Dubaj je zážitková destinace pro celou rodinu, říká Lenka Pátek

Tipy Lenky Pátek

V Dubaji jsem strávila týden se svými třemi syny. Musím uznat, že je to vyloženě zážitková destinace. Hledala jsem tam zábavu pro všechny, což se mi každý den dařilo na jedničku. Koupání v moři je jenom jedna z činností, které lze v tomto městě a jeho okolí dělat. Ti, jimž jde hlavně o nádhernou pláž a relaxaci v areálu hotelu se spoustou služeb, míří do jiných emirátů. Například do Ajmanu, Sharjah, Abu Dhabi nebo Ras Al Khaimah. Kdo chce především skvělé atrakce, ubytuje se v Dubaji!

V emirátu Ras Al Khaimah sice mají nejdelší zipline na světě, ale v Dubaji jsem viděla nejdelší městský zipline. Projedete se na laně a přitom budete obdivovat impozantní stavby v okolí přístavu. Hodně mě baví i dubajské aquaparky, kde se dokonale vydovádí nejen děti, ale také dospělí.

Zalyžujete si i v srpnu

Jak asi víte, Spojené arabské emiráty jsou celoroční destinací. Zahřejete se v nich nejen během letních prázdnin, ale také v prosinci, v lednu, nebo třeba v dubnu. Příjemným kontrastem, který jsme během naší dovolené ocenili úplně všichni, je krytý areál Ski Dubai v nákupním centru Mall of the Emirates.

Jeho součástí je pět sjezdovek, včetně 400 metrů dlouhé hlavní sjezdovky. Lyžaře a snowboardisty přepravuje na 85 metrů vysokou horu vlek a sedačková lanovka. Vybavení si můžete zapůjčit v rámci vstupného. Bonusem je snídaně s tučňáky a možnost využití dalších atrakcí.

La Perle je dechberoucí podívaná

Opravdu velkým zážitkem pro nás byla návštěva vodní show La Perle, odehrávající se v technologicky propracovaném kruhovém divadelním prostoru v komplexu Al Habtoor City. Vystupují tam špičkoví světoví akrobaté, kteří skáčou do vody z výšky 25 metrů a poletují kolem hlediště na lanech – rychlostí 15 km/h! Uchvátili nás i provazochodci a motorkáři, celé to mělo příběh a hlavně spád.

La Perle mi do jisté míry připomnělo slavný Cirque du Soleil. Nejmladšímu synovi tehdy byly tři roky, zíral na to s otevřenou pusou. Pokud vím, konají se dvě představení denně, od středy do neděle. A pozor – dovnitř smějí děti až od dvou let.

Perfektní a zároveň poučné je sedmipatrové Muzeum budoucnosti (Museum of the Future), které patří k nejmodernějším na světě. Interaktivním způsobem vás zasvětí do neomezených možností vědecko-technologického vývoje společnosti v následujících desetiletích. Muzeum se dělí na několik tematických oddělení, ta se zaměřují na ekologii, zdraví, vesmír, dopravu, vodohospodářství, energetickou soběstačnost a stravování.

Čeká vás aquapark ve stylu Lega

Rodinám s dětmi bych určitě doporučila Dubai Parks and Resorts, největší integrovaný zábavní park na Středním východě. V Motiongate vás čeká zábava od tří největších a nejúspěšnějších filmových studií v Hollywoodu – DreamWorks Animation, Columbia Pictures a Lionsgate. V Legolandu se můžete těšit na jízdy, představení a atrakce. Dvacet toboganů a jiné atrakce si užijete ve stejnojmenném aquaparku. Pak je tam ještě Riverland a Neon Galaxy.

Neuniklo mi, že koncem června 2021 byl do Guinnessovy knihy rekordů zapsán nejhlubší bazén na světě – Deep Dive Dubai. Obří nádrž určená k potápění je hluboká 60 metrů a vejde se do ní 14 milionů litrů sladké vody, což odpovídá objemu šesti olympijských bazénů. Dobrodruzi od 10 let mohou prozkoumat potopené město, každá část je jinak nasvícená. Zdejší kurzy potápění jsou určeny začátečníkům i pokročilým. Bezpečnost zaručuje 56 kamer… Až se do Dubaje vrátím na delší dobu, mám v plánu se do kurzu přihlásit!

Zaplavejte si ve výšce 210 metrů

Fascinuje mě Aura Skypool, nejvýše položený nekonečný bazén na světě – s 360stupňovým výhledem. Je součástí mrakodrapu The Palm Tower, najdete ho v padesátém patře, ve výšce 210 metrů nad mořem. Kdo chce, můžete si zarezervovat lehátko na tři až čtyři hodiny, nebo rovnou na celý den. Má to jedinou podmínku – minimální věk 21 let. A nad 51. patrem se ve výšce 240 metrů rozkládá vyhlídková plošina The View at The Palm s kavárnou a obchodem se suvenýry. Odtamtud budete mít celou Dubaj jako na dlani!

