Dovolená na Kapverdách: 4 nejkrásnější pláže ostrova Sal

SalDestinaceKapverdy

Průzračné vody Atlantiku odrážejí paprsky afrického slunce, které hřeje prakticky celý rok, a přívětivé úsměvy místních obyvatel vás doprovázejí na každém kroku. Takový je kapverdský ostrov Sal, který vás zahřeje na těle i na duši. Jeho snad největším lákadlem jsou ovšem zlatavé pláže s tím nejjemnějším pískem. Pojďme se společně podívat na ty nejkrásnější pláže ostrova Sal!

Praia de Santa Maria

Kite beach (neboli Praia de Santa Maria) se nachází v pobřežním městě Santa Maria, které je hlavním městem ostrovní zábavy. Ač se jedná o městskou pláž, nemusíte se bát, že by tímto faktem jakkoli trpěla kvalita místních vod. Jen se podívejte na tu nádhernou modrou barvu! Kdo by se do takové krásy nezamiloval?

Tato nádherná písčitá pláž zdobí kilometry a kilometry zdejšího pobřeží a procházka po ní se zcela jistě stane jedním ze zlatých hřebů vaší kapverdské dovolené. Vzhledem k tomu, že městečko Santa Maria je co by kamenem dohodil, nemusíte se bát, že byste během svých plážových radovánek měli hlad či žízeň –⁠ bar či restaurace není nikdy příliš daleko. Hledáte-li pohodovou a uvolněnou atmosféru plnou úsměvů a nerušené plážové pohody, Praia de Santa Maria je místem jako stvořeným právě pro vás! 

Shark Bay

Na zcela jinou zkušenost láká slavná Žraločí zátoka. Na rozdíl od Praia de Santa Maria z místního písku ční ostrá sopečná skaliska a do moře se vstupuje přes pruh poměrně vratkých oblázků, takže doporučujeme vzít si s sebou boty do vody. Ty si případně můžete za poplatek půjčit přímo na místě. 

Ta opravdová zábava začíná, když vstoupíte do místních průzračných vod. Ty totiž slouží jako líhniště žraloků citronových, jejichž mláďata zde budou beze strachu plavat kolem vašich nohou, jako kdyby jste se znali odjakživa. 

Strach však nemusíte mít ani vy –⁠ na mělčině potkáte skutečně jen ten nejmenší žraločí potěr, který pro vás nepředstavuje žádné nebezpečí. Jejich vzrostlejší a potenciálně nebezpeční bráškové se pohybují v hlubších vodách dále od pobřeží a uvidíte z nich jen hřbetní ploutve několik metrů před vámi. Žraločí zátoku určitě doporučujeme k návštěvě! 

Ponta Preta Beach

Hledáte-li dokonalou lokalitu pro klidné odpoledne na pláži, jen stěží naleznete lepší místo než Ponta Preta. Tato rozlehlá pláž si čistotou moře a jemností písku v ničem nezadá s Praia de Santa Maria, ale není ani zdaleka tak populární. To, čím se na první pohled odlišuje od ostatních pláží na Salu, je velká písečná duna v jejím středu, jak vidíte na následující fotografii. 

I na tady najdete možnost se občerstvit, ať už v baru přímo na pláži nebo v nedalekém malém obchůdku. Ponta Preta bývá poněkud větrnější, což se projevuje i v síle vln v jejím okolí. Zejména pokud máte malé děti, doporučujeme dbát zvýšené opatrnosti. Zdejší neklidné vody naopak velmi ocení milovníci vodních sportů.

Pedra de Lume Beach

Další místo, které tak trochu boří tradiční představy o tom, jak má správně vypadat pláž. Ale troufáme si tvrdit, že ani zde to není na škodu! Pedra de Lume jsou totiž opuštěné solné doly, do kterých se můžete za malý poplatek vypravit a zaplavat si, či spíše se bez námahy vznášet v jejich opravdu slaných vodách. 

Celé místo působí tak trochu jako z jiného světa. No řekněte, byli jste někdy na originálnější pláži, než je ta dole na obrázku? Nechat si ujít tuhle nevšední krásu by byl opravdový cestovatelský hřích!

Tak co, už máte sbaleno? I zrnka písku na kapverdských pláží už se třesou nedočkavostí, až se za nimi vypravíte! Objevte pláže ostrova Sal společně s námi!

Bodrum je Turecko s řeckou atmosférou, vypráví Lenka Pátek

Bodrum je Turecko s řeckou atmosférou, vypráví Lenka Pátek

Dovolená na Mallorce: Tip na 5 krásných pláží, které vás budou bavit

Dovolená na Mallorce

Mohlo by vás zajímat

Na Samosu jsem zažila autentické Řecko, vzpomíná Lenka Pátek

Na Samosu jsem zažila autentické Řecko, vzpomíná Lenka Pátek

Na ostrov Samos, kde je nádherně hlavně od června do konce září, se moc ráda vracím. A pokaždé tam zažívám to pravé nefalšované Řecko! Tato letní destinace je sice oblíbená, ale přesto dosud není poznamenaná masovou turistikou. Vnímám to skoro na každém kroku – bez ohledu na to, jestli se zrovna nacházím v Kokkari, nebo […]

Číst více

egyptské jídlo molokhia

Molokhia: Tradiční egyptské jídlo, které připomíná špenát

Chystáte se na dovolenou do Egypta a láká vás ochutnat místní gastronomické speciality? Jednou z nejznámějších je molokhia, mulukhiyah, molokheyya nebo také mulukhiyyah. Tento pokrm na první pohled připomíná špenát ze školní jídelny, což možná někoho odradí. Můžeme vás však ujistit, že molokhia nemá se špenátem nic společného. Tedy kromě toho, že je tmavě zelená. […]

Číst více

Týden na rozkvetlé jarní Krétě

Dovolená v Řecku: Týden na rozkvetlé jarní Krétě

Už jste byli na Krétě? Že ne? Potom je ale ten nejvyšší čas se na největší z řeckých ostrovů aspoň na týden vypravit a důkladně ho prozkoumat. Jen málokde v Evropě totiž naleznete tolik rozmanitých forem krásy jako právě zde.  Share Tweet Email

Číst více