Půldenní výlety zpestří vaši dovolenou, radí Lenka Pátek

Tipy Lenky Pátek

Nedokážu si představit, že bych letěla na dovolenou s dětmi a celý týden, nebo dokonce dva, s nimi strávila pouze v hotelu a na přilehlé pláži. To samé platí v případě, když se někam vypravím s partnerem. V řadě destinací, zejména těch evropských, si obvykle pronajmu auto a procestuji vzdálené okolí, kam se jen stěží dostanu místní dopravou. A když se mi zrovna nechce nic řešit ani řídit, upřednostním organizovaný výlet, který nabízí CK Blue Style prostřednictvím česky mluvícího delegáta.

Tyto výlety jsou skvělé i pro jedince, kteří příliš neovládají cizí jazyky. Trvají několik hodin, celý den nebo i více dní. Dnes se soustředím na ty nejkratší, tedy půldenní. Formou malé „ochutnávky“ namátkou vyberu deset destinací a v každé z nich jeden výlet. Kompletní nabídka výletů i destinací je přitom podstatně širší.

Bulharsko

Budete ubytovaní v Obzoru, Pomorie nebo na Slunečném pobřeží? Pokud chcete zabavit svoje ratolesti, vydejte se s nimi na Pirátskou párty! Tým animátorů dětem přichystá dobrodružství plné tematických her a aktivit. Vy mezitím můžete v klidu relaxovat v jiné části lodi.

Egypt

Miluji potápění, ale zároveň chápu, že ne každý v sobě najde odvahu. Nehledě na to, že malé děti se této činnosti věnovat nemohou. Podmořský život však můžete v egyptské Hurghadě zkoumat i jinak. Stačí si objednat výlet Blue Aquarium, který mě úplně dostal! Stručně a výstižně – jedná se o plavbu lodí s proskleným dnem, trvá asi hodinu a půl.

Itálie

Italská Kalábrie je úchvatná, stejně jako půldenní výlet Noční Stromboli, kterého jsem se zúčastnila. Po obědě jsme s celou rodinkou nastoupili do lodi a po devadesáti minutách jsme zakotvili přímo u ostrova Stromboli. Ten tvoří sopka se třemi aktivními krátery. Vyšli jsme do městečka, kde jsme si prohlédli hezký kostel a pochutnali na nejlepší pizze na světě!

Vykoupali jsme se na černé lávové pláži s neskutečně čistou a průzračnou vodou. Cestou zpět jsme narazili na pohodový hippie bar, kde si můžete vychutnat skvělé koktejly. A jakmile zapadlo slunce, sledovali jsme nádhernou vulkanickou aktivitu, kdy láva stékala z prudkého svahu přímo do moře.

Kapverdy

Na kapverdském ostrově Sal mě nejvíc bavil výlet na buginách. Na programu bylo i sledování západu slunce, což absolutně nemělo chybu!

Madeira

Není žádným tajemstvím, že portugalský ostrov Madeira je ideální destinací pro canyoning. Mohu to potvrdit, sama jsem si tam tento sport vyzkoušela spolu s manželem a staršími syny! Doporučuji výlet nazvaný Canyoning pro začátečníky, jistě ho ocení i mírně pokročilí. Společně se zkušenými průvodci se budete spouštět kaňonem s protékající vodou.

Překonáte různé přírodní překážky jako skoky z útesů do jezírek nebo kamenné skluzavky mezi skalami. Čeká vás spousta adrenalinu, kdy budete kombinovat techniky lezení, slaňování skal a vodopádů, plavání a skákání. Zvládla jsem to celkem hravě, klidně mě následujte! Veškeré vybavení, jako je neopren, obuv, sedák a helma, vám zapůjčí na místě.

Spojené arabské emiráty

Emirátů, v nichž můžete kdykoliv v průběhu roku prožít sluncem zalitou dovolenou, je hned několik. Ty, co hledají nejen koupání v moři, ale především zážitky, rovnou nasměruji do Dubaje. Jak už jsem psala minule, toto město je plné unikátních staveb, zábavních parků, moderních aquaparků i scén, kde publikum zhlédne dechberoucí představení. Byla jsem tam týden se třemi syny, nenudili jsme se ani minutu.

