Na Samosu jsem zažila autentické Řecko, vzpomíná Lenka Pátek

Tipy Lenky PátekDestinaceŘeckoSamos

Na ostrov Samos, kde je nádherně hlavně od června do konce září, se moc ráda vracím. A pokaždé tam zažívám to pravé nefalšované Řecko! Tato letní destinace je sice oblíbená, ale přesto dosud není poznamenaná masovou turistikou. Vnímám to skoro na každém kroku – bez ohledu na to, jestli se zrovna nacházím v Kokkari, nebo v Pythagorionu. Staleté zvyky a tradice se na Samosu zkrátka dodržují víc než na jiných řeckých ostrovech. Přiznám se, že je mi to sympatické.

Navíc mi připadá, že tam každý zná každého a že se mezi místními nic neutají. Díky tomu občas dochází k úsměvným situacím…

Když mě před nedávnem po ostrově provázel náš obchodní partner, kdekdo si začal myslet, že má novou přítelkyni. Přitom mi jen ukazoval nové hotely a vyhlášené taverny a kavárny. Po mém odletu pak musel všude možně vysvětlovat, že se jednalo o ryze pracovní a přátelské setkání. Naštěstí se dobře znám s jeho ženou, takže doma neměl problém. Každopádně mě to velmi pobavilo!

Skončila jsem v klášteře

Fascinuje mě, jak moc je Samos zelený. Pokud se tam s CK Blue Style vydáte v červnu, uvidíte, jak všechno kvete, a ucítíte desítky vůní! Doporučuji půjčit si auto a celý ostrov procestovat. Osobně jsem tímto způsobem narazila na řadu malebných zákoutí, kam většina turistů jen tak nezavítá. Když jsem přejížděla z jednoho hotelu do druhého, zcela náhodně jsem objevila například starý klášter Panagia Spiliani.

Venku bylo vedro, ale jakmile jsem vstoupila dovnitř, příjemně jsem se ochladila. Klášter je totiž vytesaný do skály! Všude svítily svíčky, panoval tam božský klid. Napočítala jsem, že do jeskyně vede 95 schodů. Poblíž vchodu jsem našla parádní vyhlídku. Postavila jsem se k zábradlí u zvonice a měla jsem odtamtud jako na dlani část pobřeží a Egejské moře. Uchvátilo mě i uklidňující ticho. Žádný křik ani řev motorů, jenom cvrkot cikád.

Zamilujete si muškátové víno?

Během cest napříč ostrovem jsem navštívila spoustu krásných pláží, na několika jsem se i stihla vykoupat. Zaujala mě třeba Votsalakia, Kaladakia, Potokaki, Tsamadou, Lemonakia nebo Potami. Nedaleko od poslední jmenované jsem se pokochala pohledem na úchvatné vodopády.

Až budete poznávat Samos, vzpomeňte si na moji následující radu. Jelikož se ostrov nalézá pouhé dva kilometry od Turecka, může se snadno stát, že vám na mobilu automaticky naskočí turecký operátor. Pokud byste si toho nevšimli a používali internet nebo telefonovali, pořádně se vám to prodraží. Z toho důvodu si preventivně nastavte volbu operátora tak, abyste předešli komplikacím.

A na závěr mám pro vás nevšední tip! Na Samosu jsem ochutnala skvělé muškátové víno, které tam už mnoho let vyrábějí a které vyvážejí i do Vatikánu. Je jako žádné jiné, dezertní, sladké, vyzkoušejte ho také! Zároveň je to originální suvenýr, jímž se zavděčíte přátelům.

Potápěčské lokality poblíž letoviska Marsa Alam

Dovolená v Egyptě: Potápění v Marsa Alam

Dovolená v Emirátech: Ras Al Khaimah a pláže jako z pohádky

Emirát Ras Al Khaimah a pláže jako z pohádky

Mohlo by vás zajímat

Sklářská Poruba

Sklářská Poruba: Nádherná polská obec, odkud pochází Duch hor

Už jsme si zvykli považovat Krkonoše, včetně nejvyššího vrcholu Sněžky, za naše národní pohoří. Není to úplně pravda, více než třetina jeho území leží v Polsku. Určitě stojí za to se tam vypravit na návštěvu. Třeba do obce Sklářská Poruba (Szklarska Poręba). Share Tweet Email

Číst více

Turecko

10 důvodů, proč milujete Turecko

Turecko patří v současné době k těm nejpopulárnějším turistickým destinacím, kam každý rok míří desítky milionů turistů. Rozmazlete se ve zdejších pětihvězdičkových resortech, projděte se tisíce let starými památkami a objevte jedny z nejkrásnějších přírodních scenérií, které na světě můžete najít. Turecko je zkrátka destinací, kterou je díky její pestrosti a svébytné kultuře opravdu snadné […]

Číst více

Piedigrotta

Piedigrotta: Kostel ve skále poblíž města Pizzo je ozdobou Kalábrie

Italská Kalábrie je nádherný region, který přitahuje milovníky přírody, průzračného moře, výtečné místní kuchyně i atraktivních památek. K návštěvě doslova svádějí nádherná města Tropea, Scilla či Pizzo s hradem Murat, kde byl vězněn a následně popraven Napoleonův švagr Gioacchino. Necelé 2 km severovýchodně od této majestátní stavby se nalézá kostel Piedigrotta. Od většiny ostatních svatostánků […]

Číst více