Bakšiš: Jak na tento fenomén nejen arabského světa?

DestinaceRady na cestu

Lidé, kteří jedou do některé z arabských zemí, často řeší, jak se vyrovnat s tamějším zvykem dávání bakšiše, tedy jakéhosi spropitného. Kolik, komu, jak často, kdy, případně v jaké měně ho dávat? To jsou jen některé z dotazů, které nám naši klienti pokládají. Přinášíme vám tedy pár tipů, jak se s tímto zvykem vypořádat tak, aby byli nakonec všichni spokojeni. Nebojte, není to žádná věda! Navíc vás to nemusí stát více než jen pár korun, a ještě navíc vykouzlíte úsměv na tváři několika pracovitým lidem a jejich rodinám.


Samotné slovo „bakšiš“ pochází z perštiny a znamená „dar“. Poskytování této neformální odměny za služby je rozšířeno v mnoha kulturách po celém světě a jeho formy jsou různorodé. My, nynější cestovatelé, jsme zvyklí dávat bakšiš hlavně v islámském světě, ve kterém je tato tradice historicky zakořeněna nejvíce. Je vnímána jako projev uznání a velkorysosti. Ač by si někdo mohl myslet, že se jedná o zvyk relativně nový, tradice poskytování dýška sahá až do dávných časů. V dnešní době samozřejmě existují napříč kulturami rozdíly v tom, jak je bakšiš vnímán a kdy je považován za vhodný či dokonce samozřejmý, a kdy může třeba i urazit.

Teď se pojďme podívat, v jakých oblíbených cestovatelských destinacích se s touto formou odměny můžeme setkat a kde se očekává nejvíce. V každém případě je však potřeba být citlivý k místní kultuře, ať už se vydáte kamkoliv.

Úsměv za pár korun  

Jednou z oblíbených zemí, kde se s bakšišem můžete setkat, je například slunný Egypt. Při návštěvě země faraonů je dobré rozměnit si na drobné dolarové či eurové bankovky, kterými uděláte místním určitě větší radost než dary v místní měně. Totéž mimochodem platí i pro ostatní arabské země (ale třeba i pro Turecko), jejichž měna zejména v posledních letech kvůli vysoké inflaci silně devalvuje a eura či dolary představují pro místní mnohem větší jistotu, že si za ně budou moci nakoupit to, co potřebují.

Autorce článku se též osvědčilo jednodolarovými bankovkami či eury obdarovávat malé děti, které během svých toulek Egyptem potkala. V tomto případě se sice nejedná o bakšiš, ale věřte, že ty zářivé úsměvy opravdu stojí za to! 

Pár dolarů či eur můžete nechávat i na pokoji pro pokojovou službu. I pokojští jsou velmi vděční a i za ty nejmenší obnosy a rádi vám na posteli vykouzlí nejen nejrůznější zvířátka a obrazce z ručníků, ale nebudou šetřit ani úsměvy, když se s někým z nich potkáte na chodbě. Stejně vděčný a nadšený bude i portýr, který vám donese zavazadla k pokoji.

Dále se s poskytováním bakšiše můžete setkat v Tunisku či Maroku. Obecně platí, že je považováno za dobrý mrav odměnit nějakým tím dolarem personál hotelu, řidiče autobusu či průvodce na výletě a další, kteří pro vás vykonají nějakou službu. Samozřejmě to není povinné a určitě není nutné platit všem všude. V drtivé většině případů jsou místní velmi pokorní a bakšiš si nevynucují. Naopak ho přivítají s velkou radostí. Jedná se totiž o jeden z jejich hlavních příjmů a každý vámi poskytnutý dolar či euro má velký vliv na kvalitu jejich života i života jejich rodiny.

Ne vždy je bakšiš dobrý nápad…

Kdy naopak není vhodné bakšiš rozdávat? Pro příklad můžeme uvést asi veškeré instituce, které se netýkají cestovního ruchu –⁠ například nemocnice a úřady, kde by mohl být neškodný bakšiš brán jako úplatek.  Nikdo asi nechceme strávit část své vytoužené dovolené na policejní stanici v cizí zemi.

Jak jsme však popsali výše, dávání bakšiše není nic složitého. Nakonec záleží opravdu jen a jen na vás, jak se k tomuto zvyku postavíte. A kdybyste chtěli udělat radost i těm nejmenším, můžete přivézt nějaké ty bonbony, čokoládu, pastelky nebo třeba omalovánky. Věřte nám, že za ty vděčné úsměvy těch pár korun rozhodně stojí!

Suvenýry: Na co si dát pozor?

Suvenýry: Co si lze přivézt zpět domů, a na co si dát naopak pozor?

Dovolená na Sardinii: Objevte ostrov Asinara, přírodní ráj s pohnutou minulostí

ostrov Asinara

Mohlo by vás zajímat

limoncello

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

Zamíříte-li na jih Evropy, konkrétně do Itálie, vaší pozornosti zřejmě neuniknou průhledné láhve se žlutou tekutinou. Jedná se limoncello, tedy o ovocný likér pocházející z oblasti Kampánie. Obsahuje 28 až 32 procent alkoholu a podává se dobře vychlazený, převážně jako digestiv. Ten se, jak známo, pije po jídle, aby „utišil žaludek“, poněvadž doplňuje sníženou hladinu […]

Číst více

dovolená na Madeiře aneb vesnice Porto Moniz

Dovolená na Madeiře: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Chystáte se s CK Blue Style na Madeiru, portugalský ostrov v Atlantském oceánu? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Co si vzít s sebou? Potřebuju vízum? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a […]

Číst více

Toulky překrásnou Madeirou

Madeira –⁠ tipy na výlety na Ostrově věčného jara (2. část)

Madeira je překrásným přírodním klenotem Portugalska. Stvořená je především pro milovníky přírody a pěší turistiky, ale na své si tu přijdou i milovníci památek a pláží.  Share Tweet Email

Číst více