Proč jet do Tuniska: 5 důvodů, proč navštívit klenot severní Afriky

DestinaceTunisko

Proč jet do Tuniska? Kam jinam vyrazit na pohodovou dovolenou k moři, během které však budete mít příležitosti také k mnoha zajímavým výletům? 

Tunisko patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace, kam každoročně míří tisíce návštěvníků, a to za odpočinkovou i aktivní dovolenou. Tak proč jet do Tuniska? Protože nabízí snad vše, co by si vaše cestovatelské srdce mohlo přát! Nevěříte? My vás přesvědčíme!

1. Vyhřátý písek a průzračné vody

Ano, jednou z hlavních předností Tuniska jsou nepochybně nádherné písčité pláže táhnoucí se kam až oko dohlédne podél zářivě modrého Středozemního moře. Snadno tu během dovolené získáte zlatavé opálení a načerpáte novou energii. 

Až jí budete mít dostatek, můžete se pobavit a vyzkoušet některý z nabízených vodních sportů jako je kitesurfing nebo windsurfing či se vydat za objevováním krás podmořského světa. Nejlepší lokalitou k potápění v Tunisku je bezpochyby Tabarka, kde při prozkoumávání podmořských jeskyní a kaňonů můžete potkat například hejna pestrobarevných ryb, chobotnice, sasanky i další mořské živočichy.

2. Pohodlí i zábava na dosah ruky

Hotelové komplexy, které najdete v nabídce CK Blue Style jsou prověřené po stránce kvality služeb a nabízejí svým hostům opravdu kvalitní zázemí. Ty tuniské se navíc často pyšní krásnými aquaparky s vodními atrakcemi pro děti i dospělé. Nudit se tak rozhodně nebudete a se svojí rodinou či přáteli zažijete nezapomenutelnou dovolenou. 

Tunisané jsou většinou velmi přátelští a pohostinní, což se promítá i do jejich pracovního života. Být hostem tuniského hotelu je proto opravdu příjemná zkušenost. Kvalita služeb bývá na vysoké úrovni a pokud zaměstnancům navíc věnujete nějaký ten drobný bakšiš, budete si občas připadat doslova jako v pohádce.

3. Pestrá mozaika kultury

Díky své poloze je Tunisko mostem mezi evropskou a africkou kulturou. Těšit se proto můžete na řadu poutavých historických památek i dalších zajímavých míst. Ve většině tuniských měst naleznete překrásné mediny (staré části města), z nichž některé jsou dokonce zapsané na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Jestliže se chcete vydat na zajímavý výlet za poznáním, doporučujeme prozkoumat ruiny kdysi slavného Kartága, památky hlavního města Tunis, uličky malebného městečka Sidi Bou Said a koloseum El Jem.

Ujít byste si rozhodně neměli nechat ani návštěvu tradičního trhu zvaného souk. Právě zde totiž poznáte velkou část tuniské kultury plné barev a vůní. Pokud budete mít v plánu nakoupit tu nějaké suvenýry, určitě nezapomeňte smlouvat!

K opravdovému poznání místního života rozhodně patří také posezení v tradiční arabské kavárně s mátovým čajem a baklavou. Kdo chce, může vyzkoušet i vodní dýmku

Za kulturou se lze vypravit také do fascinující pouště a objevit některou z berberských vesniček. Mezi skvělé zážitky patří rovněž jízda po písečných dunách na velbloudovi, čtyřkolce či v džípu.

4. Svěží zeleň i vyprahlá poušť

Pokud patříte mezi cestovatele, kteří kromě památek chtějí poznat i kus přírodního bohatství dané země, v Tunisku určitě nebudete zklamáni rozmanitou nabídkou. Najdete zde totiž pláže, lesy, hory, poušť i oázy. 

Mezi vyhledávaná místa patří například solná jezera Chott el Djerid, horské oázy Chebika, Tamerza a Mides či národní park Ichkeul se stejnojmenným jezerem, zapsaný na Seznamu světového dědictví UNESCO.

5. Kuchyně plná barev, vůní a chutí

Součástí dovolené a poznávání cizí země je samozřejmě neodmyslitelně i zdejší kuchyně. Tunisko je středomořskou zemí, takže se může pochlubit velice zdravou a pestrou škálou pokrmů. 

Pokud patříte mezi milovníky pálivých jídel, v Tunisku se vám bude pravděpodobně líbit. Zdejší pokrmy jsou většinou lehce pikantní, neboť se do nich často přidává ostrá pasta z feferonek zvaná harissa.

Jestliže však ostrým jídlům zrovna nefandíte, nemusíte se obávat, součástí tuniské kuchyně jsou samozřejmě i nepálivé pokrmy. Těšit se můžete například na výborně připravené ryby, mořské plody a světoznámý kuskus. Vše samozřejmě skvěle doplňuje koření plné vůní a chutí.

Nelze opomenout ani chutné tuniské sladkosti, mezi které patří například makroud – sladký koláček s datlemi, ořechy nebo mandlemi. Výborná je i čerstvě vylisovaná pomerančová šťáva, nebo již zmíněný mátový čaj. 

Tak co, už víte, proč jet do Tuniska? Vybrat si u nás můžete z letovisek na pevnině nebo malebném ostrově Djerba. Tak na nic nečekejte a rezervujte si svou příští dovolenou! 

Tajemství egyptských parfémů a aromaterapie

Dovolená v Egyptě: Egyptské parfémy a aromaterapie

Ománská Salalah: 7 tipů na výlety, které si nesmíte nechat ujít

Ománská Salalah

Mohlo by vás zajímat

Nejkrásnější pláže Hurghady

Dovolená v Egyptě: Nejkrásnější pláže Hurghady

Pojďme společně objevit ty nejkrásnější pláže Hurghady! Hřejivé paprsky slunce v průběhu celého roku, krásné zlatavé pláže s jemným pískem, průzračné a vyhřáté Rudé moře plné ryb a dalších mořských živočichů, skvěle vybavené hotelové komplexy, působivá atmosféra arabských tržišť, vynikající pochoutky egyptské kuchyně a mnoho dalšího. To je Egypt! Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 20. díl

Dnes s Experty na cestách objevíme okouzlující Turecko, kde najdete vše od průzračného moře a zlatavých pláží přes historické památky a výtečnou kuchyni po úchvatnou přírodu. V reportáži se podíváme na Tureckou riviéru a navštívíme zelenající se Kemer s výhledem na majestátní hory i historická města Antalya a Side. Chybět nebude ani adrenalinový canyoning a […]

Číst více

Madeira je kulinářský ráj, doporučuje Lenka Pátek

Madeira je kulinářský ráj, doporučuje Lenka Pátek

Portugalský ostrov Madeira mě uchvátil nejen svými přírodními krásami, ale také gastronomií. Z místní kuchyně jsem byla doslova nadšená! Mají tam vynikající maso, ryby a mořské plody, ale také ovoce, zejména mango a marakuju. Zamilovala jsem si dvě restaurace a několik fastfoodů. Všem cestovatelům, kteří se do této destinace vydají bez malých dětí, doporučuji, aby […]

Číst více