Fotoreportáž: Zářijová last minute dovolená v Bulharsku

DestinaceBurgasBulharsko

Hodláte v září vyrazit k moři? Pokud se vám nechce cestovat někam daleko, vydejte se do Bulharska. Výhodný last minute zájezd si můžete zakoupit třeba i den předem. A je úplně jedno, zda poletíte sami nebo s někým dalším. Začátkem září 2021 jsem strávil dovolenou v bulharském Nesebaru. Počasí bylo vesměs nádherné, za celý týden pršelo jen čtvrt hodiny. Jsem zvyklý v této destinaci pobývat právě v tomto období. Tady je moje fotoreportáž!

I po prázdninách se opálíte

Když skončí letní prázdniny, nemusí to nutně znamenat, že ustane nádherné počasí. Naopak někdy může být v září lépe než na konci srpna. „Když jsem viděl, že v následujícím týdnu má být jasno až polojasno s teplotami mezi 24 až 29 °C, neváhal jsem ani minutu. Navíc cena last minute dovolené v Bulharsku byla značně výhodná. Jeden den odpoledne jsem zájezd koupil a druhý den už jsem seděl v letadle mířícím do Burgasu.

zářijová last minute dovolená v Bulharsku

Jestliže odletíte do Burgasu, můžete si vybrat hned z několika letovisek. Někomu se zamlouvá Slunečné pobřeží, Svatý Vlas, Elenite, Ravda, Pomorie, Sozopol, Primorsko, Lozenec či Carevo. Já bydlel v nové části města Nesebar. Anebo lze odletět do Varny a prožít dovolenou v letovisku Zlaté Písky, Svatí Konstantin a Helena či Albena. Obzor leží přibližně na půli cesty mezi Varnou a Burgasem, máte tedy na výběr mezi oběma letišti.

cestovatel Richie na pláži v bulharském Nesebaru

Pláže v Bulharsku jsou zpravidla písčité a mají pozvolný vstup do Černého moře. Hlavní pláž v Nesebaru se rozprostírá v jižní části města, je dlouhá skoro kilometr a půl. Kromě organizovaných úseků s lehátky, slunečníky a bary tady naleznete i několik neorganizovaných částí včetně nudapláže.

jižní pláž v Nesebaru

V okrajových částech některých letovisek objevíte skalnaté úseky, kde se dá takřka nerušeně opalovat i koupat. To ale pouze v případě, že nejsou velké vlny.

skalnatá část pobřeží

Písečné duny vás okouzlí

Někteří místní obyvatelé, a občas i turisté, se vyžívají ve stavění věží z kamenů. Mnohé výtvory vypadají úchvatně…

věž z kamenů

Chráněné písečné duny nejsou jen v Primorsku. Spatříte je i nad jižní pláží v Nesebaru. Můžete se po nich procházet, ale nesmíte ničit flóru, která na nich roste.

písečné duny v Nesebaru

Během procházky po písečných dunách v nové části města Nesebar (nebo také Nessebar) uvidíte v dáli historickou část Nesebaru. Ta se nachází na poloostrově, který je s pevninou propojen širokým mostem pro auta i chodce.

výhled na historickou část města Nesebar neboli Nessebar

Z výběžku Akrotiria v novém Nesebaru můžete sledovat západ slunce nad letoviskem Ravda. Je to doslova romantický zážitek! Mimochodem – zejména odpoledne a večer se na pobřeží slétají hejna racků.

západ slunce nad letoviskem Ravda

Letoviska na bulharském pobřeží Černého moře propojují autobusové linky. Ty jezdí přes den, v noci si musíte stopnout taxi.

autobusová zastávka v Bulharsku

Jízdní řády jsou poměrně přehledné. Tedy alespoň pro jedince, kteří ovládají azbuku. Jedna jízda autobusem vyjde na 1,5 leva – bez ohledu na to, zda jedete jednu zastávku nebo třeba deset.

jízdní řád

Ceny jídla a pití jsou nízké

Starý Nesebar je úchvatný. V nové části tohoto města pro změnu stojí několik atraktivních moderních budov. Jednou z nich je Turistické informační centrum, v noci skvostně nasvícené.

