Alghero: Poznejte „Malou Barcelonu“ na kouzelné Sardinii

SardinieDestinaceItálie

Sardinie je úchvatným ostrovem, který nabízí pestrou škálu zajímavých míst i aktivit. A městečko Alghero v tomto ohledu určitě není žádnou výjimkou. Pojďte s námi prozkoumat, co všechno lze na tomto malebném místě zažít!

Historické město Alghero leží na skalnatém výběžku na severozápadě Sardinie a už na první pohled vás jistě osloví svou historickou a živou atmosférou. Jedná se o páté největší město ostrova a oblíbený cíl turistů z celého světa.

Bylo založeno ve 12. století a jeho jméno pochází ze středověkého latinského Aleguerium, což je označení pro mořské řasy. Známé je zejména pro své úchvatné pobřeží, poklidnou atmosféru a krásné historické pamětihodnosti.

Alghero jako „Malá Barcelona“ aneb vliv Katalánců

Alghero je jedinečnou směsicí kultur a někdy mu bývá přezdíváno „Barcelonetta“ čili „Malá Barcelona“. Proč? Katalánský vliv je tu totiž skutečně patrný –⁠ keramické tabulky označující názvy ulic jsou dvojjazyčné, místní obyvatelé používají kromě sardinštiny rovněž katalánštinu, a to nemluvíme o architektuře či kuchyni.

Středověké opevnění a dlážděné uličky

Historické centrum rozprostírající se na výběžku pevniny do moře je nepochybně nejvíce fascinující částí města. Obklopují ho zachovalé středověké hradby chráněné baštami. Procházka po této úchvatné starobylé památce a návštěva jednotlivých věží je skutečně nezapomenutelným zážitkem.

Kromě středověkého opevnění vás v Algheru nepochybně okouzlí i úzké dlážděné uličky. Zdejší půvabná atmosféra vás jednoduše pohltí a vy budete mít chuť se tu ztratit a zapomenout na všechny starosti. A proč ne? Jste přece na dovolené! Při toulkách spletitým labyrintem místních ulic s historickými domky navíc nemůžete nenarazit na některou z lákavých restaurací či kaváren, tak si vychutnejte chvilku v klidu u šálku kávy nebo jiného oblíbeného nápoje.

Katedrála, kostely, paláce i tržiště

Jednou z nejvýznamnějších historických staveb města je gotická katedrála Santa Maria z 16. století. Její osmiboká zvonice je nejvyšším bodem Alghera, takže ji určitě jen tak nepřehlédnete. V jejím interiéru se pak kromě jiného nachází pozoruhodný mramorový oltář.

Další památkou, která jistě stojí za vaši pozornost, je například barokní kostel svatého Michaela ze 14. století, jehož barevná kupole svítí nad střechami historické části města. Zmínku si zaslouží i kostel San Francesco, také z druhé poloviny 14. století s románskou křížovou chodbou. Jedná se o osvěžující oázu klidu, kam lze na chvíli uniknout z rušných uliček. 

Během procházky městem pravděpodobně zavítáte i na náměstí Piazza Civica obklopené historickými budovami, jako je například gotický Palazzo d’Albis a barokní Palazzo Carcassona. Pravidelně se zde konají farmářské trhy a večer to na náměstí skutečně žije díky řadě skvělých restaurací a barů.

Co dále v Algheru navštívit? Třeba některé z místních muzeí nebo parků. Velmi pěkným místem je rovněž přístav a tržnice Mercato Civico plná místních vůní a chutí. Zakoupit si tu můžete čerstvé ovoce, zeleninu, ryby a mnoho dalšího. Jednoduše tu zažijete autentickou sardinskou atmosféru!

Zlatavé pláže a moře ukrývající „červené zlato“

Pobřeží oblasti okolo Alghera je dlouhé téměř 90 kilometrů a bývá označováno jako Korálová riviéra (Riviera del Corallo), neboť zdejší vyhřáté moře je bohaté na červené korály. Právě ty sem spolu s dalšími mořskými tvory lákají řadu potápěčů, kteří touží objevit krásy zdejšího vodního světa. Jestliže budete mít štěstí, potkáte i mořské želvy a delfíny.

Chcete se jen v klidu opalovat, odpočívat, kochat se výhledem a občas zchladit svou kůži v mořských vlnách? Tak to jste tu také správně! Místní pláže jsou totiž vhodné jak pro vodní sporty, tak pro relax. Pohodu si můžete užít třeba na vybavené městské pláži Lido San Giovanni s jemným světlým pískem, která pozvolně přechází do pláže Maria PIa. Mezi další oblíbené lokality pak patří pláže Spiaggia delle Bombarde a Lazzaretto s křišťálově čistou vodou.

