Potápění na Maledivách: Vyrazte za podmořským světem do ráje!

MaledivyDestinace

Maledivy jsou známé jako exotický ráj, a to zejména díky své poklidné atmosféře, dechberoucím plážím a zářivě modrému moři. Zažít tu však můžete mnohem víc než jen pohodový odpočinek. Zažijte nezapomenutelné zážitky během potápění na Maledivách a objevte neskutečné bohatství zdejších vod!

Šnorchlování a potápění na Maledivách je společně s relaxací na pláži nejoblíbenější aktivitou na ostrovech. Není divu, souostroví se řadí mezi 5 top potápěčských destinací na světě. Jedná se skutečně o jedinečný zážitek, který odhaluje neuvěřitelnou rozmanitost zdejšího podmořského života. Ať už jste tedy potápěč začátečník nebo mistr v tomto populárním vodním sportu, určitě si nenechte tuto příležitost utéct! 

Proč vyrazit za potápěním na Maledivy?

Vody v okolí jednotlivých ostrovů jsou proslulé pro svou křišťálovou čistotu a tedy skvělou viditelnost. Dalším plusem je příjemná teplota a množství dobře zmapovaných potápěčských lokalit, které nabízejí bohatou mořskou floru i faunu. Jakmile se tedy potopíte pod hladinu, budete si připadat jako v kouzelném pohádkovém světě plném barev a fascinujících tvorů.

Co lze vidět během potápění?

Jak už jsme zmínili výše, v Indickém oceánu v okolí Malediv spatříte fascinující podmořský svět plný rozmanitého života. Ale co to vlastně znamená –⁠ co zde můžete vidět? Tak především pestrobarevné korálové útesy a hejna ryb v barvách, ze kterých přechází zrak. V mnoha lokalitách nechybí ani rejnoci a murény. Při troše štěstí se můžete potkat také se želvami.

Maledivy jsou ovšem proslulé zejména pro výskyt velkých živočichů. Těšit se můžete na potápění s majestátnými mantami a různými druhy žraloků –⁠ setkat se lze například se žralokem šedým, vouskatým, velrybím, bělocípým, či tygřím.   

Ale to není vše, co sem láká potápěče z celého světa. Na několika místech tu totiž máte skvělou možnost potápět se k vrakům lodí!

Potápěčská centra

Na Maledivách najdete hned několik potápěčských center, ve kterých pracují certifikovaní instruktoři. Centra mají vysokou úroveň a poskytnou vám všechno potřebné vybavení. Místní nabídka zahrnuje jak jednorázové ponory a několikadenní potápěčské plavby, tak kurzy, které jsou zakončené získáním certifikátů. 

Potápěčské lokality

Na Maledivách lze najít různorodé potápěčské lokality, některé jsou vhodnější pro začínající potápěče, jiné naopak vyhledávají ti zkušenější, jedny lákají na častý výskyt žraloků, další zas na noční potápění s mantami. Jednoduše si tu každý přijde na své. 

Atol Baa

K oblíbeným lokalitám patří například atol Baa, který fascinuje návštěvníky nádhernými korálovými útesy a tajuplnými jeskyněmi. Pro svou dechberoucí rozmanitost je dokonce zařazen na seznamu UNESCO jako biosférická rezervace.

Asi nejlákavějším místem atolu Baa je mělká chráněná zátoka Hanifaru Bay, kde lze nalézt ideální podmínky pro šnorchlování. Díky velkému množství planktonu tu můžete spatřit například žraloky velrybí a velké množství mant obrovských, které se zde krmí. Ne nadarmo se tedy někdy místu přezdívá „Manta Point“.

Atol Ari

Také atol Ari nabízí mnoho skvělých míst pro potápěče a je známý pro hojný výskyt mant i žraloků. Potápět se lze rovněž k vrakům lodí Fesdu a Halaveli.

Mezi nejlepší lokality se řadí například Maaya Thila, kde lze potkat rejnoky, mořské želvy, barakudy, murény, žraloky šedé i další mořské živočichy. Místo je také oblíbené pro možnost nočních ponorů, během kterých můžete spatřit lovící žraloky. 

K dalším oblíbeným lokalitám patří Kudarah Thila s řadou převisů a jeskyní a Mushimasmingli Thila (Fish Head), kde se můžete setkat se žraloky šedými a bělocípými. Kromě nich tu jsou samozřejmě korály, rejnoci, mořské želvy a bohatá hejna ryb. 