V Dubaji ale zažijete i romantické chvíle. Ty vám zaručí odpočinková večerní plavba tradiční dřevěnou loďkou dhow. Můžete si vybrat, jestli poplujete kanálem Dubai Creek nebo luxusní dubajskou marinou. Každopádně se vám naskytne okouzlující pohled na osvětlenou noční Dubaj. Omrknete přepychové výškové budovy, pořídíte jedinečné fotografie a pochutnáte si na znamenité večeři formou mezinárodního bufetu.

Turecko

Když jsme byli na dovolené na Turecké riviéře, vydali jsme se na půldenní výlet do delfinária. Byla to parádní podívaná, delfíní show bavila každého – bez ohledu na věk. O to víc, že se návštěvníci mohli k delfínům přiblížit, zaplavat si s nimi, pohladit si je a vyfotit se… Kdo touží po adrenalinu, ať se určitě vydá na výlet Kaňoning a rafting, což je naprosto úžasný zážitek.

Tunisko

Spousta Čechů miluje tuniský ostrov Djerba a ráda se na něj vrací, třeba i několikrát za rok. Naprosto tomu rozumím. Pouhé tři a půl hodiny letu a jste v severní Africe! Přivítají vás písčité pláže s pozvolným vstupem do moře, komfortní hotely s all inclusive, usměvavý personál, pestré sportovní vyžití, nízké ceny v obchodech i kavárnách…

Mojí srdeční záležitostí je streetartová čtvrť Djerbahood v městečku Er Riadh. Pokud bych někam chtěla vyrazit s celou rodinou, zamířila bych do tematického parku Djerba Explore. Jeho součástí je muzeum islámského umění, skanzen s ukázkou typických djerbských staveb a největší krokodýlí farma ve Středomoří. V ní žije přibližně 600 krokodýlů – od čerstvě vylíhnutých až po několikametrové jedince.

Španělsko

Ostrov Mallorca mám spojený s koupáním v průzračném moři a s vynikající gastronomií. A v neposlední řadě se zajímavými výlety. Hodně poutavý je celodenní Okruh ostrovem, z těch kratších bych rozhodně volila prohlídku Dračích jeskyní (Cuevas del Drach). Kromě krápníků uvidíte jedno z největších podzemních jezer na světě. Na něm se odehraje krátký koncert vážné hudby, muzikanti během produkce poplují na loďce. Výlet zahrnuje i exkurzi v továrně na výrobu umělých perel v Manacoru a procházku přístavním městečkem Porto Cristo.

Omán

Západ slunce v poušti – takto výstižně se jmenuje výlet, který jsem si dokonale užila v Ománu. Odpoledne jsme se projeli kouzelnou pouští Rub Al Khali v luxusním SUV. Zastavili jsme se také ve Wadi Doca, kde jsme se setkali s velblloudy. Připadala jsem si jako v pohádkách Tisíce a jedné noci, mělo to neskutečnou atmosféru. Večer jsme v poušti popíjeli čaj, jedli výtečné datle a pozorovali doslova magický západ slunce.

Dubaj je zážitková destinace pro celou rodinu, říká Lenka Pátek

Dubaj je zážitková destinace pro celou rodinu, říká Lenka Pátek

Dovolená u moře může začít už na palubě letadla, říká Lenka Pátek

Dovolená u moře může začít už na palubě letadla, říká Lenka Pátek

Mohlo by vás zajímat

Bosa

Bosa: Město na Sardinii okouzlí památkami i tradicemi

Sardinie je druhý největší ostrov ve Středozemním moři a navíc turisticky atraktivní, i když v návštěvnosti nad cizinci, pro které je to trochu z ruky, vedou Italové. Proto, že díky žhavému jižnímu slunci zde kvete snad úplně všechno, se jí často přezdívá ostrov barev. To se týká ale i moře. Podobně zbarvené nikde jinde v […]

Číst více

Experti na cestách: 53. díl

Experti na cestách: 53. díl

Tentokrát Blue Style Experti na cestách poradili, jak si nejlépe užít dovolenou s dětmi. Co si v tomto případě vzít s sebou, na co se připravit a co si rozmyslet, o tom mluvily obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek a moderátorka TV Nova Kristina Kloubková, které jsou obě matkami. A herečka Klára Trojanová prozradila, […]

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 15. díl

Hostem dalšího dílu Expertů na cestách je Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style, a řeč bude o pestrobarevném Maroku, zemi plné vůní a chutí, vhodné k odpočinku i poznávací dovolené. Dozvíte se jaká místa stojí za návštěvu či co je to marocká whisky. Hosti Eva a Said El Bourkhissi vám navíc představí arganový olej […]

Číst více