Dovolená bez starostí: 5 tipů, jak překonat strach z létání

Rady na cestu

Milujete moře, plážový písek a objevování vzdálených končin, ale při představě cestování letadlem vás přepadá hrůza? Aviofobie neboli strach z létání může zkomplikovat plány nejednoho cestovatele. My vám na následujících řádcích poradíme několik způsobů, jak strach z létání zmírnit, případně jak se ho úplně zbavit!

Hned na začátek je třeba říct jedno – nejste v tom ani zdaleka sami. Odhaduje se, že možná až 40 % světové populace pociťuje před vstupem do letadla nějakou formu úzkosti a u úzkostí během letu toto číslo vzrůstá až na 60 %. Samotnou aviofobií, tedy chorobným strachem z létání, pak trpí dle odhadů až 5,5 % lidstva. To je zhruba 440 milionů mužů a žen, kteří moc dobře chápou, jak se cítíte, když zavíráte svůj cestovní kufr a vydáváte se směr letiště. 

Byla by však velká škoda, kdyby vás strach z létání připravil o vaše cestovatelské zážitky. Pojďme tedy společně vymyslet plán, jak ho porazit!

 

Staňte se expertem na leteckou dopravu

Létání fascinuje lidi od nepaměti a nic se na tom nezměnilo ani poté, co se lidstvo skutečně vzneslo do vzduchu. Existuje tedy nespočet pořadů, knih i celých komunit nadšenců, kteří se létáním zabývají a vědí o něm doslova vše, co se vědět dá. Staňte se i vy jedním z nich! Jakmile se totiž o létání dozvíte více a porozumíte zákonitostem, díky kterým se mnohatunové letadlo vznese do vzduchu, zjistíte, že se jedná o jeden z nejbezpečnějších způsobů přepravy. Turbulence či lehké naklonění letadla vás pak tolik nevyvedou z míry –⁠ budete totiž za všech okolností vědět, co přesně se s letadlem děje.

Proberte svůj strach z létání s odborníkem…

…ovšem nemáme teď na mysli psychologa (ačkoli i ten samozřejmě může pomoci). Řeč je o posádce letadla. Ta má totiž s cestujícími, kteří si s letadly zrovna „netykají“, bohaté zkušenosti a můžete si být jisti, že bude reagovat citlivě a s pochopením. Pokud pak při letu skutečně dojde k čemukoli, co ve vás vyvolá strach, doporučujeme upřít svou pozornost právě na ni. Mnohé situace, které vám mohou připadat nebezpečné, jsou pro posádku doslova „denním chlebem“. Když uvidíte, jak se s klidem a úsměvem pohybují po letadle, uklidní to jistě i vás. 

Velkou výhodou je, pokud máte mezi přáteli či známými někoho z letecké branže. To nejlepší, co můžete udělat, je svěřit se se svými strachy i jemu. Pozitivní osobní zkušenost blízkého člověka může udělat s vaším strachem hotové zázraky!

 

Vyberte si to správné sedadlo

Pro zmírnění vašeho strachu je důležité i to, kde v letadle sedíte. Doporučujeme zvolit řadu u nouzových východů či tu vůbec první v letadle či nad křídly –⁠ tato místa bývají považována za ta vůbec nejbezpečnější. Ideální je sedadlo v uličce. Vzhledem k tomu, že v těchto řadách je o poznání více místa, nebudete muset vstávat a vyhýbat se spolucestujícím, když budou chtít během letu vstát a dojít si třeba na toaletu. Navíc budete ve větší vzdálenosti od okénka a nebudete tedy nuceni vnímat výšku, v jaké se letadlo právě nachází. 

Zvolte si vhodnou zábavu během letu

Víte, co je tím úplně nejlepším lékem na strach z létání? No přece když zapomenete na to, že letíte! A k tomu vám může pomoci právě vhodně zvolená zábava. Vezměte si s sebou na palubu knihu či si stáhněte ještě před letem oblíbenou hudbu, podcast nebo film –⁠ zkrátka něco, čím odpoutáte svou pozornost od nepříjemných myšlenek a díky čemu vám cesta bude ubíhat rychleji. Máte-li oblíbený pořad či muziku, které jste zvyklí poslouchat před spaním, neváhejte zvolit právě ty. Pokud se vám podaří během letu usnout a probudí vás až zvuk letadla dosedajícího na ranvej, máte vyhráno.

Sklenička či pilulka…

Alkohol někdy působí na nervy jako balzám. Krátkodobě zklidňuje centrální nervovou soustavu a může zmírnit i úzkost související s létáním. V případě, že se rozhodnete dát si před letem skleničku nebo dvě, nezapomeňte na střídmost a dostatečnou hydrataci!

Pokud je však váš strach z létání opravdu paralyzující, doporučujeme vám poradit se o něm s vaším lékařem. Existují totiž i různá další anxiolytika (látky působící proti úzkosti), které vám může předepsat. Samozřejmě důrazně varujeme před jejich kombinací s alkoholem.

Přejeme vám spoustu příjemných cest do vašich milovaných destinací! 

Faraonova kletba aneb jsou obavy na místě?

Dovolená v Egyptě: Faraonova kletba aneb jsou obavy na místě?

Modrá vlajka: Vaše cesta za tou nejkrásnější pláží

Modrá vlajka

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách: 57. díl

Experti na cestách: 57. díl

Blue Style Experti na cestách prozradili, jak vypadá práce v cestovní kanceláři. V čem je náročná, řekla sales director CK Blue Style Nicole Okonkwo Gattuso. Kam rád jezdí na dovolenou, prozradil hokejový mistr světa Jiří Šlégr. Share Tweet Email

Číst více

Kyrenijský hrad ve městě Kyrenia neboli Girne

Kyrenia: Severokyperské město, které zaujme hradem a přístavem

Severní Kypr je ideální destinací pro všechny, kteří si chtějí užít pohodovou dovolenou v komfortním hotelu v těsné blízkosti náramně čistého moře. A stejně tak sem míří jedinci toužící poznávat atraktivní památky a malebnou přírodu. Hodláte během pobytu vyrazit na výlet někam, kde lze navíc relativně dobře nakoupit? Vydejte se do přístavního města Kyrenia neboli […]

Číst více

Al Jazirat Al Hamra

Al Jazirat Al Hamra: Vesnice duchů v emirátu Ras Al Khaimah

Milujete historii, příběhy a tajuplná místa? Pak je pro vás dovolená v Ras Al Khaimah tou pravou volbou. Vydejte se do poslední zachovalé původní vesnice lovců perel na území Spojených arabských emirátů –⁠ navštivte Al Jazirat Al Hamra. Share Tweet Email

Číst více