Atol Rasdhoo

Severně od atolu Ari se nachází malý atol Rasdhoo, který však i přes svou velikost skýtá mnoho potápěčských příležitostí. Proslulý je zejména pro výskyt kladivounů, na místě zvaném Hammerhead Point se tu totiž každé ráno schází mnoho jedinců tohoto ohroženého typu žraloka. 

Atol Severní Male

Jednou z nejoblíbenějších lokalit pro potápění je díky skvělé dostupnosti atol Severní Male známý pro výskyt mant a žraloků. Pro méně zkušené je rozhodně vhodný útes Banana Reef, Nasimo Thila a Okebe Thila. Zkušenější potápěči pak mohou vyrazit například k vraku lodi Maldives Victory. 

Atol Jižní Male

Také atol Jižní Male nabízí setkání s různorodými mořskými živočichy –⁠ od maličkých rybiček přes tuňáky po rejnoky a žraloky, které lze pozorovat například v lokalitě Kandooma Thila. Spatřit tu lze například žraloky šedé i bělocípé a někdy dokonce žraloky velrybí. Vzhledem k poměrně silným proudům je tato oblast vhodná spíše pro zkušenější potápěče.

Atol Huvadhoo

Atol Huvadhoo, známý také jako Gaafu, je druhým největším atolem Malediv. Těšit se tu můžete na podmořské jeskyně, korálové stěny a vody hýřící životem. Potkat tu lze samozřejmě barevné rybky, murény, želvy, rejnoky i žraloky, a to například vouskaté nebo tygří. Když budete mít štěstí uvidíte i kladivouny.

Atol Vaavu

Pro driftové ponory umožněné silnými proudy je vyhledávaný například atol Vaavu. Zdejší potápěčské lokality, mezi které patří třeba Miyaru Kandu či Fotteyo Kandu nabízejí setkání s želvami, rejnoky a žraloky, včetně černoploutvých a kladivounů. 

Oblíbené jsou rovněž noční ponory v oblasti Alimatha, kde můžete v azurových vodách po západu slunce pozorovat mnoho rejnoků a úctyhodné avšak neškodné žraloky vouskaté. Jedná se opravdu o nezapomenutelný zážitek!

Atol Addu

Nejjižnějším atolem Malediv je Addu, který své návštěvníky láká na čarokrásné korálové útesy, bohatá hejna ryb, okouzlující manty i potopené vraky lodí (například British Royalty). Mezi oblíbené lokality patří třeba Meedhoo Coral Garden, Marc’s Dream a Kottey Corner.

To je samozřejmě jen hrstka míst, kam se můžete na Maledivách vypravit za potápěním. Ať už se však rozhodnete pro opalování na pláži a šnorchlování u pobřeží, nebo se vydáte za opravdovým potápěčským dobrodružstvím, určitě si dovolenou v tomto exotickém ráji užijete!

 

Tak co, zlákalo vás potápění na Maledivách? Pokud ano, je ten nejvyšší čas ho zažít na vlastní kůži! Těšíme se na vás.

Dovolená na Kapverdách

Kapverdské tradice a zvyky, které vás možná překvapí

Bulharské zvyky a tradice: Mezi pohanstvím a křesťanskou vírou

7 zvláštních zvyků Bulharska

Mohlo by vás zajímat

Poznejte Káhiru

Poznejte Káhiru, hlavní egyptskou metropoli

Pokud se chystáte na dovolenou do Egypta, určitě byste neměli vynechat návštěvu světoznámé Káhiry, a to především její starobylé části. Objevte s námi zdejší památky a nechte se vtáhnout do příběhů země faraonů. Share Tweet Email

Číst více

egyptský ostrov Giftun

Giftun: Ostrov nedaleko města Hurghada svádí k celodennímu výletu

Egyptské Tahiti – tuto přezdívku si ostrov Giftun vysloužil díky plážím s téměř bílým povrchem a průzračnému moři. Nalézá se necelých pět kilometrů od města Hurghada a je cílem celodenních lodních výletů. Budete-li trávit dovolenou v této egyptské destinaci, můžete se domluvit s delegátem CK Blue Style a ten vám návštěvu Giftunu zprostředkuje. Share Tweet […]

Číst více

Cestujte s námi: Výhody First Minute dovolené

First Minute dovolená: Široká nabídka, výhody a slevy

Jaké jsou výhody koupě zájezdu u cestovní kanceláře? Proč si pořídit dovolenou s dostatečným předstihem? V čem se First Minute dovolená liší od Last Minute? To všechno vám prozradíme v tomto článku! Share Tweet Email

Číst více