Afandou: Klidné letovisko na ostrově Rhodos láká nejen golfisty

ŘeckoRhodos

Řecký ostrov Rhodos má obrovskou výhodu v tom, že na něm panuje nádherné počasí od května až do konce října. Čas od času se počasí pokazí i tady, ale nikdy ne na dlouho. Těm, co hledají především klid a k tomu hodně dlouhou pláž, je určeno poněkud netypické letovisko Afandou (neboli Afantou) na východním pobřeží. Dalším důvodem, proč se ubytovat právě zde, je 18jamkové golfové hřiště. Tedy alespoň pro jedince, kteří tomuto sportu holdují, případně se ho chtějí naučit.

Dovolenou v Afandou, proslulém taktéž výrobou kvalitních koberců, nabízí CK Blue Style. Zájemci mají na výběr z několika hotelů, ale žádný nestojí přímo u pláže.

pláž v Afandou

Většina z nich poskytuje stravovací koncept all inclusive, ostatní zpravidla jen polopenzi. Tu ocení zejména turisté, kteří mají v plánu v průběhu dne cestovat po ostrově a nehodlají se vracet na oběd do ubytovacího zařízení.

pohled na letovisko Afandou

Za zábavou vyrazte do Faliraki

Pláž v Afandou měří přibližně pět kilometrů. Místy je písčitá, jinde zase písčito-oblázková. Některé úseky jsou úzké, jiné široké – každý si najde svůj „plácek“.

pohled na letovisko Afandou z vyhlídky na konci letoviska Kolymbia

Jsou tu placené části s lehátky a slunečníky i opuštěné „pruhy“ pro samotáře. Moře je průzračné, vstup do něj pozvolný. V hlavní letní sezóně jezdí mezi centrem a více než dva kilometry vzdálenou pláží výletní vláček.

Afandou neboli Afantou Beach

Bujarý noční život opravdu nečekejte. K dispozici je hrstka obchodů, restaurace a taverny, dále pekařství, kavárna, cukrárna, pošta a půjčovna automobilů, ale tím to asi tak končí. Spíše než o typické letovisko se jedná o turistům přizpůsobenou vesnici, na jejímž okraji i v centru vyrostl zhruba tucet převážně menších hotelů. Podstatné je, že můžete nastoupit do autobusu a vydat se například do rušného letoviska Faliraki (10 km). Daleko to není ani do hlavního města Rhodos – cca 22 km.

pravoslavný kostel Afandou Koimisis Theotokou

Traganou nabízí vodní sporty

Devět kilometrů od Afandou, avšak na opačnou stranu, se rozprostírá věhlasná pláž Tsambika. Není od věci se na ni vydat a užít si tam několikahodinovou pohodu. Její součástí je dokonce nudapláž s barem, lehátky a slunečníky… Po cestě neminete klášter Panny Marie z Tsambiky (neboli Moni Tsambika), známý jako poutní místo žen modlících se za narození potomka. Odsud si můžete z výšky prohlédnout letovisko Kolymbia a hned za ním leží Afandou.

záběr na letoviska Kolymbia a Afandou z kláštera Panny Marie z Tsambiky

Jestliže se vám nechce nikam dojíždět, můžete vyzkoušet oblázkovou pláž Traganou, která na severu navazuje na pláž Afandou. Je docela široká, mnohým návštěvníkům se zavděčí pestrá nabídka vodních sportů.

pláž Traganou Beach

Poblíž Afandou se ukrývá slavná zátoka

Řecká vlajka sestavená z obarvených oblázků je dalším poznávacím znamením pláže Traganou.

řecká vlajka sestavená z obarvených oblázků

Přírodní atrakcí pláže Traganou jsou jeskyně (Traganou Caves) na jejím severním konci. Do některých vstoupíte po souši, k jiným musíte doplavat. Dobrodruzi zde budou v sedmém nebi!

jeskyně Traganou Caves

Pouze 3 km od pláže Traganou se „krčí“ další přírodní lákadlo. Je jím světoznámá zátoka Anthonyho Quinna se stejnojmennou pláží. Zkrátka a dobře – letovisko Afandou je skvělým výchozím bodem!

zátoka a pláž Anthonyho Quinna

Hippokratův platan a mešita Gazi Hasan Pasha

Město Kos vábí turisty na Hippokratův platan, přístav i bílé schody

Kanál lásky na řeckém ostrově Korfu natrvalo pojistí váš vztah

Kanál lásky na řeckém ostrově Korfu

Mohlo by vás zajímat

5 nejkrásnějších pláží na Jižním Kypru

Dovolená na Kypru: 5 nejkrásnějších pláží Jižního Kypru

Chcete se slunit na nejkrásnějších plážích v Evropě? Ponořit se do jedněch z nejčistších mořských vln? Spatřit překrásné výhledy ze skalnatých útesů? Tak vyrazte na pláže Jižního Kypru! Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách: 52. díl

Experti na cestách: 52. díl

Spojené arabské emiráty jsou jako stvořené pro dovolenou v těchto měsících. Tento díl Blue Style Expertů na cestách se zaměřil na Ras al Khaimu. Emirát, který nabízí barvitou přírodu nebo nejdelší zipline na světě, přiblížila obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek. Jaké je v destinaci počasí, řekla meteoroložka Dagmar Hosová a dalšími hosty byli […]

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 31. díl

Jaké destinace a hotely jsou trendy pro letošní letní sezónu i kam vyrazit na jarní dovolenou, vám v dnešním díle Expertů na cestách prozradí Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style. Chybět nebude ani meteoroložka Dagmar Honsová a její předpověď počasí. A svou oblíbenou destinaci vám navíc odhalí herečka Sabina Remundová. Share Tweet Email

Číst více