Olivový olej:⁠ Zdravý a chutný suvenýr plný středomořského slunce

Chutě světa

Chystáte se na dovolenou do některé ze středomořských destinací? Pak vás jistě potěší, že místní kuchyně se řadí k nejzdravějším na světě, protože využívá čerstvých lokálních surovin. Jednou z těch významných je olivový olej, kterému se někdy přezdívá tekuté zlato.

Čerstvé ovoce a zelenina, luštěniny, ryby a mořské plody, olivy, ořechy, bylinky a olivový olej –⁠ to jsou hlavní ingredience středomořské kuchyně. V tomto článku se zaměříme právě na poslední zmíněnou surovinu a její benefity pro naše zdraví.

Setkáme se s ním v jídle i kosmetice

Asi snad každý ví, že olivový olej je rostlinný olej, který se získává lisováním z oliv, tedy plodů olivovníku. Využívá se zejména k přípravě pokrmů, ale setkat se s ním můžeme rovněž v kosmetice a farmaceutickém průmyslu. Není totiž žádným tajemstvím, že má pozitivní vliv na zdraví, a to nejen vnitřních orgánů, ale také vlasů, nehtů a pokožky.

Proč v kuchyni využívat olivový olej

Přínos pro zdraví je nemalý, olivový olej je skvělým přírodním zdrojem živin a obsahuje velké množství tělu prospěšných látek, jako jsou antioxidanty, vitamíny A, D, E a K či nenasycené mastné kyseliny.

Pomáhá snižovat nezdravý cholesterol, čímž je prospěšný například osobám trpícím onemocněním srdce. Zároveň má vliv na udržení hladiny krevního cukru, což zas může být přínosné diabetikům. Jeho konzumace se rovněž považuje za skvělou prevenci proti mozkové mrtvici, Alzheimerově chorobě či rakovině. 

V kombinaci se zdravým životním stylem snižuje kyselost žaludku a zabraňuje tak vzniku žaludečních vředů. Skvělým pomocníkem je také při zácpách. Navíc pomáhá i játrům, neboť povzbuzuje jejich činnost. Zkrátka a jednoduše podporuje správnou funkci mozku, trávicího traktu i dalších orgánů v těle.

Posílení imunity obsaženými vitamíny a protizánětlivé účinky antioxidantů, které mají prokazatelně vliv již při krátkodobém konzumování olivového oleje, můžete podpořit ještě kombinací s citronem. Účinky se násobí také s užíváním česneku či bylinek, jako je levandule či rozmarýn.

Mnozí asi ví, že je skvělým pomocníkem i při hubnutí. Obsahuje sice značné množství mastných kyselin, ale jedná se o nenasycené tuky, takže má nižší kalorickou hodnotu. Navíc jeho konzumace zvedá hladinu serotoninu, který navozuje pocit sytosti.

Odkud pochází a jak se vyrábí

Olivovník má původ pravděpodobně v Řecku a jeho plody byly považovány za božský produkt. Samotný strom byl vnímán jako symbol moudrosti a míru. Pěstování olivovníků, lisování oliv a uskladnění oleje, které souvisí s jeho trvanlivostí, zdokonalili zejména Římané. Ti možná přišli i s první stupnicí kvality tohoto tekutého pokladu.

Pro výrobu oleje se už tisíce let používá tradiční způsob sklizně –⁠ dlouhou palicí se tluče do větví stromu, olivy se následně ručně sbírají, čistí, melou a lisují. Dalším krokem může a nemusí být filtrace. Ten nejkvalitnější olivový olej se lisuje mechanicky, co nejdříve po sklizni a za studena bez jakékoli tepelné úpravy.

Pro někoho bude možná překvapením, že téměř polovina světové produkce olivového oleje pochází ze Španělska, druhé místo má Itálie a pak teprve následuje Řecko.

Co znamená označení „panenský“ a s jakými dalšími tipy se lze setkat

Nejlepším, ale také nejdražším typem oleje je extra virgin neboli extra panenský. Produkty nesoucí toto označení totiž musí splňovat přesné standardy týkající se získávání oleje, jeho chutě, vůně a podobně. Právě tento typ oleje má také nejvyšší podíl tělu prospěšných látek, jež jsme zmiňovali výše.

Panenský olivový olej musí být získán přírodní cestou. Je tudíž lisovaný mechanicky, za studena a z celých plodů olivovníků. Extra panenský olivový olej má k tomu volnou kyselost menší než 0,8 gramů na 100 gramů. Nejvyšší kvalitu pak mají oleje získávané pouze z pecek oliv.

Dalším typem jsou rafinované olivové oleje, které jsou lisované za vysokých teplot a tlaků. Produkty bývají navíc i chemicky upraveny. Setkat se lze samozřejmě také se směsmi obou druhů.

Další rozdělení se týká filtrace. Kvalitnější výrobky jsou samozřejmě filtrované a tudíž vhodnější k použití v přípravě studené kuchyně. Hlavním měřítkem kvality je ovšem stále obsah kyselin. Ten je možné zjistit chemickou, mikrobiologickou či senzorickou metodou. Pod posledním pojmem se neukrývá nic jiného než analýza pomocí degustace, během které se hodnotí vzhled, chuť, vůně a textura olivového oleje. 

Kde si mohu vychutnat pokrmy s olivovým olejem

Řecko, Turecko, Tunisko a Itálie, tři středomořské destinace s opravdu výtečnou a zdravou kuchyní, kterou můžete ochutnat během své dovolené s CK Blue Style. Všechny tři země v rámci svých pokrmů hojně používají čerstvé a často místní suroviny, mezi které patří i olivový olej. Ten se samozřejmě dnes již využívá i v dalších kuchyních celého světa.

Alkohol v jednotlivých destinacích

Dovolená a alkohol: Co kde ochutnat, a na co si dát pozor?

Co ochutnat v Ománu: Pohádka tisíce a jedné chuti

Ománská kuchyně: Pohádka tisíce a jedné chuti

Mohlo by vás zajímat

Svojanov

Svojanov: Strašidelný hrad s děsivou pověstí ukrýval zazděné kostry

Hrad Svojanov, stojící v okrese Svitavy, založil kolem roku 1224 královský purkrabí Svéslav z Bořitova. Patří k nejstarším kamenným sídlům u nás. Když v roce 1265 vyhlásil král Přemysl Otakar II. nedaleké královské město Polička, nabyl tím na významu. Share Tweet Email

Číst více

Plavba po Nilu

Egypt je rájem pro každého, kdo si chce užít rozmanitou dovolenou se vším všudy a v případě tohoto poznávacího zájezdu to platí dvojnásobně. Skoro se nechce věřit, že během jednoho týdne můžete zažít tolik nádherných okamžiků, spatřit tolik zajímavých míst a mezitím si dopřát i čas pro dokonalý odpočinek. V tomto článku pro vás máme […]

Číst více

egyptský ostrov Giftun

Giftun: Ostrov nedaleko města Hurghada svádí k celodennímu výletu

Egyptské Tahiti – tuto přezdívku si ostrov Giftun vysloužil díky plážím s téměř bílým povrchem a průzračnému moři. Nalézá se necelých pět kilometrů od města Hurghada a je cílem celodenních lodních výletů. Budete-li trávit dovolenou v této egyptské destinaci, můžete se domluvit s delegátem CK Blue Style a ten vám návštěvu Giftunu zprostředkuje. Share Tweet […]

Číst více