Fugu: Pokrmy z jedovaté ryby jsou v Japonsku hitem

Chutě světa

Ryba fugu (Takifugu rubripes) patří do řádu čtverzubců. Není velká, ale zato velmi jedovatá. A přestože její konzumace každoročně připraví několik odvážlivců o život, poptávka roste. Přitom to rozhodně není levný špás, v některých restauracích stojí pokrmy z této „krasavice“ až 1000 dolarů!

Chutí se nejvíc podobá kuřeti

V Japonsku je zhruba tisícovka míst, kde si můžete tuhle „delikatesu“ dopřát. Poznáte je na první pohled, nad jejich vchodem jsou umístěné makety fugu.

restaurace s maketou

Maso těchto ryb se servíruje ve tvaru květů nebo jako sašimi, tedy jako tenoučké, takřka průsvitné plátky doplněné zeleninovou oblohou. Namáčejí se do sójové či citrusové omáčky.

Fugu se případně také dusí a griluje s omáčkou terijaki. Smažené ploutvičky se pro změnu podávají s tradiční japonskou pálenkou saké.

fugu na talířu

Kuchání fugu připomíná chirurgickou operaci

Od roku 1958 připravují fugu výhradně kuchaři s licencí. Jde o úspěšné absolventy dvouletých kurzů a věřte, že jich není mnoho. Z adeptů obvykle dokončí kurz sotva třetina, protože stačí i nepatrná chybička v teoretické či praktické části výuky a jsou nekompromisně vyloučeni. Není divu, jde přece o život!

ryby fugu

Kuchaři na fugu používají speciální nůž – fugu hiki, který musí být uložený zvlášť od ostatních nožů i dalšího kuchařského náčiní. Jed tetrodotoxin, na který neexistuje protijed, obsahují hlavně játra, kůže a některé další orgány ryby. K jejich poškození proto nesmí dojít a je třeba je bezpečně likvidovat.

ryba fugu a nůž fugu hiki

Spolehlivě vás zabije i malá kapka

K usmrcení dospělého člověka totiž stačí i kapka jedu o velikosti špendlíkové hlavičky a jed z jediné ryby prý dokáže usmrtit až tři desítky lidí. V porovnání s kyanidem je 1200krát silnější. K prvním příznakům otravy pak patří mravenčení kolem úst, následuje postupné ochrnutí svalstva (může ale dojít i k selhání srdce).

Člověk se v podstatě dusí při plném vědomí a jeho jedinou nadějí je dýchací přístroj, který mu pomáhá, dokud jedovatá látka nepřestane účinkovat.

pokrm z fugu

No, kdo se bojí, nesmí do lesa! Pokud neradi riskujete, dejte si třeba šopský salát v Bulharsku nebo churros ve Španělsku

tinto de verano

Tinto de verano: Nápoj, který vás osvěží ve Španělsku

Keftedes: Řecké masové kuličky jsou prastarou delikatesou

keftedes

Mohlo by vás zajímat

Cameo: Ostrůvek u Zakynthosu patří k největším místním atrakcím

Řecký ostrov Zakynthos je věhlasný díky skvostné pláži Navagio s vrakem pašerácké lodi. Jedná se o nejfotografovanější lokalitu na celém ostrově. Na druhém místě figuruje ostrůvek Cameo, ležící v zátoce Laganas, přibližně 200 metrů od přístavu Port Sostis na jihovýchodě Zakynthosu. Share Tweet Email

Číst více

egyptské jídlo molokhia

Molokhia: Tradiční egyptské jídlo, které připomíná špenát

Chystáte se na dovolenou do Egypta a láká vás ochutnat místní gastronomické speciality? Jednou z nejznámějších je molokhia, mulukhiyah, molokheyya nebo také mulukhiyyah. Tento pokrm na první pohled připomíná špenát ze školní jídelny, což možná někoho odradí. Můžeme vás však ujistit, že molokhia nemá se špenátem nic společného. Tedy kromě toho, že je tmavě zelená. […]

Číst více

Bagni San Filippo

Trápí vás kůže či klouby? Navštivte Bagni San Filippo

Málokterá země nabízí tolik jako Itálie. Moře, spoustu památek z různých dob počínaje starověkem, proslavenou kuchyni i víno a v neposlední řadě krásnou, různorodou krajinu. Navíc je dostatečně velká, aby turisté mohli objevovat stále nová a nová místa, včetně takových, o nichž vědí jen lidé v okolí a která nenajdou v žádném průvodci. Jedním z nich […]

Číst více