Madeira je kulinářský ráj, doporučuje Lenka Pátek

Tipy Lenky Pátek

Portugalský ostrov Madeira mě uchvátil nejen svými přírodními krásami, ale také gastronomií. Z místní kuchyně jsem byla doslova nadšená! Mají tam vynikající maso, ryby a mořské plody, ale také ovoce, zejména mango a marakuju. Zamilovala jsem si dvě restaurace a několik fastfoodů. Všem cestovatelům, kteří se do této destinace vydají bez malých dětí, doporučuji, aby si objednali hotel se snídaní nebo s polopenzí. To proto, aby stihli vyzkoušet co nejvíc vyhlášených podniků, kde se dá skvěle naobědvat nebo navečeřet.

Které restauraci dát přednost? Když vidím, že někde jí hodně místních obyvatel, je to pro mě znamení, že tam dobře vaří. Pojďme si tedy říct něco málo o jídle a nápojích na Madeiře.

Nadchla mě espada i espetada

Proslulých pokrmů tam mají hodně, mně nejvíc utkvěly v paměti dvě podobně pojmenované speciality. První z nich je espada, hlubokomořská ryba s českým názvem tkaničnice atlantská. Má velké oči, ostré zuby, výraznou hřbetní ploutev a dlouhý roztřepený ocas.

Když ji rybáři uloví a vytáhnou na vzduch, změní svoji stříbrnou barvu na černou, a její oči kvůli změně tlaku téměř vylezou z důlků. Zkrátka a dobře – vypadá hrozně, ale zato je moc dobrá. Má jemné maso s minimem kostí. Připravuje se jako přírodní filé nebo obalená v těstíčku. Nejčastější přílohou je grilovaný banán.

Druhou specialitou je espetada, špíz z hovězího masa s bobkovým listem a solí, připravovaný na otevřeném ohni na vavřínovém klacku. Nejlepší – a navíc hodně velký – hovězí špíz jsem ochutnala v podniku, který na internetu najdete pod názvem Santo António.

Nachází se nedaleko městečka Câmara de Lobos. Každý se tam snadno a rychle přejí, ani já nebyla výjimkou. Mohu potvrdit, že v Santo António podávají i znamenitě upravené ryby a mořské plody.

Chleba s batáty je luxusní!

Dále bych vám ráda doporučila restaurant Lá ao Fundo ve Funchalu. Jak jsem se dozvěděla, jeho majitel žil dlouhá léta v Mosambiku. Speciality, které servírují hostům, jsou tím do určité míry ovlivněny. Také atmosféra, která v tomto podniku panuje, je hodně specifická.

Například nám přivezli steak a rozpálený kámen, na kterém jsme si maso opekli. Kromě toho jsem tam jedla nejlepší tatarák z tuňáka. Majitel přivezl stoleček a přímo přede mnou tuňáka nakrájel a nasekal. Výtečné byly i krevety v omáčce z kokosového mléka a passion fruit cheesecake.

Jak už jsem zmínila v úvodu, na Madeiře jsem si oblíbila i fastfoody. Mým favoritem je bolo do caco, místní chleba, do kterého se přidávají batáty a zapéká se tam šunka a sýr. Moc mi chutnal například ve stejnojmenném pekařství v ulici Rua da Boa Viagem.

Na zdraví jsem si připila ponchou

Z drinků mě zaujala poncha, což je místní rum z cukrové třtiny s cukrem a citrónovou šťávou, nebo s medem a pomerančovou, případně mandarinkovou šťávou. Pila jsem ho i s mangem a pomerančem. Navštívila jsem také rumérii, kde jsem se dozvěděla spoustu zajímavých informací a následně jsem absolvovala ochutnávku.

pláž u města Villasimius

Sardinie má okouzlující pláže i historii, vysvětluje Lenka Pátek

Nejlepší suvenýr je ten, který mohu sníst, tvrdí Lenka Pátek

turecké koření

Mohlo by vás zajímat

Omán nabízí nekonečné písčité pláže

Noc v ománské poušti je úžasný zážitek, doporučuje Lenka Pátek

Loni jsem procestovala Omán a musím se přiznat, že bych se tam klidně ihned vrátila. Jedním z nejúžasnějších zážitků, které vás v této okouzlující orientální destinaci mohou potkat, je přenocování v poušti. Láká vás takové dobrodružství? S cestovní kanceláří Blue Style to můžete vyzkoušet! A co je důležité – bez obav a složitého zařizování. Stačí, když se sejdete s […]

Číst více

10 důvodů proč milujete Kapverdy

10 důvodů, proč milujete Kapverdy

“Proč milujete Kapverdy?” Tak zněla naše otázka na vás, naše fanoušky. A jako vždy jste nás nezklamali a zahrnuli nás tisícovkami komentářů plných skvělých důvodů, proč jste si Kapverdy zamilovali právě vy a proč se vyplatí tento kousek atlantského ráje prozkoumat až po to nejposlednější zákoutí.    Share Tweet Email

Číst více

Perlová farma Suwaidi

Dovolená v Ras Al Khaimah: Navštivte perlovou farmu Suwaidi

Spojené arabské emiráty a zejména Ras Al Khaimah mají mimořádnou tradici lovců perel, která se datuje více než 7 tisíc let do minulosti. Tomuto řemeslu se zde dařilo zejména ve 12. století a emirát se díky němu stal jedním z nejrušnějších obchodních přístavů v regionu. Pokud přemýšlíte, co navštívit v Ras Al Khaimah, Suwaidi je […]

Číst více