Avgolemono: Řecká sváteční polévka, jež obsahuje vejce a citron

ŘeckoReceptyChutě světa

České polévky jsou sice fajn, ale proč občas neochutnat nějakou „cizokrajnou“? Například v Řecku mají nádherné pláže, přírodu i památky, avšak v neposlední řadě tam výtečně vaří. Jestliže zamíříte na jihovýchod Evropy, například na ostrov Korfu, Samos či Zakynthos, rozhodně se nezdráhejte objednat si tam tradiční pokrm avgolemono. Jak napovídá název, mezi ingrediencemi rozhodně nesmí chybět vejce (avgo) a citron (lemono).

Základem je kuřecí vývar

Tato polévka (někdy dokonce omáčka) se připravuje zejména o svátcích, při troše štěstí na ni narazíte i v ostatních dnech. Základem je kuřecí vývar, který se vaří s rýží a kousky masa, posléze se do něj přidají dvě stěžejní přísady – vejce a citron.

Obdobu jídla avgolemono najdeme i v jídelníčcích jiných zemí, avšak většinou pod odlišným názvem. V Egyptě či Maroku mu říkají tarbiya nebo beida bi-lemoune, v Turecku terbiye. V kuchyni sefardských Židů – žijících zejména v Izraeli, Francii a v Jižní a Severní Americe – si vysloužilo označení agristada nebo salsa blanco, v Itálii zase bagna brusca, brodettato nebo brodo brusco. Neznámým pojmem není tato dobrota ani v balkánských zemích.

řecká polévka avgolemono

Recept na avgolemono pro 4 osoby

Nemusíte čekat na to, až se dostanete do Řecka, zkuste si avgolemono uvařit doma. Pro přípravu patrně nejjednodušší verze této speciality budete potřebovat litr drůbežího vývaru, 50 gramů dlouhozrnné rýže, 3 vejce a 2 citrony. Máte-li rádi maso, nachystejte si i dva kuřecí řízky, které nakrájíte na malé kostky.

Postup:

1/ Drůbeží vývar přiveďte k varu.

2/ Vsypejte rýži (případně i kousky kuřecího masa) a vařte na mírném plamenu 15 až 20 minut. Mezitím v míse prošlehejte vejce se šťávou z jednoho citronu.

3/ Vývar s rýží odstavte a jednu naběračku pozvolna vlijte za stálého šlehání do vaječné pěny. Pak naopak za stálého šlehání postupně vlijte vejce do horkého vývaru, až vznikne hladký krém.

4/ Už nevařte a ihned avgolemono podávejte s dílky druhého citronu. Ten lze rovněž nakrájet na kolečka.

Přejeme vám dobrou chuť!

polévka avgolemono

Gialos Beach na ostrově Lefkada

Gialos Beach: Pláž na ostrově Lefkada skýtá pohodu a hodně místa

Nejbělostnější pláže ukrývá Kos, Mallorca, Kalábrie i Sardinie

mezi nejbělostnější pláže světa patří Marmari na řeckém ostrově Kos

Mohlo by vás zajímat

10 důvodů, proč milujete Kypr

Prastará kultura, průzračné Středozemní moře, panenská příroda. To jsou jen některé ze slov, která vás napadala v odpovědi na naši otázku “Proč milujete Kypr?”. Tento ostrov byl od nepaměti křižovatkou, na které se setkávaly a protínaly mocné civilizace Evropy, Asie i Afriky. Současná kyperská kultura je proto mozaikou, do které svým dílkem přispěla každá z […]

Číst více

Djerba Explore Park

Dovolená v Tunisku: Djerba Explore Park –⁠ zábava pro celou rodinu!

Přemýšlíte kam na parádní rodinnou dovolenou? A už jste byli na Djerbě? Tento kouzelný tuniský ostrov totiž nabízí nejen krásné pláže a čisté moře, ale i pestré vyžití. Navštívit můžete například oblíbený Djerba Explore Park s krokodýlí farmou. Share Tweet Email

Číst více

5 tipů, jak překonat strach z létání

Dovolená bez starostí: 5 tipů, jak překonat strach z létání

Milujete moře, plážový písek a objevování vzdálených končin, ale při představě cestování letadlem vás přepadá hrůza? Aviofobie neboli strach z létání může zkomplikovat plány nejednoho cestovatele. My vám na následujících řádcích poradíme několik způsobů, jak strach z létání zmírnit, případně jak se ho úplně zbavit! Share Tweet Email

Číst více