Co si sbalit do příručního zavazadla?

Rady na cestu

Chystáte se na dovolenou a nejste si jisti, co všechno si sbalit do příručního zavazadla? Jaké předměty si smíte a nesmíte brát na palubu letadla? Rádi vám poradíme!

Na dovolenou se těší snad každý, už méně si však většina z nás užívá často stresující balení. Co když něco zapomenu? Dala jsem tam ten pas? Můžu si s sebou do letadla vzít sendvič? Takové a podobné otázky napadají mnoho lidí během přípravy věcí na dovolenou. Proto vám přinášíme jednoduchý přehled, které věci si s sebou vzít na palubu letadla, aby vaše cesta byla bezproblémová a pohodlná. 

Různá omezení

Před cestou si vždy zjistěte váhové a rozměrové limity zavazadel, které platí pro danou leteckou společnost a vámi zakoupenou letenku. Příruční neboli kabinové zavazadlo, tedy to, co si berete s sebou na palub letadla, může mít většinou velikost okolo 55x40x20 cm a hmotnost do 10 kg. Lze si tedy vzít malý kufr nebo batoh. K tomu si ještě většinou můžete bezplatně přibrat jednu z následujících věcí: malou kabelku, malý batůžek nebo tašku s notebookem.  

Během balení je také vhodné myslet na bezpečnostní opatření, jejichž součástí jsou zakázané předměty –⁠ například ostré věci, zbraně a jejich imitace, velké množství tekutin a podobně. Často se u kontroly zavazadel vyhazují zubní pasty, sprchové gely a deodoranty nad 100 ml. Pokud jde o manikúru a jednorázové holící strojky, vždy záleží na koho narazíte, ale doporučujeme raději tyto věci umístit do odbaveného zavazadla nebo je pořídit v destinaci.

Doklady, důležité dokumenty a cennosti

Určitě si nezapomeňte připravit všechny potřebné doklady a důležité dokumenty. Klidně celý proces přípravy začněte právě s nimi. Podstatný je zejména pas nebo občanský průkaz, letenka, doklad o zdravotním pojištění a případně vízum. Dále se vám určitě budou hodit nějaké peníze v hotovosti a platební nebo kreditní karty. Pokud máte v plánu půjčit si v destinaci auto, nezapomeňte (mezinárodní) řidičský průkaz. Vše, co nemáte v peněžence, si dejte do jedné složky nebo obálky a uložte navrh zavazadla či do vnější kapsy.

Zálohy důležitých dokumentů se hodí mít samozřejmě i v elektronické podobě například v mobilním telefonu. Nezapomeňte si ho však s předstihem dostatečně nabít a nabíječku si s sebou pak přibalit na cestu. Do příručního zavazadla by měly přijít i všechny další cennosti, ať už se jedná o šperky, elektroniku či jiné předměty.

Tekutiny a jídlo

Jakékoliv tekutiny, tedy sprchové gely, zubní pasty, džusy, vodu a podobně, si lze na palubu vzít jen ve 100 ml obalech, jejichž součet nesmí přesáhnout 1 l (z toho vyplývá, že si lze vzít maximálně 10x 100 ml). Potřebné přípravky si můžete často zakoupit již v cestovních velikostech nebo si pořiďte malé lahvičky, do kterých si je budete doma před cestou přelévat. 

Všechny tekutiny musí být společně uloženy v průhledném igelitovém uzavíratelném sáčku do objemu právě zmíněného 1 l. Někdy mají tyto pytlíky k dispozici na letišti, lepší je na to však nespoléhat. Zároveň je nutné počítat s tím, že tekutiny budete u kontroly vyndavat, a proto je vhodné zabalit je navrh zavazadla.

Jestliže si s sebou na palubu letadla chcete vzít vodu a nechce se vám kupovat v duty free zóně, doporučujeme si přibalit prázdnou pet lahev nebo hydrovak (skládací lahev) a po projití kontrolou si ji naplnit.

Ve většině případů si na palubu letadla můžete vzít kupované i doma připravené jídlo. Pozor je však potřeba dát na jogurty, smetanové sýry, marmelády, med a balené pokrmy s tekutou složkou, protože tyto potraviny se řadí mezi tekutiny a tudíž jejich objem nesmí přesáhnout 100 ml. Výjimku mají různé potraviny pro děti, jako jsou například přesnídávky, konkrétní informace je však dobré si zjistit u dané letecké společnosti.

Léky

Své léky si samozřejmě na palubu letadla vzít můžete, i pro ně však platí několik pravidel a doporučení. Určitě je lepší přepravovat je v originálním obalu s příbalovým letákem a v množství, které odpovídá potřebě jednoho člověka. Pokud jde o tekuté léky, můžete je v případě nutnosti převážet i ve větším než 100 ml balení, během bezpečnostní kontroly však musí být nahlášeny zvlášť.

