Dovolená v Kalábrii: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

DestinaceKalábrieRady na cestuItálie

Chystáte se s CK Blue Style do Itálie, konkrétně do Kalábrie? Pokud ano, nejspíš se v duchu ptáte sami sebe: Co si mám vzít s sebou? Potřebuji vízum? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a další otázky si kladou především Češi, pro které bude letošní dovolená v Kalábrii premiérou.

Rady, tipy a důležité informace patrně ocení i ti, kteří v této destinaci nebyli už několik let. Časy se mění, zákony, společenské poměry, ceny, služby a nejrůznější okolnosti taktéž. Tady je několik bodů, díky nimž bude vaše dovolená v Kalábrii mnohem pohodovější.

dovolená v Kalábrii aneb kalábrijské město Scilla

1/ Cestovní doklad

Cestovní pas ani vízum nepotřebujete! Vystačíte si s platným občanským průkazem. Pokud máte děti, každé musí mít vlastní průkaz totožnosti, nestačí mít je zapsané v tom vašem.

V případě ztráty či odcizení cestovního dokladu tuto skutečnost nahlaste místní policii a požádejte ji, aby vám o tom vydala potvrzení. Posléze se obraťte na nejbližší zastupitelský úřad ČR, který za účelem návratu vystaví náhradní cestovní doklad. Ten slouží k jednorázové cestě do České republiky.

K vydání náhradního cestovního dokladu vyplňte formulář žádosti o vydání cestovního průkazu (obdržíte ho na zastupitelském úřadě ČR). Dále potřebujete dvě identické fotografie o rozměru 35 x 45 mm a jiný doklad totožnosti. Nemáte-li žádný doklad totožnosti ani jeho kopii s sebou, může vaši totožnost potvrdit jiná osoba s platným cestovním dokladem ČR. Současně uhradíte správní poplatek ve výši několika set korun. Pevně věříme, že se vaše dovolená v Kalábrii obejde bez těchto komplikací!

Před cestou (nejen) do Itálie si vzpomeňte na důležitou věc – v osobním zavazadle, v mobilu nebo v mailu mějte kopii cestovního dokladu.

Honorární konzulát Neapol

(Consolato Onorario della Repubblica Ceca)

Corso Umberto I, 275,

80138 Napoli

E-mail: naples@honorary.mzv.cz

Telefon: +39 081 268 784

Provozní hodiny úřadu: Po–St 9:30–12:30

Honorární konzulát Neapol (Napoli) je řízen Velvyslanectvím ČR v Římě.

 

Velvyslanectví ČR v Římě

(Ambasciata della Repubblica Ceca)

Via dei Gracchi 322

00192 Roma

E-mail: rome@embassy.mzv.cz

Telefon: +39 063 609 571

Nouzová linka: +39 335 310 450

Web: www.mzv.cz/rome

Úřední hodiny: Po–Pá 7:45–16:15

keramická a květinová výzdoba

2/ Peníze

V turistických oblastech, někdy i přímo v hotelovém lobby (jde-li o větší hotel či rezort), jsou k dispozici bankomaty, které vám vydají hotovost. V Itálii se platí eurem, tudíž si hotovost můžete přivézt z České republiky. Na mnoha místech lze zaplatit kartou. Jsou však obchůdky, tržnice a menší podniky, kde karty neakceptují, případně mohou mít právě poruchu terminálu. České koruny vám – až na vzácné výjimky – v italské směnárně nepromění. Zato s americkými dolary tam uspějete bez problémů…

kalábrijské magnetky

3/ Řeč

Úředním jazykem je italština, která patří mezi románské jazyky, konkrétně mezi východorománské jazyky (společně s rumunštinou). Spisovná italština vychází z toskánského dialektu. V některých částech Itálie se mluví i dalšími jazyky (např. katalánštinou, řečtinou či albánštinou). Mezi oficiálně uznané menšinové románské jazyky v Itálii patří francouzština, franko-provensálština, furlanština, katalánština, ladinština, okcitánština a sardinština. Nelze opomenout ani další románské jazyky, které jsou považovány za dialekty itaštiny. Řadí se mezi ně například sicilština, neapolština, ligurština, toskánština, lombardština nebo benátština. V turistických oblastech se domluvíte anglicky.

pokoj v hotelu Club Magic Life Calabria

4/ Bezpečnost

Bezpečnostní situace v Itálii je stabilní, vážné nebezpečí nehrozí. A navíc Kalábrie je klidný region, nelze ji srovnávat s velkými městy – Římem, Milánem či Neapolí. Obezřetnost se ovšem doporučuje na přeplněných místech a veřejných městských plážích – může dojít ke krádeži. Nenechávejte žádné cennosti ani v pronajatém autě. V hotelu si můžete peníze, doklady a cenné věci uložit do trezoru.

