Betakaroten aneb Proč dovolená u moře vyžaduje provitamin A

Co si sbalit na cestu?Rady na cestu

Také vás baví cestovat do zahraničí za sluníčkem a koupáním? Dovolená u moře je záležitostí, kterou si – díky CK Blue Style – můžete dopřát kdykoliv během roku. Řecké ostrovy, Egypt, Tunisko včetně ostrova Djerba, Bulharsko, Turecko, Itálie, Spojené arabské emiráty, Thajsko, Maledivy, Kapverdy, Kypr a podobně, výběr je vskutku pestrý. Jestliže se hodláte nádherně opálit a přitom co nejméně uškodit vaší pokožce, užívejte betakaroten.

Jak souvisí s opalováním a se zdravím právě tento karotenoid a provitamin A? Podílí se na tvorbě vitaminu A, velmi důležitého pro náš organismus, mimo jiné pro zrak, kůži, potenci či imunitu.

betakaroten vám zajistí dokonalé opálení

Najdete ho v ovoci i v doplňcích

Betakaroten je sám o sobě důležitým antioxidantem, chránícím náš organismus před negativním působením volných radikálů. Ty poškozují tělesné buňky včetně kožních. Betakaroten pečuje o pokožku a pomáhá jí získat a udržet krásnou barvu po pobytu na slunci.

Jak betakaroten dostat do těla? Tento prekurzor vitaminu A se vyskytuje ve žlutě, oranžově či červeně zbarvené zelenině a ovoci. Tedy v mrkvi, rajčatech, paprikách, meruňkách, broskvích, nektarinkách a podobně. Betakaroten je ovšem přítomný i v petrželi, kapustě, brokolici a špenátu. A samozřejmě v doplňcích stravy, představujících jeho koncentrovanou formu.

opalující se žena v plavkách

Betakaroten potřebují také děti

Kdy je vhodné betakaroten užívat? Zejména v období, kdy je naše pokožka často vystavována slunečnímu záření. Tedy v létě a také alespoň měsíc před tím, než začne naše dovolená u moře. A to může být klidně i v lednu. Dospělí by měli brát až 15 mg denně, děti 6 mg. Předávkování betakarotenem se neprojevuje hypervitaminózou jako v případě předávkování vitaminem A, ale dočasně oranžovou barvou kůže. Každopádně bychom to s překračováním doporučené denní dávky neměli dlouhodobě přehánět, což platí především pro kuřáky.

zahraniční dovolená

Velké množství karotenoidů včetně betakarotenu obsahují hovězí játra. Je v nich však zároveň i mnoho vitaminu A, takže na rozdíl od zeleniny a ovoce není vhodné konzumovat játra ve velkém. Nemáte čas a chuť neustále jíst vyjmenované potraviny? Zkuste již zmíněné doplňky! Nabídka je bohatá. Stačí každý den spolknout kapsli, tobolku či tabletu a zapít ji vodou. Tento proces vám zabere několik vteřin. A pozor! Betakaroten můžete pokožce současně dodávat i zvenčí. Jednou z možností je opalovací máslo, které prodává například známý internetový obchod Pilulka.

opalování u moře

dovolená u moře si žádá vhodné opalovací krémy

Opalovací krémy: Jak ochránit pokožku během dovolené u moře?

GoPro kamera vám během dovolené umožní natočit parádní záběry

GoPro kamera se vám během dovolené může hodit

Mohlo by vás zajímat

Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas: Španělské město, které vzniklo v jámě

Ve Španělsku, oblíbené letní destinaci, existují zajímavá místa, o nichž se u nás moc neví. Jedním z nich je Setenil de las Bodegas, městečko v Andalusii. Unikátní je tím, že mnohé budovy byly postaveny ve skalním převisu (nebo pod ním). Toto město vzniklo vlastně náhodou! Díky silné erozi řeky Río Guadalporcún, což vedlo k vytvoření impozantní […]

Číst více

10 důvodů, proč milujeme Ras al Khaimah

10 důvodů, proč milujete Ras Al Khaimah

Pro nás exoticky znějící jméno emirátu Ras Al Khaimah v češtině znamená “Vrcholek stanu” a emirát si ho získal díky své poloze na samotném severním cípu federace. Ras Al Khaimah láká na jedinečnou kombinaci tisíce let starých památek, plážového luxusu a moderního komfortu na pozadí neskutečných přírodních scenérií. Ne nadarmo bývá často označován za nejkrásnější […]

Číst více

Vodní dýmka

Vodní dýmka: Staletí skrytá v oblaku kouře

Z reproduktorů se linou tóny šplhající nahoru a dolů po exotických arabských stupnicích, usměvaví muži sedí v kruhu kolem nízkého stolu a všude vládne pohodová atmosféra družného veselí. Namísto pivních půllitrů však na stole stojí vodní dýmka. Šlahoun koluje z ruky do ruky a z úst do úst a čas od času se usměvavé tváře […]

Číst více