Dovolená u moře v roce 2024: Kam se vypravíte vy?

Rady na cestu

Cítíte, že by to chtělo dovolenou? Jenže nevíte, kam letos vyrazit? Právě pro vás tu máme skvělé tipy na krásné destinace, v nichž naleznete vše od pláží lákajících k odpočinku přes památky a zajímavá místa skýtající dobrodružství po výtečné pokrmy, kterým jednoduše nelze odolat. Pojďme si společně odpovědět na otázku, kam na dovolenou v roce 2024!

Turecko –⁠⁠⁠⁠⁠ okouzlující Antalya a šarmantní Bodrum

Turecko je cestovatelsky bohatou zemí, během své dovolené tu jednoduše naleznete vše potřebné –⁠⁠⁠⁠⁠ překrásné pláže a průzračné moře, okouzlující přírodu, zajímavé historické památky reprezentující poutavou historii a střed několika kultur i nádherné hotelové komplexy s prvotřídními službami, jež si spousta dovolenkářů nemůže vynachválit.

Nejkrásnější pláže se nacházejí na Turecké riviéře, kde se lze ubytovat například v oblíbeném letovisku Antalya. Stará část města nabízí úžasný pohled do dějin této okouzlující země, mezi nejznámější památky patří například Hadriánova brána. Moderní městská část vám pak zajistí potřebné pohodlí, ať už míříte za nákupy nebo jen opalováním na pláži.

Skvělou volbou může být i šarmantní poloostrov Bodrum s lehce řeckou atmosférou, jenž je naší letošní novinkou. Stejně jako na Turecké riviéře i zde najdete prověřené hotely, krásné pláže a bohaté vyžití. Mezi oblíbené aktivity rozhodně patří výlety do přírody, potápění i další vodní sporty a město Bodrum je pak jako stvořené pro milovníky památek. 

Během své dovolené v Turecku si navíc můžete užít nejen zdejší výbornou a zdravou kuchyni, ale také vyzkoušet lázně zvané hammam, které zajistí dokonalou očistu a odpočinek vašemu tělu i mysli.

Řecko – ostrovy plné pohody

Milujete antické památky, olivové háje, středomořskou kuchyni, ale hlavně dokonalou řeckou pohodu? My také! Že jste v této okouzlující zemi nikdy nebyli? Tak to musíte hned napravit! U nás si můžete vybrat hned z několika úchvatných řeckých ostrovů, z nichž každý nabízí výše zmíněné a ještě něco navíc. Tak na nic nečekejte a objevte s námi Řecko!

Snad nejznámějším řeckým ostrovem je Kréta, na jejímž západním pobřeží se nachází právem oblíbený region Chania, kam lze vyrazit za dokonalými plážemi i zajímavými historickými památkami. Milovníci vodních sportů, jako je například kitesurfing, si na své přijdou třeba na ostrově Rhodos, kde si mohou užít pořádnou jízdu na vlnách u známé pláže Prasonisi. A toužíte-li po romantické dovolené? Tak navštivte Santorini! Nebo si vyberte jakýkoliv z další řeckých ostrovů, protože jednoduše nebudete litovat.    

Bulharsko – země zalitá sluncem

Bulharsko je známé svými výhodami, jako je krátká doba doletu, příjemně nízké ceny a především nádherné pláže omývané vyhřátým Černým mořem. Nabízí však i dechberoucí přírodu a adrenalinové aktivity, zajímavou historii, nebo bujarý noční život.

Mezi nejatraktivnější letoviska patří rozhodně Slunečné pobřeží a Zlaté písky, kde si lze užívat nekonečnou plážovou pohodu. Za památkami či nocí protančenou na parketu lze vyrazit třeba do měst Burgas, Varna a Sozopol, který se spolu s historickým Nesebarem nachází na Seznamu světového dědictví UNESCO. Děti pak jistě potěší hotel s aquaparkem plným vodních atrakcí. 

Itálie půvabná Kalábrie a čarokrásná Sardinie

Itálie patří mezi nejoblíbenější země na světě a známá je zejména díky svým vynikajícím pokrmům a vínu. To však není jediný důvod, proč ji navštívit. Rozhodně potěší i milovníky historie, umění a přírody. Na své si tu přijdou všichni ti, kteří chtějí zažít aktivní dovolenou plnou objevování, ať už historických památek nebo přírodních scenérií, ale i ti, kteří se jen v klidu chtějí natáhnout na pláži a vychutnat si hřejivé sluneční paprsky a šumění vln.

