Každé letovisko na Mallorce má svoje přednosti, tvrdí Lenka Pátek

Tipy Lenky Pátek

Když se řekne Mallorca, ihned si vzpomenu na koupání v nádherném, tyrkysově zbarveném moři a na úžasnou gastronomii. Zároveň je to destinace, kde jsem se naučila jíst olivy, které jsem do té doby neměla v oblibě. A nesmím zapomenout na parádní výlety… Když se mě někdo zeptá na letní dovolenou v Evropě, u Středozemního moře, a současně trvá na vysokém standardu turistických služeb, krátké době letu, úchvatné přírodě, udržovaných cyklostezkách, rozmanitých nákupních možnostech, obdivuhodných památkách a třeba i bujarém nočním životě, s nejlepším svědomím mu doporučím právě tento proslulý španělský ostrov.

Na atraktivní místa, která svádí k poznání, se soustředím někdy příště. Dnes vám krátce představím čtyři populární letoviska. Pokud budete řešit dilema, kde se na ostrově Mallorca ubytovat, třeba vás zaujme některé z nich.

Can Pastilla láká na Palma Aquarium

Toto mallorské letovisko mě osobně zaujalo především svojí výhodnou polohou. Rozprostírá se jen několik málo minut jízdy od letiště a navíc pouhých osm kilometrů od centra hlavního města Palma de Mallorca. Součástí střediska Can Pastilla je přírodní rezervace Es Carnatge, která je i významným archeologickým a paleontologickým nalezištěm. Procházku touto pozoruhodnou lokalitou vřele doporučuji. Jedinečnou atrakcí pro rodiče s dětmi a vlastně všechny, kteří obdivují dechberoucí podmořský život, je Palma Aquarium. V prosklených nádržích jsem viděla například klauna očkatého, rejnoky, chobotnici, murény a žraloka. V Can Pastille se mi hodně líbí hlavní pláž. Je dlouhá, písčitá, s pozvolným vstupem do moře, se servisem a bary. Je ideální pro všechny generace.

Paguera přitahuje i golfisty

Obklopené přírodou a horami v pozadí je letovisko Paguera, které určitě ocení i nejeden dobrodruh. Kromě hlavní pláže lemující malebný záliv je tu několik menších, také s veškerým servisem. Kdo touží po soukromí, vyjde na kopec na východním okraji městečka a pak sestoupá na některou z miniaturních plážiček ukrytých ve skalách. Líbí se mi, že Paguera není až tak rušná jako nedaleká Palmanova nebo Magaluf. Barů, restaurací a kaváren se tady ale dostatek. Mám skvělou zprávu pro golfisty – 3 km od západního konce letoviska leží golfové hřiště Andratx s nejdelší jamkou ve Španělsku (609 metrů).

S‘illot ukrývá osadu z doby bronzové

Na opačné, tedy východní straně ostrova Mallorca najdete letovisko S‘illot. Hlavně v noci je poměrně klidné, přesto v něm nic zásadního nechybí. Mile mě překvapilo, že jsem přímo v centru mezi hotely narazila na pozůstatky talayotické osady z doby bronzové. Na severu na S‘illot volně navazuje letovisko Sa Coma s vodním parkem Splash World a hypermarketem Carrefour. O kousek dál jsem objevila přibližně dvoukilometrový poloostrov Es Morràs. Součástí této chráněné přírodní oblasti je opevněná věž Punta de n’Amer ze 17. století, ranč a starý bunkr. Určitě neváhejte a vyrazte tam na krátký výlet.

Cala Millor nadchne zábavním parkem

A jako poslední vám stručně přiblížím letovisko Cala Millor, které se rozkládá pouhých 5 km od S‘illotu. Konkrétně navazuje na severní konec zmíněného poloostrova Es Morràs. K večerním procházkám nebo jízdě na kole vybízí promenáda táhnoucí se podél písčité pláže. Pro rodiny s dětmi mám tip, a to venkovní zábavní park Fantasy s motokárovou dráhou, nafukovacími čluny v bazénu, trampolínami, minikolotočem, houpacími atrakcemi pro nejmenší, kulečníkem, vzdušným hokejovým stolem Big Wave a nafukovacími hrady. Pěší turisty pro změnu nasměruji k Puig de na Penyal, což je skalní vyhlídka za městem. Odtamtud budete mít celé letovisko doslova jako na dlani!

dovolená v Bulharsku

Hotelové služby v Bulharsku se hodně zlepšily, tvrdí Lenka Pátek

Dubaj je zážitková destinace pro celou rodinu, říká Lenka Pátek

Dubaj je zážitková destinace pro celou rodinu, říká Lenka Pátek

Mohlo by vás zajímat

vyhlídka Cabo Girão na ostrově Madeira

Cabo Girão: Vyhlídka na ostrově Madeira vás zbaví strachu z výšek

Nádherná příroda je hlavním důvodem, proč většina turistů z celého světa míří na portugalský ostrov Madeira. Ten leží v Atlantském oceánu, cca 580 km západně od pobřeží Maroka a 980 km jihozápadně od Lisabonu. Jestliže sem přiletíte na dovolenou, ani minutu neváhejte a navštivte vyhlídku Cabo Girão. Jednak uvidíte nádherné scenérie a jednak se zbavíte […]

Číst více

Nejkrásnější pláže Hurghady

Dovolená v Egyptě: Nejkrásnější pláže Hurghady

Pojďme společně objevit ty nejkrásnější pláže Hurghady! Hřejivé paprsky slunce v průběhu celého roku, krásné zlatavé pláže s jemným pískem, průzračné a vyhřáté Rudé moře plné ryb a dalších mořských živočichů, skvěle vybavené hotelové komplexy, působivá atmosféra arabských tržišť, vynikající pochoutky egyptské kuchyně a mnoho dalšího. To je Egypt! Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 15. díl

Hostem dalšího dílu Expertů na cestách je Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style, a řeč bude o pestrobarevném Maroku, zemi plné vůní a chutí, vhodné k odpočinku i poznávací dovolené. Dozvíte se jaká místa stojí za návštěvu či co je to marocká whisky. Hosti Eva a Said El Bourkhissi vám navíc představí arganový olej […]

Číst více