V Itálii je platný zákon na potírání obchodu s padělanými výrobky, podle nějž může být za nákup takového zboží u plážových či pouličních prodejců pokutován zákazník částkou do výše 10 000 eur. K veškerému zakoupenému zboží je zákazník povinen si vzít účetní doklad – stvrzenku (s výjimkou novin atd.), jejíž předložení může vyžadovat finanční policie. V případě nepředložení může uložit vysokou pokutu.

památník Umberta I. ve městě Pizzo

5 / Zavazadla

Co si nesmím zapomenout doma, aby moje dovolená v Kalábrii neměla chybu? V Itálii seženete všechno podstatné i nepodstatné, jsou tu supermarkety, hypermarkety, lékárny, specializované obchody včetně optiky nebo obchodů s mobilními telefony a příslušenstvím. Ale pozor – budete-li ubytování v klidné lokalitě bez větších obchodů, budete se do nákupní zóny muset dopravit taxíkem, pronajatým dopravním prostředkem nebo místní dopravou. Větší hotely mají ve svém areálu minimálně jeden obchůdek, což ale neznamená, že v něm seženete všechno.

Snažte se doma nezapomenout především léky na předpis, dioptrické a sluneční brýle, nabíječku, svoji oblíbenou pleťovou a vlasovou kosmetiku, krém na opalování a podobně. Hodláte-li se koupat v bazénu, přivezte si s sebou koupací čepici. Ne všude vám ji zapůjčí nebo prodají. A bez ní vás do vody nepustí. Na tomto opatření naštěstí nelpí všechny hotely.

hotelový bazén

6/ Automobily

V rámci dovolené s CK Blue Style přiletíte do Kalábrie letadlem. Transfer do hotelu máte zajištěný, na letišti vás bude čekat delegát a na parkovišti autobus nebo jiný adekvátní dopravní prostředek. Jestliže se během pobytu budete pohybovat pouze v okolí hotelu, případně se vydáte na organizovaný výlet, automobil potřebovat nebudete. Chcete se podívat do jiného letoviska nebo do nějaké vzdálenější přírodní lokality? Lze využít místní dopravu, případně si zavolat taxi nebo pronajmout auto. Delegát vám poradí, která půjčovna je ideální.

Na silnicích mimo obytná centra jsou vozidla povinna mít během jízdy zapnutá potkávací světla, pro jednostopá vozidla tato povinnost platí i v obydlených centrech. Doporučuje se jezdit defenzivně, kontrolovat reakce ostatních řidičů a účastníků silničního provozu (a to i když dle pravidel máte přednost).

Řidič nesmí během jízdy telefonovat, ani se telefonu jinak věnovat (psaní SMS, prohlížení), policie mu může zabavit řidičský průkaz. Ten smí být zabaven na dobu od 1 do 3 měsíců.

Piazza della Repubblica ve městě Pizzo

Za porušení dopravních předpisů může policie – kromě uložení pokuty a odebrání řidičského průkazu – zadržet vozidlo. Pokuty jsou vysoké, v řádech stovek eur, čeští turisté tím bývají častokrát zaskočeni. U některých přestupků se při včasném zaplacení pokuta může snížit až o 30 %, při opožděném placení pokut se částka naopak zvyšuje.

Jestliže cizinec není schopen zaplatit pokutu na místě, policie má právo mu zabavit vozidlo a ponechat na autorizovaném parkovišti, dokud dotyčný nezaplatí. Je podstatně snazší uhradit pokutu, dokud jste na území Itálie, jinak pro úhradu požadujte účet s IBAN (pro zahraniční platbu).

Jak jsou označena parkovací místa? Modrá čára lemuje placené místo, žlutá čára rezervované místo, bílá čára neplacené místo.

Santuario San Francesco Di Paola neboli kostel svatého Františka z Pauly

7/ Moře

Skvostné pláže a náramně čisté moře se řadí mezi hlavní důvody, proč turisté míří do italské Kalábrie. Západní pobřeží tohoto regionu omývá Tyrhénské moře, východní pobřeží pro změnu Jónské moře. Budete-li trávit dovolenou v letovisku Pizzo, Vibo Marina, Briatico, Zambrone, Parghelia, Tropea, Santa Domenica, Capo Vaticano, Santa Maria či Nikotera, vykoupete se na Costa degli Dei (Pobřeží bohů). Až stanete v plavkách na pláži, pochopíte, že název není ani trochu náhodný…

pláž v Kalábrii a Tyrhénské moře

Pláže jsou tu převážně písčité nebo písčito-oblázkové. Vstup do moře je pozvolný, občas někde „vykukují“ z vody obří kameny. Větší hotely stojící u pláže obvykle nabízejí lehátka a slunečníky zdarma. V ostatních případech si je můžete pronajmout za několik eur nebo si lze na neorganizovaném úseku pláže roztáhnout vlastní osušku.

