Bulharské léto plné festivalů. Na který vyrazíte?

DestinaceBulharsko

Okořeňte svou dovolenou u Černého moře letním festivalem a oslavte bulharskou kulturu společně s místními. Tyto slavnosti se pravidelně konají v turisticky oblíbených místech po celém pobřeží a byla by vážně škoda, kdybyste je propásli. Nezmeškejte svou šanci a vydejte se s CK Blue Style na Balkánský poloostrov za zážitky.

July morning

Ti z vás, kteří se chystají na dovolenou na přelomu června a července, by si měli připsat na svůj seznam aktivit i oslavu takzvaného July morning. První červencové ráno slaví Bulhaři za tónů stejnojmenné písně od britské kapely Uriah Heep již od 80. let. Tehdy údajně místní květinové děti protestovaly proti restrikcím komunistického režimu bujarými večírky trvajícími celou noc. Dodnes se tento neoficiální svátek těší velké popularitě a sjíždí se na něj každoročně tisíce Bulharů. Ti na plážích u Černého moře vítají tancem a zpěvem první červencový východ slunce, který se stal symbolem nových začátků a lepší budoucnosti. Pro mladé pak představuje konec školy a začátek letních prázdnin. Nejvíce lidí zpravidla najdete slavit ve velkých městech, jako jsou Varna a Burgas, kde se v tuto noc konají také živé koncerty. Mezi oblíbená místa ale patří i posledních pár divokých pláží, jakou je například pláž Irakli mezi letovisky Obzor a Slunečné pobřeží.

Festival písečných soch

Stavíte rádi se svými dětmi hrady z písku? Pak si s rodinou zajeďte pro jedinečnou podívanou do Burgasu a navštivte Festival písečných soch. Ten město pořádá již od roku 2008 a během sezóny ho navštíví kolem 100 000 lidí. Festival má každé léto jiné téma, přičemž tím prvním byl karneval a prozatím posledním v roce 2022 Jurský svět. Historicky zde tvořilo a vystavovalo své sochy z písku přes 270 sochařů z Evropy, Severní Ameriky, Asie a Austrálie. V areálu, nacházejícím se v burgaské Mořské zahradě u jízdárny, se můžete těšit na sochy dosahující výšky až 8 metrů, které tvoří až 5 600 tun písku. Festival je návštěvníkům otevřen denně od července do září od 9 do 21 hodin.

Tematické dny v Sea Garden Burgas

U přímořského parku ještě chvíli zůstaneme. Plánujete-li pobyt na Slunečném pobřeží, v Nesebaru, Ravdě, Pomorie nebo v Sozopolu, vydejte se na celodenní výlet do nedalekého Burgasu a projděte se v tamní Mořské zahradě. V letních měsících se uličky parku zaplňují stánky, které nabízí místní speciality, rukodělné výrobky a tematicky laděný program. V sezóně 2022 mohli místní i turisté navštívit dny a víkendy zaměřené například na ryby, květiny, sport, víno, pivo, zmrzlinu a další.

Den Nesebaru

Stejně jako v Česku každé jméno slaví svůj svátek, v Bulharsku mají ten svůj i samotná města. Jedním z nejznámějších je pak Den Nesebaru, který připadá na 15. srpen. V tento den uctívají místní obyvatelé patronku města – Matku Boží, na jejíž počest se celé historické město včetně jeho nové části oblékne do svátečního obleku. Oslava začíná mší v kostele Nanebevzetí Panny Marie a pokračuje událostmi až do pozdního večera. Po celý den zní z amfiteátru na hradbách staré části koncerty a proslovy, přičemž zlatým hřebem večera bývá dronová show s velkolepým ohňostrojem. Nechybí samozřejmě ani různé atrakce, kolotoče a stánky s jídlem a pitím.

Varna Summer Fest

Pojďme se nyní přesunout k hudebním festivalům. Ten první se nazývá Varna Summer a jedná se o mezinárodní hudební festival, který byl založen v roce 1926. Díky tomu si nese titul vůbec prvního festivalu svého druhu v Bulharsku. Za cíl si jeho organizátoři dávají propagovat tradiční bulharskou hudbu a přivádět na místní scénu i mezinárodní umělce. Program festivalu zahrnuje symfonii, komorní hudbu, renesanční a barokní hudbu, operu, balet, doprovodné výstavy, promítání filmů a akce pro děti. Jednotlivá vystoupení jsou naplánována napříč celým létem.

Festival umění Apollonia

Potěšíme ale i ty z vás, kteří si pro svůj oddych zvolili město Sozopol. Tady se každoročně na konci léta chystá festival umění Apollonia, v rámci kterého vás čekají divadelní hry, koncerty pod širým nebem, jazzové kapely, literární večery, promítání filmů a zábavná představení pro děti. Mezi účinkujícími uvidíte nejen Bulhary, ale také zahraniční umělce. Festival trvá 10 dní, během kterých se na doprovodných akcích protočí desítky tisíc návštěvníků z celé Evropy.

Spice music festival

Nesmíme však vynechat ani poměrně mladý festival, který odstartoval v roce 2019 a zaujme jistě všechny milovníky devadesátkové hudby. Na začátku srpna ožije přístav v Burgasu pořádnou party, o níž se postará řada interpretů se svými disko hity. V roce 2023 vystoupí jména jako Alexia, Pache Indian, Culture Beat, Fun Factory, Kate Ryan, Lucenzo a další.

 

Dovolená v Bulharsku

Dovolená v Bulharsku: Do kterého letoviska vyrazit?

Bulharsko: Adrenalinové výlety do divoké přírody

Adrenalinové výlety do divoké přírody

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách 24. díl

Experti na cestách: 24. díl

V novém díle Expertů se budeme věnovat dovolené v páru bez dětí. Tipy, kde si pořádně odpočinout a kde se lze naopak bavit až do rána, nám dá Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style. Zpěvák Stanislav Hložek se podělí o svá cestovatelská přání a následně nám opět Lenka Pátek představí úplně novou egyptskou destinaci. […]

Číst více

Experti na cestách: 51. díl

Experti na cestách: 51. díl

Experti na cestách vám tentokrát přináší volné pokračování speciálu o kapverdském ostrově Sal, protože všechny zdejší krásy se jednoduše do jednoho dílu nevejdou. Prozradíme vám, kde zažít autentické Kapverdy, kam vyrazit za skvělými drinky, představíme místa ideální pro výlety s dětmi a zpovídáme zdejší dovolenkáře, mezi nimiž bude i Vendula Pizingerová, prezidentka nadačního fondu Kapka […]

Číst více

turecké koření

Nejlepší suvenýr je ten, který mohu sníst, tvrdí Lenka Pátek

Patřím mezi cestovatele, kteří v každé zemi nakupují typické suvenýry. Zkrátka něco, co je pro danou destinaci příznačné. A také výrobky, které tam mají vysoce kvalitní. Zatím se mi nestalo, že bych se odněkud vrátila s prázdnou. Když někam letím už poněkolikáté, přesně vím, co si odtamtud chci přivézt, abych doma doplnila zásoby. To se […]

Číst více