Kapverdské tradice a zvyky, které vás možná překvapí

Zvláštní zvyky a tradiceDestinaceKapverdy

Pohnutá historie Kapverdských ostrovů svedla dohromady dva velmi odlišné světy. Ve zdejší unikátní kreolské kultuře se mísí duch rozličných civilizací z pevninské Afriky a evropského Portugalska. To má za následek i některé zvláštní kapverdské tradice a zvyky, které se zde do dnešních dnů dodržují. Pojďme se nyní společně podívat na některé z nich!

Dovolená na Kapverdách je vždycky skvělý nápad. Kdo by si neužil zdejší nekonečné pláže s nejjemnějším pískem, vyhřátý Atlantik a usměvavé Kapverďany, kteří vás vždy přivítají s otevřenou náručí? Pokud navíc budete připraveni na některé z kulturních zvláštností a odlišností, se kterými se na Kapverdách můžete setkat, svou dovolenou si užijete ještě o poznání více!

1. No stress

O neoficiálním mottu Kapverdských ostrovů jste už nejspíš slyšeli. Ač je v angličtině, asi není třeba ho překládat. Prostě klídek, pohodička, žádný stres… to jsou slova, která udávají rytmus života většiny Kapverďanů. I to je jedním z důvodů, proč je třeba takový ostrov Sal jako stvořený pro vaši skvělou dovolenou. Garantujeme vám, že stačí jen pár dnů, a pomalé tempo se začne vkrádat i do vašeho života!

2. Lidé na Kapverdách hovoří nahlas. Velmi nahlas.

Při procházkách uličkami Santa Marii či Espargos možná někdy budete mít pocit, že se Kapverďané neustále hádají, ale zdání klame. Zdejší obyvatelé jsou jen poněkud expresivní. Zejména pro našince, který je zvyklý ve veřejném prostoru spíše na tlumenější mluvu, mohou působit jejich rozhovory někdy poněkud agresivně. Velmi pravděpodobně se však pouze baví o tom, jak se jim líbil včerejší koncert nebo jak se jejich dětem daří či nedaří ve škole. Ještě častěji bude tématem jejich rozhovoru…

3. Fotbal!

Ano. Fotbal bývá totiž na Kapverdách ústředním tématem. To není samozřejmě nic zvláštního, i na českých vesnicích můžeme často narazit na vášnivé debaty o tom, zda je lepší Messi nebo Ronaldo. Na Kapverdách jen stěží narazíte na někoho, koho by fotbal vůbec nezajímal a neměl k němu co říct. Pokud máte tedy tento sport rádi, ovládáte angličtinu či portugalštinu a chcete navázat nová kamarádství, téma k zahájení přátelského rozhovoru se přímo nabízí.

4. V restauraci či v obchodech vás možná nepřivítají

…a vy si to, prosíme, neberte nijak osobně. Zejména v méně turistických místech nejsou Kapverďané příliš zvyklí hovořit cizím jazykem a někdy se zkrátka trochu stydí. Stačí však, abyste se mile usmáli, anglicky pozdravili, a je velká pravděpodobnost, že z obchodu odejdete nejen s požadovaným zbožím, ale ještě navíc s úsměvem na rtech.

5. 10 km/h? Akorát!

Pokud se rozhodnete si na Kapverdách půjčit auto, připravte se na to, že již zmíněné motto „no stress“ pro vás získá ještě zcela nové významy. Zejména pokud pojedete v noci, často potkáte řidiče, které byste snadno předběhli rychlejším klusem. Nenechte se tím však vyvést z míry, kochejte se krajinou, nalaďte si nějaké ty kapverdské rytmy v rádiu…a prostě si užívejte ten nádherně pomalý svět, kam má stres vstup zakázán.

Tak, a jste připraveni, zvláštní kapverdské tradice a zvyky vás už nepřekvapí. Teď už jen zbývá si pořádně zabalit a vypravit se na letiště. Těšíme se na Kapverdách na shledanou!

Omán: 5 tajemných pevností, které potěší vaši dobrodružnou duši

Tipy na výlety v Ománu: Objevte 5 tajemných ománských pevností

Potápění na Maledivách: Vyrazte za podmořským světem do ráje!

Vyrazte za potápěním do průzračných vod Malediv!

Mohlo by vás zajímat

Sharm El Sheikh

Fotoreportáž: Stará část egyptského města Sharm El Sheikh

Pravidelně létáte do egyptské Hurghady či Marsa Alam a uvažujete o tom, že vyzkoušíte také Sharm El Sheikh na jihu Sinajského poloostrova? Skvělý nápad! Zatímco přes den se budete nejspíš věnovat koupání, opalování, šnorchlování nebo potápění, večer můžete vyrazit do města. Share Tweet Email

Číst více

Tunisko

Djerba: výlety za zábavou

Share Tweet Email

Číst více

Dovolená v Egyptě

Dovolená v Egyptě: Sharm El Sheikh, ráj dokonalého odpočinku

V květnu jsme se vydali do našeho oblíbeného letoviska v Egyptě, do Sharm El Sheikh. Sharm zbožňujeme proto, že je úplně jiný než Hurghada nebo Marsa Alam. Je živý, moderní a nikdy se tady nenudíte. Zláká dovolená v Sharm El Sheikh i vás? Share Tweet Email

Číst více