Totéž platí o městských plážích. Samozřejmě i v Kalábrii najdete řadu klidných pláží bez servisu, kam si musíte přivézt vlastní občerstvení. Nudismus není v Itálii tolerován, a to zejména na hotelových a městských plážích.

dovolená v Kalábrii je super, tvrdí Richard Sacher alias cestovatel Richie z CK Blue Style

8/ Jídlo a pití

Dovolená v Kalábrii vám bude velmi chutnat! Italská kuchyně totiž patří k těm nejlepším na světě. A obzvlášť na jihu země lidé nadšeně dodržují tradice, což je znát na každém kroku. Výtečnou gastronomii nabízí nejen většina restaurací, ale také hotelů.

cestovatel Richie a kalábrijská kuchyně

Je vysoce pravděpodobné, že budete spokojeni i v ubytovacích zařízeních, která poskytují omezený výběr pokrmů. Kalábrie je zkrátka destinací, ve které se skvěle najíte a odkud si domů přivezete spoustu trvanlivých dobrot.

snídaně v Kalábrii

Jsou země, kde nenarazíte na kvalitní salám, naopak v Itálii jsou vynikající téměř všechny. To samé platí i o těstovinách, pizze, polévkách, sýrech, masitých pokrmech či sladkostech. Světoznámá je italská káva, likéry i vína.

italské víno Cirò

A které speciality jsou pýchou Kalábrie, přezdívané „špička italské boty“? Vyhlášenou surovinou, přidávanou do celé řady jídel, je sladká, červenofialová cibule z města Tropea. Říká se jí cipolla rossa di Tropea a častokrát zdobí zdejší pizzu.

červenofialová kalábrijská cibule zvaná cipolla rossa di Tropea

A pozor – vyrábí se z ní i neodolatelná marmeláda (na snímku) a džem. Věhlasný je taktéž kalábrijský lilek, který je součástí mnohých pokrmů. Nezapomeňte ochutnat jídlo zvané ragú ciambotta. Jedná se o pikantní dušený lilek s chilli, rajčaty, cibulí a bylinkami.

cibulová marmeláda

Jednou z nejproslulejších specialit je roztíratelná kořeněná klobása ‚nduja. Obsahuje specifickou směs místních pálivých chilli papriček. ‚Nduja se obvykle podává na čerstvém křupavém chlebu nebo s čerstvými těstovinami. Zmiňované chilli papričky jsou stejně slavné jako klobása ‚nduja – v městečku Diamante mají v září dokonce svůj vlastní několikadenní festival.

roztíratelná kořeněná klobása 'nduja

V kalábrijských obchůdcích či restauracích narazíte na caciocavallo, hutný sýr s výraznou a zároveň jemnou chutí. Má tvar hrušky a bývá zavěšený v síťce. Znamenité jsou lagane e cicciari, doma vyrobené široké nudle obsahující cizrnu, česnek a oleje. Milovníky sladkostí jistě zaujmou struffoli neboli pignolata, medové smažené koule pocházející z nedalekého ostrova Sicílie. Odtamtud „připluly“ rovněž plněné trubičky cannoli (na snímku). Výjimečnou chuť má zdejší bergamotový likér (liquore al bergamotto). A tak by se dalo pokračovat donekonečna…

italský dezert cannoli

9/ Suvenýry

Kromě magnetek a pohlednic v obchodech se suvenýry spatříte zástěry, ubrusy, chňapky, utěrky, ručníky s nápisem Calabria a podobně.

kalábrijská zástěra

Většina turistů si z Kalábrie přiváží jakostní olivový olej, cibuli cipolla rossa di Tropea, měkkou klobásu ‚nduja, koření, marinády, naloženou zeleninu, cedrovou, citrusovou či bergamotovou marmeládu, citrónový, pomerančový či cibulový džem.

bergamotová marmeláda

A také likéry limoncello, Vecchio Amaro del Capo, pálenku grappa…

likéry limoncello a Vecchio Amaro del Capo

Hospodyňkám ihned padnou do oka barevné a zároveň ochucené těstoviny.

