Největší atrakce Dubaje – slavná Burj Khalifa

DestinaceDubajSpojené arabské emiráty

Spojené arabské emiráty jsou synonymem pro luxusní dovolenou bez kompromisů. Patří totiž k nejbohatším a nejmodernějším státům světa. Nejoblíbenějším a nejnavštěvovanějším emirátem je jednoznačně Dubaj, jejíž doslova největší atrakcí je slavná Burj Khalifa.

Burj Khalifa, nejvyšší budova na světě měřící 828 metrů, se nachází ve Spojených arabských emirátech v dubajské čtvrti Downtown. Hlavním architektem této jedinečné stavby byl Adrian Smith. Věž, jejíž výstavba probíhala v letech 2004 až 2010, je inspirována abstrakcí květiny zvané hymenocallis a tvoří ji tři části soustředěné okolo středového jádra. 

Většina kostry budovy je z betonu, vrchní čtvrtina je ocelová. Vnější obklady jsou z vyztuženého skla, speciálně vybraného do extrémních podmínek, jako jsou vysoké teploty, písečné bouře, silný vítr ve vrchní části stavby a podobně.

Původně byla budova nazývána Burj Dubai (Dubajská věž), ale v roce 2010 oznámil dubajský emír Muhammad bin Rášid Ál Maktúm, že stavba bude pojmenována po prezidentovi Spojených arabských emirátů jménem Khalifa bin Zayed Al Nahyan.

Na návrhu interiéru slavné věže spolupracoval módní návrhář Giorgio Armani. Hotel o 304 pokojích, který je součástí Burj Khalify, je prakticky jeho dílem. Hotel zabírá 11 pater, provozuje sedm restaurací a má svůj vlastní vchod do obchodního centra Dubai Mall. 

Burj Khalifa se pyšní hned několika nej. Nejvyšší budovou na světě se stala ještě před dokončením v roce 2008. Zajímavostí je, že během výstavby nebyla konečná výška mrakodrapu dlouho přesně známa, tajena byla pravděpodobně kvůli konkurenci. 

Mezi další rekordy, které věž drží od svého dostavění, patří například nejvyšší nekotvená stavba, budova s největším množstvím pater (189 podlaží), nejvyšší obytná a betonová stavba, budova s nejvýše položenou vyhlídkovou plošinou, mešitou (ve 158. patře) a bazénem (v 78. patře). Součástí je také nejmohutnější výtahová instalace s nejrychlejšími výtahy. Další zajímavostí je, že na dodávkách výtahů spolupracovala pardubická firma Pega Hoist.

Již od slavnostního otevření v roce 2010 se zde pořádají nejvýše položené novoroční ohňostroje. Budova také bývá příležitostně speciálně nasvícena, když Spojené arabské emiráty gratulují nebo vyjadřují solidaritu některým zemím. Jako příklad lze uvést 28. října 2020, kdy byla stavba nasvícena českou vlajkou u příležitosti vzniku republiky.

Pokud chcete velkolepou Burj Khalifu zažít na vlastní kůži, můžete vyjet výtahem na jednu ze dvou vyhlídkových plošin. První z nich, označovaná At the top, se nachází ve 124. a 125. patře ve výšce 452 metrů. Druhou (At the top sky) naleznete ve 148. patře v neuvěřitelných 555 metrech. Z obou se samozřejmě naskýtá okouzlující a nezapomenutelný pohled na velkou část města Dubaje. V restauraci Atmosphere ve 122. patře si můžete vychutnat vynikající jídlo, nebo navštívit nejvýše umístěné bistro světa The Lounge, které se rozkládá na 152., 153. a 154. patře.

Navštivte s CK Blue Style Dubaj a zažijte zde dokonalou luxusní dovolenou plnou nezapomenutelných zážitků, mezi které bude jistě patřit i slavná Burj Khalifa, jež je součástí rozsáhlého projektu s názvem Downtown Dubai zahrnujícího kromě jiného obrovské nákupní středisko Dubai Mall a umělé jezero s vodotrysky uprostřed komplexu.

Slide
Poznejte egyptské letovisko Hurghada

Dovolená v Egyptě: Poznejte egyptské letovisko Hurghada!

Klidná a zábavná dovolená v Port Ghalib

Port Ghalib

Mohlo by vás zajímat

3 tipy na nejlepší All inclusive

All Inclusive: Kam vyrazit za tím nejlepším?

Kde si užijete to nejlepší All Inclusive? Není snad těžšího úkolu, než vybrat jen jednu destinaci, kde nejlépe vaří a kde se opravdu nejlépe najíte. Každá země má svou specifickou kuchyni a každý preferujte trošku něco jiného. Pojďte se i přesto s námi podívat na pár destinací, kde hlad rozhodně mít nebudete! Share Tweet Email

Číst více

Romana Habartová: Rozhovor s prodejkyní zájezdů CK Blue Style

Naši prodejci na pobočkách denně obslouží desítky nových i stávajících klientů CK Blue Style. Přestože se většina prodejů zájezdů odehrává online, mnoho lidí dává stále přednost osobnímu kontaktu v kamenných pobočkách. A to zejména kvůli zkušenostem našich prodejců. Destinace navštívili osobně, tudíž mohou klientům doporučit zájezd ušitý přímo na míru jejich požadavkům. A nejinak tomu […]

Číst více

černé růže

Černé růže jsou v Turecku symbolem tajemství a mystiky

Mysleli jste si, že černé růže neexistují? Chyba lávky! Najdete je však na jediném místě na světě. Konkrétně v malém zemědělském regionu na východním břehu řeky Eufratu v Turecku, v blízkosti historické provincie Urfa. Někdy se jim také říká arabské nevěsty či arabské krásky. Share Tweet Email

Číst více