10 důvodů, proč milujete Tunisko

DestinaceTunisko

Tunisko milujete natolik, že bylo opravdu obtížné vybrat jen 10 důvodů. Ať už pro úsměvy místních obyvatel, kteří jsou proslulí svou veselou a přátelskou povahou, pro nádherné pláže s jemným pískem, omývané průzračným oceánem nebo pro jeho orientální šarm a vůně, které jsou cítit doslova na každém kroku. Do Tuniska je zkrátka opravdu snadné se zamilovat!

 

Vyhřeji se v teplém moři

Samozřejmě, azurově čisté Středozemní moře je jedním z hlavních lákadel, kvůli kterým je Tunisko mezi turisty tak oblíbené. Kromě tradičních vodních radovánek a sportů, jako je windsurfing a kitesurfing, nabízí i možnost objevovat krásy jeho podmořského světa. Nejlepší lokalitou k potápění v Tunisku je bezpochyby Tabarka, kde při svém objevování místních podmořských jeskyní a kaňonů můžete potkat chobotnice, sasanky, ale i obrovské kanice, kteří dorůstají délky až 1,5 m.

Vyřádím se s dětmi na tobogánech

Tuniské hotely lákají na vysoký komfort, kvalitně zařízené aquaparky a spoustu zábavy pro celou rodinu. Tunisané si svou již zmiňovanou vřelou povahu navíc přenášejí i do svého pracovního života a být hostem tuniského hotelu je opravdu příjemná zkušenost. Kvalita služeb bývá v Tunisku na vysoké úrovni a pokud zaměstnancům navíc věnujete nějaký ten drobný “bakšiš”, budete si občas připadat doslova jako králové nebo filmové hvězdy.


Zažiji tuniskou pohostinnost

Tunisko toho nabízí opravdu mnoho, ale celý zážitek z něj by byl pravděpodobně poloviční, kdyby ho neobývali právě Tunisané. Jejich přátelská povaha a ochota vždy a za všech okolností pomoci se stala jednou z velkých předností této dnes už tradiční dovolenkové destinace. Našince potěší, že Češi jsou v Tunisku populárním národem a místní tedy občas utrousí nějaké to české slovíčko, či dokonce češtinu na slušné úrovni ovládají.

Nakoupím si na tradičním „souku“

Na tuniských trzích, v arabštině zvaných v jednotném čísle “souk”, to žije. Trhovci pyšně postávají u svých barevných stánků a s extroverzí sobě vlastní nabízejí své zboží. Na vaše smysly útočí tisíce barev, vůní a zvuků a vy si připadáte, jako byste prošli bránou do jiného světa a ocitli se v pohádce Tisíce a jedné noci. I když jste přišli na souk s tím, že si nic nekoupíte, zaručeně odejdete s plnou náručí barevného a voňavého zboží. Místní obchodníci jsou totiž mistři svého řemesla a obchod s nimi je jak zábavnou hrou, tak i autentickým zážitkem, který by každý návštěvník této kouzelné země měl zcela jistě zažít. Určitě nezapomeňte smlouvat! 

Poznám pestrou kulturu

Tuniská kultura je charismatickou mozaikou kultury kartaginské, římské, berberské, islámské a francouzské. Samozřejmě, ty první dvě jsou přítomny již jen ve formě artefaktů a ruin na archeologických nalezištích (i když takové koloseum El Jem se dá jen těžko nazvat ruinou, na rozdíl od kdysi mocného Kartága). Naopak nejvíce je jeho současná kultura definována islámem. Místní architektura vykazuje prvky typické pro celý arabský svět s všudypřítomnými mešitami a jejich vysokými minarety, ze kterých “muezíni” svolávají věřící pětkrát denně k modlitbě. Města pak bývají plná typicky arabských kavárniček, kde se můžete posadit na ručně tkaný koberec a vychutnat si vodní dýmku, mátový čaj nebo tradiční makroudh či baklavu. Berberský vliv je však též stále patrný, a to v tuniské kuchyni (kuskus), folklorních vzorech na nejčastěji ručně vyrobeném zboží (koberce, keramika) a zejména pak v architektuře – návštěva berberských pouštních vesniček a městeček je zážitkem, který si budete pamatovat celý život!

Projdu se po nekonečných plážích

Nádherné bílé pláže s rozpáleným pískem, táhnoucí se, kam až oko dohlédne, jako by snad ani neměly konce. Jsou omývané průzračnými vodami Středozemního moře a každoročně lákají miliony turistů z celého světa. Zejména ty v okolí letoviska Hammamet se těší opravdu velké popularitě a žádný z návštěvníků Tuniska by si je určitě neměl nechat ujít.

