Fotoreportáž: Dar Jilani aneb Dům umění a řemesel na ostrově Djerba

DestinaceDjerbaTunisko pevninaTuniskoFoto tipyTipy na výlety

Tuniský ostrov Djerba, vzdálený necelé tři hodiny letu z České republiky, je velice oblíbenou destinací. Spousta našich turistů sem míří v období od dubna až do listopadu, někteří i několikrát do roka. Dovolená na Djerbě však nemusí být pouze o opalování a koupání, lze vyrazit na zajímavý výlet. Jedním z nich je Okruh ostrovem, během kterého pravděpodobně zavítáte také do Dar Jilani.

Tento dům umění a řemesel stojí 4 km od města Houmt Souk a 12 km od proslulé pláže Sidi Mahrez. Tuto fotoreportáž berte jako malou ochutnávku toho, co vás v Dar Jilani čeká a nemine.

Seženete výrobky z kovu i dřeva

Dům umění a řemesel Dar Jilani na severu ostrova Djerba je prostor, kde můžete od roku 2012 nejen obdivovat, ale také vyzkoušet různá řemesla a umělecké techniky včetně malování, kaligrafie či sochařství. Dokonce vám zde představí i místní gastronomii.

dům umění a řemesel na Djerbě

Na několika místech spatříte atraktivní mozaiky, možná se stanete i svědky jejich výroby. Dlouholetou tradici má v Tunisku výroba keramiky. Během výletu Okruh ostrovem navštívíte nejen Dar Jilani, ale také keramickou dílnu s prodejnou.

mozaiky v Dar Jilani

Především dámy zaujmou výrobky ze dřeva – šperkovnice, nejrůznější skříňky či zdobené rámy na zrcadla. A to není zdaleka všechno!

tuniské výrobky ze dřeva

Součástí Dar Jilani je rovněž kavárna

Návštěvníci Dar Jilani si rozhodně nemohou nevšimnout výrazných maleb na několika dveřích. Pokud se chcete zdokonalit ve výtvarnictví, můžete si objednat individuální workshop na některý z příštích dnů.

pomalované dveře v Dar Jilani

Djerbský dům umění a řemesel zabírá více než 3000 metrů čtverečních a je rozdělen do tří částí. První je velká galerie v suterénu, kde jsou vystavena a nabízena k prodeji díla malířů, kaligrafů, hrnčířů, sklářů, šperkařů, tkalců a podobně. Dále je tu kavárna s terasou a zahrada s voliérou.

dům umění a řemesel Dar Jilani na severu ostrova Djerba

Posedět lze samozřejmě i uvnitř galerie. Můžete si prolistovat zajímavé knihy nebo sledovat umělce a řemeslníky během jejich činnosti. Heslem Dar Jilani je „nic není ztraceno“. Jinými slovy – umělci častokrát pracují s recyklovanými materiály, ať už se jedná o staré dveře, plechovky, úlomky palmového dřeva, mušle, tykve či kusy kameniny ze staveb.

posezení v Dar Jilani

Foto – Richard Sacher

Rady a tipy

„Na Djerbě jsem byl už několikrát, a tak jsem se rozhodl, že poznám víc než jen areál hotelu, pláž, krokodýlí farmu a město Midoun. Výlet Okruh ostrovem je skvělý v tom, že během několika hodin uvidíte mnoho zajímavého – Římskou cestu, která propojuje ostrov Djerba s pevninou, synagogu La Ghriba, keramickou dílnu, město Houmt Souk, výrobnu olivového oleje, streetartovou čtvrť Djerbahood, Muzeum národních zvyků a tradic v městečku Guellala a v neposlední řadě také Dar Jilani. Zde se jednak dozvíte řadu nevšedních informací a jednak nakoupíte rozličná umělecká dílka. Pokud vás to tady zaujme, můžete se sem kdykoliv vrátit. Taxíky jsou na Djerbě velice levné. Neváhejte se obrátit na delegáta CK Blue Style, který vám rád poradí.“

cestovatel Richie v Dar Jilani na ostrově Djerba

Faliraki

Fotoreportáž: Letovisko Faliraki na řeckém ostrově Rhodos

The National Aquarium Abu Dhabi: Nová turistická atrakce v SAE

pozvánka do The National Aquarium Abu Dhabi

Mohlo by vás zajímat

Tahtalı Dağı

Turecko: Poznejte turecký Olymp a jeho okolí

Turecko nabízí mnoho zajímavých pamětihodností i přírodních krás, které si přímo říkají o to, aby se staly cílem jednoho z vašich výletů. A jedním z míst, které určitě stojí za návštěvu je nepochybně hora Tahtalı Dağı a její krásné okolí. Share Tweet Email

Číst více

Egyptské zvyky a tradice: Nahlédněte pod pokličku života v zemi faraonů!

Egypt. Tak vzdálený a přesto tak blízký. Díky své tajemné historii, nádherným plážím, průzračnému Rudému moři plnému života a vřelosti místních obyvatel se v průběhu let stal jednou z nejpopulárnějších turistických destinací nejen pro obyvatele České republiky. Dnes se pojďme společně podívat na některé typicky egyptské zvyky a tradice, jejichž znalostí zcela jistě vykouzlíte další […]

Číst více

Týden na rozkvetlé jarní Krétě

Dovolená v Řecku: Týden na rozkvetlé jarní Krétě

Už jste byli na Krétě? Že ne? Potom je ale ten nejvyšší čas se na největší z řeckých ostrovů aspoň na týden vypravit a důkladně ho prozkoumat. Jen málokde v Evropě totiž naleznete tolik rozmanitých forem krásy jako právě zde.  Share Tweet Email

Číst více