Pokud máte v plánu si s sebou brát na palubu letadla nestandardní léky, injekční stříkačky a jehly určené k léčbě zdravotních potíží a podobně, vždy o tom předem informujte CK Blue Style a zároveň si k nim přibalte vyjádření vašeho lékaře v anglickém jazyce, které bude obsahovat o jaký typ léku se jedná, k čemu je určený a že ho skutečně užíváte. 

Elektronika

Jak už bylo řečeno, veškeré cennosti, mezi které většinou patří i elektronická zařízení je vhodné přepravovat v příručním zavazadle. V případě elektroniky obsahující lithiové baterie je to ovšem nutné. Zapomenout byste určitě neměli na mobilní telefon a nabíječku. Hodit se vám může také powerbanka, foťák, kamera či notebook. Vše zabalte navrh, protože během kontroly zavazadel musíte elektronická zařízení vydat. 

Oblečení

Ať už letíte ze zimy do tepla nebo naopak, doporučujeme si do příručního zavazadla přibalit ponožky a mikinu či svetr, kvůli klimatizaci jak na letišti, tak v letadle. Hodit se může i náhradní tričko pro případ velkého horka, kvůli kterému se zpotíte, nebo nehody, například v podobě vylité kávy. Skvělou volbou je také nepromokavá bunda. Místo v zavazadle i jeho váhu lze ušetřit tím, že si některé kousky oblečení vezmete během kontroly na sebe.

Zábava

Aby byla vaše cesta opravdu pohodlná, určitě nezapomeňte na svou oblíbenou zábavu a kratochvíle. Můžete si například předem do telefonu, tabletu či jiného zařízení stáhnout nějakou hudbu, audioknihu, film, seriál či hru. Určitě si pak nezapomeňte přibalit sluchátka a ideálně předem vyzkoušejte, že fungují a případně jsou i plně nabitá. Skvělou volbou může být také čtečka, tištěná kniha, časopis, křížovky či pro milovníky kreslení blok a tužka.

Drobnosti

Pravděpodobně se nevyhnete ani balení různých drobností, které jste zvyklí s sebou běžně nosit, vždy si však řekněte, zda věc skutečně používáte a má tudíž cenu brát si ji s sebou. Dobrou volbou však mohou být sluneční brýle, hygienické ubrousky, balíček kapesníků, propiska či tužka, případně hřeben a gumička na vlasy. Dámám se pak mohou hodit dámské hygienické potřeby. Jestliže letíte přes noc nebo zkrátka máte v plánu během letu spát, možná oceníte špunty do uší, masku na oči (škrabošku) a malý nafukovací polštářek.

Máte sbaleno?

Pokud už máte sbaleno, zkontrolujte si ještě jednou cestovní doklady a důležité dokumenty. Na zavazadlo pak umístěte visačku se jménem, telefonním číslem včetně předvolby,  případně adresou. A vzhůru na dovolenou!

Ještě bychom rádi doplnili, že pokud cestujete pouze s příručním zavazadlem, jistě vám přibudou i některé další věci, jež v textu třeba nezmiňujeme –⁠ hlavně oblečení, které je vždy potřeba volit podle destinace a plánovaných aktivit. Doufáme, že vám tento článek pomůže během příprav na vaší dovolenou a ušetří alespoň trochu stresu a starostí při balení.

Chraňte svou pokožku během šnorchlování i dalších vodních sportů

Chraňte svou pokožku během šnorchlování i dalších vodních sportů

Dovolená na Srí Lance: Co nevynechat při návštěvě Perly Indického oceánu?

Srí Lanka

Mohlo by vás zajímat

Kos: Sestupte do sopečného kráteru na ostrově Nisyros

Chystáte se na dovolenou na řeckém ostrově Kos a rádi byste si ji zpestřili nezapomenutelným výletem? Máme pro vás tip! Vydejte se s námi na sopečný ostrůvek Nisyros! Užijte si nejen malebné uličky zdejších měst, ale také fascinující návštěvu pekelného kráteru spící sopky. Share Tweet Email

Číst více

Cestovka BS - 7. díl

Cestovka b.s. | 7. díl

Země dvou kontinentů, most mezi křesťanstvím a islámem –⁠ to je Turecko. Jedná se o klientsky oblíbenou destinaci vhodnou k odpočinku i aktivní dovolené. Každý si zde jednoduše přijde na své, ať už se jedná o rodinu s dětmi, pár nebo skupinu přátel. Share Tweet Email

Číst více

BAKŠIŠ

Bakšiš: Jak na tento fenomén nejen arabského světa?

Lidé, kteří jedou do některé z arabských zemí, často řeší, jak se vyrovnat s tamějším zvykem dávání bakšiše, tedy jakéhosi spropitného. Kolik, komu, jak často, kdy, případně v jaké měně ho dávat? To jsou jen některé z dotazů, které nám naši klienti pokládají. Přinášíme vám tedy pár tipů, jak se s tímto zvykem vypořádat tak, aby […]

Číst více