ochucené těstoviny v Kalábrii

Některé dámy nepohrdnou elegantními šperky od předních italských výrobců.

italské šperky

Radost si můžete udělat i flitrovými vaky či ručně malovanými miskami a tácky.

flitrové vaky

10/ Zajímavosti

Vaše dovolená v Kalábrii začne tím, že vystoupíte z letadla na mezinárodním letišti Lamezia Terme, kterému se někdy říká Sant’Eufemia. Tak se jmenuje region, v němž se město a letiště Lamezia Terme nachází.

cestovatel Richie na letišti Lamezia Terme

Kalábrie je region bez těžkého průmyslu. Díky této skutečnosti můžete obdivovat krásnou přírodu, koupat se v náramně čistém moři a dýchat čerstvý vzduch.

Na okraji města Pizzo, přímo na pláži, se ukrývá nevšední kostel s názvem Piedigrotta. Jeho vchod je postavený z plochých kamenů a kovových mříží, vnitřek – včetně soch – je kompletně vytesaný do skály.

kostel Piedigrotta

Přímo ve městě Pizzo stojí nepřehlédnutelný hrad Murat ze 14. století. Nese jméno po Joachimu Muratovi, neapolském králi a švagrovi Napoleona Bonaparta, který zde byl vězněn a v roce 1815 zastřelen.

hrad Murat ve městě Pizzo

Ve městě Pizzo neváhejte ochutnat jedinečnou místní zmrzlinu tartufo, připomínající lanýž.

cestovatel Richie a zmrzlina tartufo ve městě Pizzo v regionu Kalábrie

Dlouhou a širokou městskou pláží se pyšní malebné město Tropea. To je vybudované na skále lemující tuto nádhernou písčitou pláž, na níž je pro každého dost místa. Figuruje i na úvodním snímku…

pláž ve městě Tropea

Ozdobou města Tropea je také kostel na menší rozeklané skále. Tato středověká stavba v byzantském slohu nese název Santuario di Santa Maria dell’Isola di Tropea.

kostel Santuario di Santa Maria dell'Isola di Tropea

Budete-li bydlet v hotelu Club Magic Life Calabria s cca 300 metrů dlouhou písčito-oblázkovou pláží, můžete se večer kochat pohledem na nádherný západ slunce nad Tyrhénským mořem. Vaše dovolená v Kalábrii bude romantická!

západ slunce nad Tyrhénským mořem

Mezi přístavním městečkem Villa San Giovanni v Kalábrii a městem Messina na Sicílii funguje spolehlivá trajektová doprava. Plavba trvá pouhých 20 minut! Není tedy problém udělat si půldenní nebo celodenní výlet na ostrov Sicílie.

trajekt vyplouvající z města Messina na ostrově Sicílie

Itálie je součástí EU, tudíž zde můžete – v rámci roamingu a svého tarifu – běžně používat data v mobilu a také telefonovat do České republiky. To prostě v Egyptě, Tunisku, Spojených arabských emirátech, Maroku či na Maledivách nelze.

 

město Fira na ostrově Santorini

Fira: Největší město na ostrově Santorini zdobí hranu kaldery

Dovolená v Severním Kypru: Rady, tipy a důležité informace

dovolená v Severním Kypru

Mohlo by vás zajímat

dovolená na Kapverdách aneb pláž Santa Maria

Dovolená na Kapverdách: Rady, tipy a důležité informace

Chystáte se s CK Blue Style na Kapverdy, konkrétně na ostrov Sal v Atlantském oceánu? Pokud ano, nejspíš se v duchu ptáte sami sebe: Co si vzít s sebou? Potřebuji vízum? Mám si už v České republice proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co […]

Číst více

Burj Khalifa

Největší atrakce Dubaje – slavná Burj Khalifa

Spojené arabské emiráty jsou synonymem pro luxusní dovolenou bez kompromisů. Patří totiž k nejbohatším a nejmodernějším státům světa. Nejoblíbenějším a nejnavštěvovanějším emirátem je jednoznačně Dubaj, jejíž doslova největší atrakcí je slavná Burj Khalifa. Share Tweet Email

Číst více

5 tipů, jak překonat strach z létání

Dovolená bez starostí: 5 tipů, jak překonat strach z létání

Milujete moře, plážový písek a objevování vzdálených končin, ale při představě cestování letadlem vás přepadá hrůza? Aviofobie neboli strach z létání může zkomplikovat plány nejednoho cestovatele. My vám na následujících řádcích poradíme několik způsobů, jak strach z létání zmírnit, případně jak se ho úplně zbavit! Share Tweet Email

Číst více