Ochutnám skvělou tuniskou kuchyni

Tuniská kuchyně je stejně jako celé Tunisko barevná, rozmanitá a pestrá. Její základ tvoří, skopové maso, ovoce, zelenina a ryby, velmi populární jsou však i ostatní mořské plody. Pokrmy bývají bohatě kořeněné, ne však pálivé – samozřejmě, pokud to nepřeženete s populární tuniskou harissou, pastou vyráběnou z chilli papriček, česneku a oleje. Z ostatního koření se nejčastěji používá koriandr, kmín, fenykl, čili, pepř, hřebíček a kurkuma. Od Berberů mají pak Tunisané svůj národní pokrm – kuskus.

Prozkoumám ostrov Djerba

Speciální zmínku si vysloužil ostrov Djerba. Stejně jako v pevninském Tunisku i zde najdete překrásné pláže, kvalitní hotely, tradiční trhy a vůbec vše, co potřebujete pro svou dokonalou dovolenou. Oproti pevnině má však Djerba výrazně pomalejší tempo a lidé jsou tu snad ještě více přátelští. Pokud se na Djerbu vypravíte, nemusíte se bát, že by vám byla malá a vy byste se začali nudit! I odtud se dají podnikat výlety na pevninu, například do úchvatné berberské pouštní vesnice Chenini. Jedním z nejpopulárnějších míst na Djerbě, kam se každý rok sjíždějí tisíce turistů z celého světa, je bezesporu Djerba Explore Park. Zde se můžete nejen seznámit s historií regionu a celé islámské kultury v muzeu Lalla Hadria, navštívit skanzen, který vám přiblíží, jak zde vypadal život před stovkami let, ale hlavně můžete navštívit krokodýlí farmu, což je opravdu impozantní místo, na které určitě jen tak nezapomenete.

Ucítím nádherné orientální vůně

Tunisko je zemí tisíce vůní – například vůně tuniského koření, pod kterým se prohýbá stánek nejednoho trhovce a které udává exotickou chuť i vůni většině tuniských pokrmů, vás bude na vaší dovolené v provázet téměř na každém kroku. Tunisané si na vůně velmi potrpí a místní parfémová produkce vykazuje velkou kvalitu. Pokud máte rádi vůni pačuli, jasmínu nebo třeba pomerančového květu, budete v Tunisku doslova ve svém živlu.

Projedu se na velbloudu

Velbloudi neodmyslitelně patří k arabské a berberské kultuře jako takové a v Tunisku je tedy najdete doslova na každém rohu. Byla by velká škoda toho nevyužít a nepodívat se na svět aspoň na chvíli z perspektivy velbloudího hřbetu, ať už jen během kratší projížďky, nebo rovnou několika dnů strávených s Berbery v poušti. Z vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, že tento zážitek opravdu stojí za to!

 

Tak na co ještě čekáte? Projeďte se nekonečnými dunami pouště na velbloudovi, povečeřte s beduíny v jejich pestrobarevných stanech, projděte se po běloskvoucí pláži a pak skočte do vyhřátého Středozemního moře. Nebo vás láká hlavně nefalšovaná arabská pohoda při vodní dýmce a mátovém čaji v jedné z tradičních kavárniček? Ať je to jak chce, věřte, že to nebude trvat dlouho a do Tuniska se zamilujete také.

Maroko

10 důvodů, proč milujete Maroko

10 důvodů, proč milujete Mallorcu

milujete Mallorcu

Mohlo by vás zajímat

Procházka dechberoucí Dubají

Procházka dechberoucí Dubají

Dubaj, druhý největší ze sedmi arabských emirátů ležící v jihovýchodní části Perského zálivu, je synonymem pro luxusní dovolenou plnou nej. Návštěvníky sem láká kromě jiného tropické počasí, krásné pláže, průzračně čisté moře a přepychové hotely. Share Tweet Email

Číst více

Dovolená na Kefalonii

Dovolená na Kefalonii: 5 dní nabitých zážitky

Řecké ostrovy každý rok přitahují turisty jako magnet. Důvodem jsou krásné pláže, azurové moře či vynikající jídlo. My se však letos rozhodli objevit ten, který masové turistice zatím odolává. Láká i vás dovolená na Kefalonii, největším ostrově v Jónském moři?  Share Tweet Email

Číst více

Kuchyně Mauriciu

Co ochutnat na Mauriciu: Pestrá mozaika chutí z celého světa

Neskonalé přírodní krásy, písečné pláže jako stvořené k dokonalému odpočinku a atmosféra tropického ráje. Takový je Mauricius, ostrov ležící v Indickém oceánu západně od Madagaskaru. Díky své bohaté historii se stal během let doslova tavicím kotlíkem kultur, což se projevuje i v jedinečné místní kuchyni, na které si mohou návštěvníci ostrova pochutnat. Odpověď na otázku […]

Číst více