Více vzdálená avšak velice půvabná je i pláž Mugoni v zálivu Porto Conte. Najdete zde klidné čisté moře a potřebné vybavení. Navíc se zlatavý písek táhne do vzdálenosti asi 1 kilometru, takže se zdejší návštěvníci příjemně rozprostřou a můžete si tak jednoduše užívat relativní soukromí.

Jak jsme zmínili výše, moře v okolí Alghera je bohaté na červené korály, jež jsou vysoce kvalitní, a proto se jim někdy přezdívá „červené zlato“. Označení Korálová riviéra pochází pravděpodobně z let 1950–1970, kdy se tu tito cení mořští tvorové lovili nejvíce. 

Tradice lovu a zpracování korálů je však mnohem starší. Turisté mohou ve městě navštívit Muzeum korálu a dozvědět se vše o historii tohoto řemesla. Jako suvenýr si pak můžete odvézt některý ze šperků či jiných předmětů vyrobených z „červeného zlata“. 

Další cennou komoditou pocházející ze zdejších vod jsou langusty, považované za opravdovou pochoutku známou po celém světě. Zdejší specialitou je langusta připravená po katalánsku. 

Výlety za přírodou i historií

Jak jste si asi přečetli výše, Alghero samo o sobě nabízí svým návštěvníkům bohaté vyžití. Během své dovolené na Sardinii však můžete objevit mnohem víc. Oblíbeným cílem je zejména mys Capo Caccio, nejzápadnější bod ostrova. Strmé vápencové útesy tyčící se nad hladinou zářivě modrého moře vytváří pohádkovou přírodní scenérii zejména při západu slunce.

Hlavním zdejším lákadlem je však soustava krápníkových jeskyní. Ta nejznámější a nejnavštěvovanější se jmenuje Neptunova. Obdivovat v ní můžete rozlehlé síně plné stalagmitů a stalaktitů i 120 metrů dlouhé podzemní jezero. Jeskyně je přístupná po stezce vytesané do skály a přiléhavě nazvané Kozí schody. 

Z dalších míst, kam lze vyrazit na výlet za poznáním, můžeme zmínit například nekropole Santu Pedru a Anghelu Ruju či starobylou pevnost Nuraghe Palmavera. 

Tak co, objevíte s námi krásy sardinské oblasti Alghero na vlastní oči?

NEJKRÁSNĚJŠÍ VÁDÍ OMÁNU

Přírodní krásy Ománu: 5 nejkrásnějších pouštních údolí zvaných „vádí“

Potápění v Egyptě je bezpečné, říká profesionální potápěčka Aneta Tine

Potápění v Egyptě je bezpečné, říká profesionální potápěčka Aneta Tine

Mohlo by vás zajímat

Nejkrásnější pláže Ománu

Dovolená v Ománu: Nejkrásnější pláže orientálního ráje

Láká vás dovolená v Ománu? Měla by! Tento klenot Blízkého východu nabízí totiž všechno, na co si jen vzpomenete. Majestátní hory, úchvatné přírodní scenérie, tajemná historická města, skvostné oázy, zlatavé pouštní duny, komfortní hotelové resorty s perfektními službami, průzračně čisté moře i dokonalé bělostné a zlatavé pláže. Tak s námi pojďte objevit ty nejkrásnější z […]

Číst více

Kapverdská kuchyně

Kapverdská kuchyně: Deset ostrovů, tisíc chutí

Kapverdské ostrovy jsme si opravdu zamilovali a jejich nádherným plážím se zlatavým pískem a průzračným vodám vyhřátého Atlantiku jsme již věnovali nejeden článek. Co však prozatím zůstávalo poněkud stranou, byla kapverdská kuchyně. To jsme se rozhodli dnes napravit. Share Tweet Email

Číst více

10 důvodů, proč milujete Kypr

Prastará kultura, průzračné Středozemní moře, panenská příroda. To jsou jen některé ze slov, která vás napadala v odpovědi na naši otázku “Proč milujete Kypr?”. Tento ostrov byl od nepaměti křižovatkou, na které se setkávaly a protínaly mocné civilizace Evropy, Asie i Afriky. Současná kyperská kultura je proto mozaikou, do které svým dílkem přispěla každá z […]

Číst více