Turistické informační centrum v Nesebaru

Není problém objednat si hotel s praktickým režimem all inclusive. Budete-li však bydlet v hotelu se snídaní či polopenzí, případně v ubytovacím zařízení beze stravy, můžete se najíst doslova na každém kroku. V novém Nesebaru je rovněž mnoho restaurací s výhledem na moře. Populární je například podnik Tony Gigi, odkud uvidíte starý Nesebar i Slunečné pobřeží. Pochutnal jsem si tady na oblíbeném francouzském pokrmu cordon bleu s bramborovou kaší a speciální omáčkou.

cordon bleu v restaurantu Tony Gigi v novém Nesebaru

Na své si přijdou také pivaři. Nejčastěji seženete místní značky Shumensko, Kamenitza, Zagorka, Burgasko či Pirinsko. Mnohdy narazíte i na české pivo. Ceny se sice oproti předchozím letům lehce zvýšily, ale stále jsou výhodné, podobné jako u nás. Půllitr točeného piva seženete za 2 až 4 leva, přičemž 1 bulharský lev (BGN) je aktuálně 13 Kč. Asi nejdéle má v novém Nesebaru otevřeno hudební klub Caramel.

točené pivo v hudebním klubu Caramel

Na hlavní ulici Han Krum v novém Nesebaru neminete několik kaváren s terasou. Je velice těžké kolem nich jen tak projít! Ve výloze totiž uvidíte spoustu lákavých dortů. Jedna porce vyjde na 3–4 leva, káva s mlékem na 2,5 leva. Za tuto kombinaci jsem zaplatil v přepočtu 85 Kč.

dort a káva v novém Nesebaru

Starý Nesebar si nenechte ujít

Z nového Nesebaru lze hravě dojít pěšky do historické části tohoto města. Hned za mostem vás přivítají zbytky starých hradeb. V některých dnech na nich hraje dudák.

dudák na hradbách ve starém Nesebaru

V historické části města Nesebar zakoupíte spoustu suvenýrů včetně magnetek, uměleckých výrobků a kosmetiky z bulharské růže. Především je zde hodně skvostných památek! Můžete se sem vydat i na večeři, restaurací jsou tady desítky. Ceny jsou stejné jako všude jinde. Oblíbil jsem si restaurant Dionis s výhledem na Slunečné pobřeží, Svatý Vlas a Elenite. Velký šopský salát s místním sýrem Sirene stojí 5,5 leva, točené pivo 2,5 leva.

šopský salát v restaurantu Dionis ve starém Nesebaru

Podnik Dionis má v nabídce i několik druhů polévek, pizzu, masité pokrmy či těstoviny. Co třeba tagliatelle s mořskými plody za 15 leva, tedy za dvě stovky?

tagliatelle s mořskými plody

Milujete srbskou kuchyni? Několik specialit vám nabídne restaurant Akropol v ulici Mitropolitska ve starém Nesebaru. Pochutnal jsem si na pljeskavici se zeleninovou oblohou, zapil jsem ho pivem značky Zagorka.

pljeskavica v restaurantu Akropol

Foto – Richard Sacher

Rady a tipy

„Zářijová dovolená v Bulharsku má svoje kouzlo. Počasí je téměř stále nádherné, i když samozřejmě může zapršet. Turistů je tu o poznání méně, ceny last minute zájezdů jsou velice lákavé. Jde jen o to mít čas a chuť rychle koupit dovolenou a několik hodin poté odletět. Není vyžadován cestovní pas ani vízum, bohatě stačí občanský průkaz. Nikdo vás nenutí pohybovat se pouze v hotelovém areálu, naopak lze cestovat kamkoliv v rámci Bulharska. Osobně oceňuji i krátkou dobu letu, která činí pouhé dvě hodiny, někdy dokonce o čtvrt hodiny méně.“

cestovatel Richie v nové části města Nesebar

Prasonisi

Prasonisi: Pláž na ostrově Rhodos spojuje Středozemní a Egejské moře

Heraion na Samu: Ruiny antického chrámu zasvěceného bohyni Héře

Heraion

Mohlo by vás zajímat

Cuevas del Drach neboli Dračí jeskyně

Fotoreportáž: Dračí jeskyně Cuevas del Drach na ostrově Mallorca

Čeká vás dovolená na Mallorce s CK Blue Style? Těšte se na parádní koupání ve Středozemním moři, opalování na písčitých plážích, výtečnou gastronomii, bohaté sportovní vyžití i bujarý noční život. Chcete se vydat na výlet? Jednou z možností jsou Cuevas del Drach (Dračí jeskyně) nedaleko letoviska Porto Cristo. Pokud máte kromě atraktivních krápníků rádi také […]

Číst více

Historie Sardinie: Archeologické naleziště Su Nuraxi di Barumini

Italský ostrov Sardinie je vyhledávaný zejména pro své úchvatné pláže a křišťálově čisté moře. Pokud se sem však rozhodnete vyrazit na dovolenou, tak vězte, že nabízí víc než to. Za prozkoumání stojí i jeho vnitrozemí, kde na vás dýchne bohatá historie Sardinie. Share Tweet Email

Číst více

grilované krysy se řadí mezi thajská jídla

Thajská jídla: Patří mezi ně grilované krysy i smažený hmyz

Co si vybavíte, když se řekne Thajsko? Nejčastěji asi thajskou masáž nebo thajský box. O zdejší kuchyni se toho už tolik neví. A věřte, že můžete narazit na thajská jídla pro nás, Evropany, přinejmenším nezvyklá. Share Tweet Email

Číst více