Rilský klášter: Jedna z nejpůsobivějších památek Bulharska

DestinaceBulharskoTipy na výlety

Historický klenot ukrytý v úzkém údolí řeky Rily mezi lesy a horami – to je Rilský klášter, známý také jako Rilský monastýr.

Bulharsko nabízí víc než krásné zlatavé pláže omývané Černým mořem, najdete zde totiž i překrásná pohoří, která vybízejí k pěším výletům do přírody. Jedním z vyhledávaných cílových míst je Rilský klášter (někdy též Rilský monastýr) nacházející se v úzkém horském údolí v pohoří Rila, ve výšce 1147 m, přibližně 120 km jihozápadně od Sofie, hlavního města země. 

Od poustevny ke klášteru…

Jedná se o jednu z nejvýznamnějších historických a kulturních památek Bulharska. Dějiny Rilského kláštera, který se rozkládá na ploše 8800 m², sahají až do 10. století, kdy nedaleko odtud byla poustevníkem sv. Ivanem Rilským založena poustevna, jež se postupem času rozrůstala, až se stala významným centrem bulharského pravoslaví. Klášter byl během své existence několikrát zničen a znovu vybudován. Dnešní ikonickou podobu získal až v letech 1833–1847. Roku 1983 byla tato úchvatná stavba ležící v objetí přírody zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. 

Nechte se ohromit!

Zvenčí působí celý komplex jako nedobytná pevnost, neboť ho obepíná masivní obvodová zeď. Když však projdete branami na vydlážděný klášterní dvůr, který je mimochodem veřejnosti přístupný zdarma, obklopí vás typická byzantská nádherně zdobená architektura plná barev a detailů. Převažuje zde zejména bílá, červená a hnědá – tedy barvy symbolizující bulharský lidový kroj.

Klášterní dvůr obklopují několika poschoďové arkády, které však návštěvníkům nejsou volně přístupné. Mezi nejvýznamnější budovy patří kostel svaté Bohorodičky, jež je zvenčí i zevnitř zdobený úchvatnými barevnými freskami. Na vnějších zdech spatříte hlavně obrazy různých neštěstí a pekelných vizí, v interiéru kostela pak můžete obdivovat výjevy z vesnického a náboženského života. Ukryta je zde také významná relikvie – stříbrná schránka s levou rukou Ivana Rilského. Na obranu kostela byla postavena vysoká Chreljova věž, jediná dodnes dochovaná část z původní stavby.

Neméně významná je klášterní knihovna, kde se nachází více než 15 000 rukopisů a starých tisků, jež jsou důležitým zdrojem informací o bulharské historii a kultuře. Součástí komplexu je také Muzeum historie a umění, které nabízí rozsáhlou sbírku uměleckých děl, včetně ikon, náboženských předmětů a keramiky.

Noc v srdci kláštera a přírody

V současné době je Rilský klášter jednou z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí v Bulharsku. Návštěvníci sem přicházejí prozkoumat a obdivovat historické a kulturní dědictví, stejně jako krásu okolní přírody. A koho místo uchvátí natolik, že se tu bude chtít zdržet déle, může využít ubytování v mnišských celách a strávit v klášteře i noc.


Dovolená na kole: Nejlepší destinace pro cyklisty

Historie Sardinie: Archeologické naleziště Su Nuraxi di Barumini

Mohlo by vás zajímat

Bordeaux

Bordeaux: Město ve Francii nadchne vínem, památkami i okolím

Bordeaux leží asi tak 600 km od Paříže, po obou březích řeky Garonny. Historicky významnější je západní část s přístavem, kam mohou vplouvat i zaoceánské lodě. Okolí města je vyhlášené hlavně vínem, nejprestižnější a nejdražší se pěstují právě tady. Share Tweet Email

Číst více

Rimini

Rimini: Slavné italské letovisko s velmi dlouhou historií

Rimini je jednou z nejstarších rekreačních, ale i lázeňských lokalit v Evropě, funguje od roku 1843. Převážná část dění se navíc odehrávala na plážích, což přitáhlo davy turistů. Za první republiky sem jezdila pražská smetánka. Díky tomu Rimini získalo pověst luxusní destinace, která se s ním táhne dost nezaslouženě až do dnešních časů. Share Tweet […]

Číst více

Experti na cestách: 51. díl

Experti na cestách: 51. díl

Experti na cestách vám tentokrát přináší volné pokračování speciálu o kapverdském ostrově Sal, protože všechny zdejší krásy se jednoduše do jednoho dílu nevejdou. Prozradíme vám, kde zažít autentické Kapverdy, kam vyrazit za skvělými drinky, představíme místa ideální pro výlety s dětmi a zpovídáme zdejší dovolenkáře, mezi nimiž bude i Vendula Pizingerová, prezidentka nadačního fondu Kapka […]

Číst více