Petaloudes: Údolí motýlů na ostrově Rhodos zaujme děti i dospělé

DestinaceŘeckoTipy na výletyRhodos

Turistická sezóna na řeckém ostrově Rhodos trvá od května do října. Pokud se sem vydáte v létě, zejména o prázdninách, můžete si udělat skvělý výlet do Petaloudes neboli Údolí motýlů. Nadšeni budou všichni ti, které přitahuje příroda a baví pěší turistika. Jak napovídá název, v těchto končinách spatříte tisíce krasavců s oranžovými křídly. Ta však ukážou jen někteří z nich.

Údolí motýlů se nalézá v severní části ostrova Rhodos, cca 20 km od letoviska Ialyssos – Ixia, stejně daleko je to z letoviska Kolymbia. Populární Faliraki je vzdáleno přibližně 25 km. Pokud přijedete autem, k dispozici je několik parkovišť. Pravidelně sem zajíždí i autobusová doprava.

cedule v Petaloudes

Přástevníky přitahuje voňavá pryskyřice

Jak vlastně Petaloudes u vesnice Epano Kalamonas vypadá a co všechno tam lze zažít? Jedná se o úzké, zhruba 5 km dlouhé zelené údolí, vytvořené říčkou Pelekanos. Ta na rozdíl od řady jiných rhodských toků nikdy nevysychá. Díky tomu se zde udržuje chladné a vlhké mikroklima, příjemně kontrastující s horkým a suchým vnitrozemím ostrova.

Na několika místech se můžete kochat pohledem na tůňky a na menší, avšak atraktivní a poměrně fotogenické vodopády. Všude je spousta zeleně a skalních útvarů. Málokoho by napadlo, že něco takového je na Rhodosu k vidění.

vodopád v Údolí motýlů na řeckém ostrově Rhodos

Poněvadž jde o chráněné území a zároveň o turistickou atrakci, jsou zde uměle vybudované kamenné chodníky s dřevěným zábradlím a také lávky umožňující přejít přes řeku suchýma nohama.

Hlavním důvodem, proč do Petaloudes jezdí i ti, co jinak procházkám v přírodě příliš neholdují, jsou motýli druhu přástevník kostivalový. Ti se sem uchylují v době páření, tedy od června do půlky září. Mimochodem – z celého Řecka se vyskytují pouze na Rhodu.

A proč právě tady? Podle všeho je do Údolí motýlů láká zlatavá pryskyřice stromů druhu ambroň východní (Liquidambar orientalis), voní totiž po vanilce.

motýli v Petaloudes

Během spánku vypadají nenápadně

Jak jste si možná všimli, případně se dočetli na internetu, v Česku motýlů nápadně ubylo. Louka, na níž nepoletovalo hned několik desítek druhů, byla kdysi nezajímavá. V současné době jsme nadšení, když spatříme alespoň jednoho běláska nebo babočku. V Petaloudes je motýlů spousta, ale dříve jich tu poletovalo podstatně víc. Na vině jsou proudy návštěvníků, kteří je ruší.

Zajímavostí je, že přástevníci jsou ve skutečnosti můry, aktivní v noci. Přes den spící hejna obalují celé kmeny stromů a kameny, je to vskutku nevšední podívaná!

Přástevníci mají oranžová křídla se čtyřmi černými skvrnami. Ta jsou však vidět pouze při letu. Pokud motýli sedí a spí, jsou nenápadní a téměř splývají s pozadím. Někteří návštěvníci Údolí motýlů je schválně polekají, aby vzlétli, například tleskáním nebo máváním. I z tohoto důvodu se počet motýlů přebývajících zde každoročně snižuje.

Údolí motýlů aneb Petaloudes

Nemají totiž žaludek a v období od května až do října nejedí. Přežívají pouze z energie, kterou si nastřádali z předešlého vývojového stadia housenek. Vyrušení návštěvníky pro ně představuje zbytečnou spotřebu cenné energie.