Mám ráda historii, a tak jsem zavítala do staré čtvrti Al Fahidi. Zaujalo mě tam přibližně 60 domů s typickými větrnými věžemi a několika nádvořími. Během procházky úzkými uličkami jsem narazila na tržnici, galerie, Dubajské muzeum, kavárny i obchody se suvenýry. Zlákala mě i plavba tradiční loďkou abrou přes Dubai Creek. Ve čtvrti Deira jsem si nenechala ujít trh s kořením a proslulý Gold Souk se zlatem.

Fontánou jsem se kochala během večeře

Nejvyšší budovu světa Burj Khalifu vám určitě představovat nemusím, stejně tak ikonický hotel Burj Al Arab ve tvaru plachetnice, umělé ostrovy Palm Islands, pozlacený vyhlídkový rám Dubai Frame nebo Dubajskou fontánu. K té bych snad jen dodala, že ji lze sledovat také z několika obchodů, kavárny nebo restaurace. V té však vyžadují minimální útratu.

Nákupní centra nemají chybu, v tom největším, Dubai Mallu, jsem strávila osm hodin v kuse. V současné době v Dubai Marině staví nový hotel, který bude nejvyšší na světě. Jinými slovy – každým rokem ve městě přibyde několik výjimečných staveb lákajících turisty z celého světa.

Mohu potvrdit, že Dubaj je bezpečná. Přísné zákony si málokdo dovolí porušit, riskuje tím vysoké tresty. Přepravovat se můžete – zcela bez obav – metrem nebo tramvají. Taxíky jsou levnější než Uber. Nemusíte si je objednávat, během chvilky si nějaký zastavíte na ulici mávnutím ruky.

Najdete odvahu vlézt do koule?

Chcete se vypravit na celodenní nebo vícedenní výlet? Hodinu a půl jízdy z centra Dubaje se v horách ukrývá městečko Hatta se širokou nabídkou dobrodružných sportů. Asi nejvíc mě oslovily stezky různé náročnosti, určené pro jízdu na horském kole. Milovníci adrenalinu jistě ocení jedinou venkovní zorbingovou dráhu na Blízkém východě, kde se mohou kutálet z kopce v obří průhledné kouli.

Komu to nestačí, otestuje lanové centrum, zónu volného pádu, zipline a další aktivity. Klidnější povahy dají přednost projížďce v kajaku po místní přehradě. Těm, co mají rádi koně, je určena jezdecká škola. Lze si tu pronajmout luxusní karavan.

A na závěr mám jedinečný tip pro všechny romantické povahy! Je jím pozorování hvězdné oblohy v poušti, to prostě miluji. Nemusíte tam jet sami, stačí se domluvit s delegátem CK Blue Style a vydat se do pouště rozprostírající se východně od Dubaje v rámci půldenního výletu. Stihnete i návštěvu tradiční arabské vesnice, projížďku na velbloudovi, barbecue večeři a vystoupení břišní tanečnice.

Každé letovisko na Mallorce má svoje přednosti

Každé letovisko na Mallorce má svoje přednosti, tvrdí Lenka Pátek

Půldenní výlety zpestří vaši dovolenou, radí Lenka Pátek

Půldenní výlety zpestří vaši dovolenou, radí Lenka Pátek

Mohlo by vás zajímat

Port Ghalib

Klidná a zábavná dovolená v Port Ghalib

Egyptská Marsa Alam, jedna z nejoblíbenějších dovolenkových destinací, nabízí spoustu krásných letovisek. Jedním z nich je i malebný Port Ghalib s krásnou promenádou, písčitými plážemi a průzračným Rudým mořem. Share Tweet Email

Číst více

El Alamein

El Alamein – po stopách bitev 2. světové války

Egyptská historie nejsou jen pyramidy, chrámy a další tisíce let staré monumenty. Egypt, stejně jako většina zemí celého světa, napsal mnoho významných kapitol své historie i během turbulentního 20. století. Jedny z těch nejtemnějších přinesla bezesporu 2. světová válka, jejíchž hrůz nezůstala ušetřena ani tato africká země. Tuto těžkou dobu si mohou milovníci novodobé historie […]

Číst více

Maroko

10 důvodů, proč milujete Maroko

Barevné berberské stany skryté v dunách nekonečné Sahary, tisíce let staré římské ruiny a věže mešit tyčící se k nebi, na kterém svítí věčně rozpálené orientální slunce. To vše je Maroko, země, která láká na dědictví své unikátní historie a na fantastická dobrodružství v jejích dechberoucích přírodních scenériích. A až budete po tom všem odpočívat […]

Číst více