Létání s dětmi vyžaduje klid a rozvahu, radí Lenka Pátek

Tipy Lenky PátekRady na cestu

Jako matka tří synů mám s cestováním s dětmi mnoho zkušeností. Co bych doporučila maminkám a tatínkům, kteří v budoucnu poletí poprvé v životě na dovolenou s dítětem? Především to, aby se takové cesty nebáli! Mohu potvrdit, že když je rodič v pohodě, nestresuje se, nepanikaří a logicky uvažuje, je v klidu i dítě. Důležité je chovat se naprosto přirozeně – mile a s úsměvem na rtech. Váš potomek uvidí, že nemáte strach, a nebude se bát ani on.

Bez pásky hrozí komplikace

Pokud vaše dítě potřebuje kočárek, určitě vás potěší informace, že jeho přeprava je zdarma a že s ním můžete až k letadlu. Tam ho převezme personál a uloží ho do zavazadlového prostoru. Kočárek však musíte nahlásit při odbavování – v cizině se běžně používá výraz „buggy“.

Nezapomeňte říct, z kolika dílů se skládá. Pracovník letiště pak jednotlivé díly označí páskou. Vřele doporučuji vzít si z domova obal na kočárek. V každém případě je opravdu velmi důležité nechat si kočárek řádně označit!

Jednou se mi stalo, že na to letecká společnost zapomněla a my jsme s dvouměsíčním miminkem v náručí hledali kočárek více než hodinu na amsterdamském letišti. Od té doby si na to dávám velký pozor.

Nejpraktičtější jsou skládací kočárky

Existují také kočárky, které si lze vzít na palubu. Po složení musí splňovat rozměry palubního zavazadla a musí být v obalu. Speciálně na tyto kočárky jsou určeny tašky, do kterých se ukládají.

Dříve bylo zvykem, a někde to stále ještě tak chodí, že je možné si kočárek vzít ihned po příletu do dané destinace. Zejména to bývá v případech, kdy se od letadla jede busem a personál může kočárek vyložit na plochu.

Ve většině případů to ale již nelze. Je třeba mít na paměti, že dítě ponesete celou dobu až k výdeji zavazadel. Ale pozor – kočárky nevyjíždějí na pásech s kufry. Buď jsou vyloženy vedle pásů, nebo si je vyzvednete na výdeji nadměrných zavazadel.

Snažte se děti zabavit

Dobře vím, že děti zvládnou úplně všechno. Do notebooku jim doma stáhněte pohádky, aby měly na co koukat. Pokud jsou už starší, tak jim do tabletu nebo do mobilu stáhněte hry. A nezapomeňte vzít power banku.

Menší děti ocení, když jim na palubu vezmete novou hračku, kterou ještě neznají. Osobně se mi osvědčily i knížky, kam se lepí samolepky, autíčka nebo třeba panáček z Lega. Hlavně kluci si rádi čtou bezpečnostní instrukce, které najdete v přihrádce na zadní straně sedadla před vámi, a rádi si o tom povídají…

Osvědčilo se mi brát dětem do letadla jejich oblíbenou svačinu. Většinou se těší i na to, že si u letušky objednají jídlo a pití. Zkrátka se jim z letu snažte udělat zábavu.

Kdy je nejlepší kojit?

Pochopila jsem, že dítě většinou brečí, když ho něco bolí. Někteří rodiče nevědí, jak s ním pracovat. Hodně malé děti je třeba kojit během startu nebo přistávání, případně jim dát dudlík, aby necítily tlak. Pomáhají i lahvičky s pitíčkem, starším dětem zase lízátka nebo žvýkačky.

A jak už jsem řekla v úvodu – dospělí nesmějí děti vystresovat. Pokud to udělají, začnou se chovat stejně. Naopak musí vidět, že jsou rodiče v pohodě. A ještě něco ­– vezměte jim do letadla deku a polštářek, ať se cítí komfortně.

Maledivy

Na Maledivách jsem si ulovila večeři, vzpomíná Lenka Pátek

Sardinie má okouzlující pláže i historii, vysvětluje Lenka Pátek

pláž u města Villasimius

Mohlo by vás zajímat

filmy o cestování

Filmy o cestování: Patnáct snímků, v nichž uvidíte pořádný kus světa

Baví vás cestovat a poznávat zajímavá místa na celém světě? Je to skvělý koníček, ale většina lidí si ho z časových a finančních důvodů nemůže dovolit provozovat se železnou pravidelností. Anebo je na vině třeba koronavirus a s ním související nouzový stav a uzavření hranic. Příjemným kompromisem v době, kdy se z nejrůznějších důvodů nemůžeme vypravit […]

Číst více

Procházka dechberoucí Dubají

Procházka dechberoucí Dubají

Dubaj, druhý největší ze sedmi arabských emirátů ležící v jihovýchodní části Perského zálivu, je synonymem pro luxusní dovolenou plnou nej. Návštěvníky sem láká kromě jiného tropické počasí, krásné pláže, průzračně čisté moře a přepychové hotely. Share Tweet Email

Číst více

Ajman Museum

Ajman Museum zachycuje tradiční životní styl v nejmenším emirátu

Dovolená ve Spojených arabských emirátech nemusí být pouze o luxusních hotelech, nádherných plážích, jedinečných nákupech a výletech do hor či pouště. Lze obdivovat moderní světové unikáty postavené v posledních letech, nebo naopak historické památky pocházející z dob dávno minulých. Jedna z nejnavštěvovanějších pamětihodností se nalézá v nejmenším emirátu Ajman. Řeč je o pevnosti z 18. […]

Číst více