Toužíte po pohodové atmosféře, díky které si naplno užijete ránní procházku v zelenajícím se sadě pomerančovníků, odpolední koupání v průzračném moři, opalování na pláži i večerní posezení u skvělého jídla a skleničky vína v romantické  taverně? Tak vyrazte do špičky italské boty“, kde se nachází malebný region zvaný Kalábrie. 

Sardinie je opravdu čarokrásným a rozmanitým ostrovem, na němž lze najít vše od městeček plných života přes krásné pláže po úchvatné horské stezky, kde spíš než na lidi narazíte na pasoucí se ovce. Každý si tak jednoduše může vybrat své. A kdo ví, třeba během své návštěvy právě vy porozumíte tajemství sardinské dlouhověkosti

Španělsko – rozmanitá Mallorca

Jste aktivní cyklista a rádi šlápnete do pedálů i během volna? Nebo radší brázdíte krajinu v sedle motorky? Či si chcete jen užít relax na pláži a klidnou procházku mezi kvetoucími mandloněmi? Ať tak, či tak, na Mallorce se vám určitě bude líbit! 

Ostrov totiž nabízí opravdu bohaté vyžití a spoustu krásných míst, ať už toužíte po odpočinku v přírodě nebo zábavě v charismatických uličkách zdejších měst. K návštěvě doporučujeme například Dračí jeskyně a historickou Alcudii, bývalé hlavní město Mallorky

Portugalsko rozkvetlá Madeira

Portugalská Madeira sice není úplně typickou destinací, kam lze vyrazit na dovolenou k moři, i zde však najdete krásné pláže, na kterých si užijete hřejivé sluneční paprsky. Jestli však ostrov něčím vyniká, je to dechberoucí příroda, kde vás na každém kroku bude doprovázet omamná vůně květin. 

Jednoduše tu můžete prožít krásnou dovolenou, během které lze střídat výlety po turistických stezkách vedoucích podél levád a odpočinek v malebných městečkách či na již zmíněných plážích. Věřte nám, že si ostrov zamilujete stejně jako mnozí před vámi. A jistě k tomu přispějí i speciality místní kuchyně

Tunisko malebná Djerba a prosluněná pevnina

Do Tuniska většina návštěvníků míří za nádhernými plážemi a orientální atmosférou starobylých měst provoněných exotickým kořením. A není divu! Jedná se opravdu o líbeznou zemi, která je mostem mezi evropskou a africkou kulturou. Během dovolené zde si určitě nenechte ujít rušná tržiště zvaná souk, dobrodružství v poušti či fascinující pozůstatky slavného Kartága.

Rozhodně neprohloupíte ani pokud se rozhodnete vyrazit na ostrov Djerba, kde se podle bájí zastavil samotný Odysseus při svém putování z Tróje. Stejně jako on se tu můžete nechat rozmazlovat pohostinností zdejších obyvatel a sbírat nezapomenutelné zážitky, jako je například návštěva krokodýlí farmy v Djerba Explore Park

Tak co, už víte, kam s námi letos vyrazíte na dovolenou?

Dovolená s přáteli, partnerkou či partnerem

Dovolená s přáteli, partnerkou či partnerem? Vyzkoušejte hotely pouze pro dospělé!

Tipy pro zdravé opalování, které vydrží

Jak se správně opalovat? A co dělat, aby opálení vydrželo co nejdéle?

Mohlo by vás zajímat

černé růže

Černé růže jsou v Turecku symbolem tajemství a mystiky

Mysleli jste si, že černé růže neexistují? Chyba lávky! Najdete je však na jediném místě na světě. Konkrétně v malém zemědělském regionu na východním břehu řeky Eufratu v Turecku, v blízkosti historické provincie Urfa. Někdy se jim také říká arabské nevěsty či arabské krásky. Share Tweet Email

Číst více

10 důvodů proč milujeme Bulharsko

Bulharsko ležící v jihovýchodní Evropě na Balkánském poloostrově je zemí s mnoha přednostmi. Nacházejí se zde atraktivní písčité pláže s pozvolným vstupem do vody a teplým Černým mořem, rozmanitá příroda s množstvím národních parků, města s romantickými historickými centry a mnoho dalšího. Cesta do Bulharska navíc trvá letadlem pouhé dvě hodiny!  Share Tweet Email

Číst více

Djerba Explore Park

Dovolená v Tunisku: Djerba Explore Park –⁠ zábava pro celou rodinu!

Přemýšlíte kam na parádní rodinnou dovolenou? A už jste byli na Djerbě? Tento kouzelný tuniský ostrov totiž nabízí nejen krásné pláže a čisté moře, ale i pestré vyžití. Navštívit můžete například oblíbený Djerba Explore Park s krokodýlí farmou. Share Tweet Email

Číst více