V září se motýli rozletí po celém ostrově, aby nakladli vajíčka. V dubnu se z nich vylíhnou larvy, ty se v květnu zakuklí. Začátkem června kukly popraskají a vyletí z nich nová generace přástevníků, aby se celý cyklus mohl opakovat.

lávka přes říčku Pelekanos

Petaloudes láká také do muzea

Pro návštěvníky je přístupná přibližně kilometr dlouhá část Údolí motýlů, kudy vede poznávací stezka. Na jejím horním konci stojí klášter Kalopetra z roku 1784. Odsud je nádherný výhled do celého kraje, na Egejské moře a za dobré viditelnosti až k břehům Turecka. Na dolním konci přístupné části se ve zrekonstruovaném italském domě ze 30. let 20. století nachází přírodovědné muzeum, přibližující faunu a flóru v Petaloudes. Ve speciálním oddělení můžete sledovat líhnutí motýlů z kukel.

stezka v Petaloudes

Vstupné do Petaloudes, jež je rozdělené na dvě části silnicí a zahrnuje i návštěvu muzea. Občerstvit se můžete v příjemné taverně, kde servírují například velmi chutné špagety a musaku připravovanou v peci vytápěné dřevem. Samozřejmě nechybí ani prodejna suvenýrů.

Údolí motýlů je otevřené denně od 8 do 19 hodin a lze ho projít dvěma směry. Buď začnete u dolního vstupu u muzea a budete pokračovat vzhůru, anebo do Petaloudes vstoupíte na horním konci u kláštera Kalopetra a půjdete směrem dolů.

klášter Kalopetra

Klikatá stezka je v některých úsecích obtížněji schůdná, tudíž se doporučuje pevná obuv. Zvýšená opatrnost je nezbytná zejména na žebříku a schůdcích kolem vodopádu – mohou být kluzké. Navzdory tomu zvládnou Údolí motýlů projít i menší děti, cesta však není vhodná pro výlet s kočárkem. Podél stezky jsou rozmístěny dřevěné lavičky, na nichž si můžete odpočinout, občerstvit se a pokochat pohledem do okolí.

lavičky v Údolí motýlů na Rhodosu


Caló des Moro: Nádherná přírodní pláž na španělském ostrově Mallorca

Šopský salát: Bulharské národní jídlo, které je jedinečné díky sýru Sirene

Šopský salát

Mohlo by vás zajímat

Nejkrásnější pláže Hurghady

Dovolená v Egyptě: Nejkrásnější pláže Hurghady

Pojďme společně objevit ty nejkrásnější pláže Hurghady! Hřejivé paprsky slunce v průběhu celého roku, krásné zlatavé pláže s jemným pískem, průzračné a vyhřáté Rudé moře plné ryb a dalších mořských živočichů, skvěle vybavené hotelové komplexy, působivá atmosféra arabských tržišť, vynikající pochoutky egyptské kuchyně a mnoho dalšího. To je Egypt! Share Tweet Email

Číst více

dovolená u moře si žádá vhodné opalovací krémy

Opalovací krémy: Jak ochránit pokožku během dovolené u moře?

Chystáte se na dovolenou s CK Blue Style? Bez ohledu na to, zda vyrazíte do Řecka, Egypta, Tuniska, Turecka, Spojených arabských emirátů, Bulharska či exotických krajin, měli byste si do kufru přibalit vhodné opalovací krémy a také přípravky, které vaše pokožka vyžaduje po opalování. Rozhodně neprohloupíte, když zajdete do lékárny BENU. Share Tweet Email

Číst více

Pomorie

Pomorie: Bulharské letovisko, jež se zavděčí i náročným dovolenkářům

Pouhých 10 kilometrů od letiště v Burgasu se rozprostírá město Pomorie, ve kterém můžete strávit pohodovou letní dovolenou. Tato lokalita má mnoho předností – jednou z nich je snadná a rychlá dostupnost. Let z České republiky trvá dvě hodiny, následný transfer do hotelu zhruba dvacet minut. Co všechno lze v tomto bulharském letovisku na pobřeží […]

Číst více