Obzor: Bulharské letovisko, jež se zavděčí rodinám i introvertům

BurgasBulharskoVarna

K nejrychleji se rozvíjejícím bulharským letoviskům na pobřeží Černého moře patří Obzor. Zatímco ještě kolem roku 2010 se jednalo o malé a nepříliš výrazné středisko s několika tuctovými hotely, v současnosti se pyšní novou zástavbou. Vyrostla zde řada rezortů nabízejících stravovací koncept all inclusive. Plně uspokojí nejen rodiny s dětmi, ale také skupiny, páry či sólisty, kteří si potrpí na komfort čtyř a pětihvězdičkových hotelů. Okolí letoviska se zavděčí rovněž introvertům, kteří hodlají trávit většinu času na téměř opuštěných plážích nebo třeba v lese.

Letovisko Obzor se rozkládá takřka na půl cesty mezi městy Burgas a Varna, každé má vlastní mezinárodní letiště. Podle aktuální situace může cestovní kancelář operativně využívat obě varianty, transfer do hotelu trvá plus minus stejně dlouho. Další věc je, že obě města stojí za návštěvu a jsou snadno dostupná (cca 70 km) autobusem či pronajatým autem.

bulharské letovisko Obzor

Městečko Obzor láká i na lunapark

Kromě pestré nabídky ubytovacích zařízení, mezi nimiž nechybějí ani apartmány pouze se snídaní nebo zcela beze stravy, je nespornou výhodou letoviska Obzor velmi dlouhá písčitá pláž s pozvolným vstupem do moře. Najdete na ní organizované úseky s lehátky, slunečníky a bary (některé patří ke konkrétním hotelům) i části bez servisu, na nichž si můžete roztáhnout vlastní osušku přímo na písku. Místa je tu dost, dokonce i v hlavní sezóně.

středisko Obzor na pobřeží Černého moře

Přímo v městečku najdete vše potřebné. Bankomaty, banku, směnárny, poštu, restaurace, supermarkety, specializované obchůdky, lékárny, hračkářství a podobně. Dokonce nechybí ani lunapark. Rozhodně však nečekejte bujarý noční život, s letovisky Slunečné pobřeží nebo Zlaté Písky nelze klidný Obzor srovnávat. Mnozí turisté však tuto pohodu cíleně vyhledávají. Kdo miluje přírodu, může necelých 300 metrů za městečkem vstoupit do přírodní rezervace Ecopath kaleto a udělat si příjemný pěší výlet.

přírodní rezervace Ecopath kaleto

Každý si najde svůj vysněný kout

Introverti a svobodomyslnější jedinci, kteří touží relaxovat na zcela neorganizované pláži bez lehátek, slunečníků a barů, míří na pláž Smrikite (na snímku). Ta se rozprostírá jižně od letoviska Obzor. O kus dál leží ještě delší pláž Iraklio. Na ní je organizovaná část, ale když půjdete směrem k opačnému konci, spatříte čím dál méně lidí. Jestliže se naopak vypravíte 7 km na sever, neminete velkou pláž Byala, která je taktéž organizovaná jen částečně.

pláž Smrikite nedaleko letoviska Obzor

Řadíte-li se mezi ranní ptáčata, můžete se pokochat romantickým východem slunce nad Černým mořem. Kdo umí fotografovat, pořídí během svítání úchvatné záběry.

svítání nad Černým mořem v letovisku Obzor

Letecký záběr prozrazuje, že hotely jsou rozesety nejen v blízkosti městečka, ale také na obě strany od něj. To proto, že místní pláž je skutečně velmi dlouhá. Záleží jen na tom, jak daleko od centra chcete bydlet. Všechny hotely jsou naštěstí v docházkové vzdálenosti. Kdo se chce vypravit do jiného letoviska, nebo například do Varny, může nastoupit do autobusu, který jezdí poměrně často.

letecký záběr na bulharský Obzor

Černomorec

Černomorec: Klidné bulharské letovisko obklopuje několik pláží

Mohlo by vás zajímat

Půldenní výlety zpestří vaši dovolenou, radí Lenka Pátek

Půldenní výlety zpestří vaši dovolenou, radí Lenka Pátek

Nedokážu si představit, že bych letěla na dovolenou s dětmi a celý týden, nebo dokonce dva, s nimi strávila pouze v hotelu a na přilehlé pláži. To samé platí v případě, když se někam vypravím s partnerem. V řadě destinací, zejména těch evropských, si obvykle pronajmu auto a procestuji vzdálené okolí, kam se jen stěží […]

Číst více

Dovolená v Řecku

Dovolená v Řecku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Chystáte se s CK Blue Style do Řecka – na Krétu, Kos, Rhodos, Korfu, Samos, Kefaloni, Zakynthos, Lefkadu či Santorini? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Co si vzít s sebou? Potřebuji vízum? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co […]

Číst více

Rakotzbrücke neboli Ďáblův most

Ďáblův most v Sasku lze obdivovat pouze zpovzdálí

V německém Sasku, u vesničky Kromlau nedaleko polských hranic, se rozkládá nádherný osmdesátihektarový park. Po vzoru slavných anglických parků ho roku 1844 založil Friedrich Herrmann Rötschke, rytíř z Kromlau, a postupně jej nechal dovybavit různými artefakty. Hlavním lákadlem parku tedy nakonec nejsou liliovníky, katalpy, azalky, rododendrony ani jiné stromy, keře či rostliny. Návštěvníky z celého […]

Číst více