevit jeho krásy s námi můžete během vaší dovolené na tomto malebném ostrově.


Tip na výlet na Mallorce: Dračí jeskyně

Okruh ostrovem: Celodenní výlet po ostrově Mallorca

Okruh ostrovem aneb Celodenní výlet po španělském ostrově Mallorca

Mohlo by vás zajímat

5 tipů, jak překonat strach z létání

Dovolená bez starostí: 5 tipů, jak překonat strach z létání

Milujete moře, plážový písek a objevování vzdálených končin, ale při představě cestování letadlem vás přepadá hrůza? Aviofobie neboli strach z létání může zkomplikovat plány nejednoho cestovatele. My vám na následujících řádcích poradíme několik způsobů, jak strach z létání zmírnit, případně jak se ho úplně zbavit! Share Tweet Email

Číst více

Do letadla s dítětem aneb jak na cestování s dětmi

Rodinná dovolená: Do letadla s dítětem aneb jak na cestování s dětmi

Čeká vás rodinná dovolená s dětmi? Není nic cennějšího než čas strávený s rodinou. Jak si ho ale užít opravdu naplno, tak aby vašim ratolestem nic nechybělo a vy jste se zbytečně nestresovali? Nejlepší dovolená je rozhodně ta, kterou si užije celá rodina. Tak se pojďme společně podívat na cestování s dětmi a radosti a […]

Číst více

Experti na cestách: 42. díl

Experti na cestách: 42. díl

Blue Style Experti na cestách jsou zpátky! Cestovatelský pořad, se kterým se rozhodně nebudete nudit, startuje do nové sezóny. A v tomto dílu uvidíte sestřih toho nejlepšího, co nabídla první řada. Tak neváhejte a připomeňte si, které destinace už jsme v pořadu navštívili, jaké celebrity jsme zpovídali i s čím jsme se vám pokusili s […]

Číst více