Liparské ostrovy: Stromboli, Lipari, Vulcano

DestinaceSicílieItálieTipy na výlety

Vypravte se za zážitky na rozmanité Liparské ostrovy! Čekají tu na vás pláže s černým pískem, koupání v zářivě modré vodě, bahenní jezírka, zajímavá krajina a mnoho dalšího…

Liparské ostrovy leží v Tyrhénském moři u severního pobřeží Sicílie na aktivním vulkanickém pásu mezi sopkami Etna a Vesuv. Někdy se jim také říká Eolské či Aiolské ostrovy, tento název pochází z řecké mytologie od boha větrů Aiola (italsky Eolo). Jsou tvořeny sedmi hlavními ostrovy – Vulcano, Lipari, Panarea, Stromboli, Filicudi, Alicudi, Salina – a několika menšími. 

Jejich sopečný původ jim propůjčil mnoho krásných okouzlujících prvků – písčité pláže s černým pískem, nádherně čisté moře, bahenní jezírka s blahodárnými účinky, všemi barvami hýřící bujnou vegetaci, skalnaté pobřeží či doutnající krátery. Není tedy divu, že celé souostroví je zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO. Na své si zde určitě přijdou milovníci koupání, potápění, přírody i pěší turistiky.

Za západem slunce na Stromboli

Nejaktivnější, nejmladší a také nejznámější činnou sopkou souostroví je Stromboli, jejíž erupce lze pozorovat několikrát za hodinu (cca každých 20 minut). Nachází se na malém stejnojmenném ostrově, jenž díky ní patří k nejnavštěvovanějším z Liparského souostroví.

Na ostrov se můžete dokonce vypravit i večer a kromě lávy stékající přímo do moře odtud sledovat západ slunce. Skvělý pohled na žhavou sopku rýsující se proti nočnímu nebi je také z lodi. Věřte, že se jedná o zážitek na celý život!

Přístup ke kráteru je dostupný z přístavu San Vincenzo a končí v nadmořské výšce zhruba 920 m. Z bezpečnostních důvodů se doporučuje výstup se zdejším licencovaným průvodcem. Sami se však můžete vypravit například na malebný útes Strombolicchio se schody vytesanými do skály a vyhlídkou na vrcholu.

Skvělou volbou jsou rovněž zdejší krásné pláže a koupání, šnorchlování či potápění v průzračných vodách Tyrhénského moře. V oblasti se nachází i několik památek a zajímavostí. Ujít byste si neměli nechat ani zdejší gastronomii – zejména ryby, mořské plody a víno Malvasia.

Lipari, největší ostrov i hlavní město

Největším a nejjižnějším z Liparského souostroví je Lipari, podle něhož získaly ostrovy své jméno. I zde naleznete úchvatné pláže, průzračnou vodu lákající ke koupání či potápění, zajímavé historické památky, muzea a další turistické atrakce. Navíc se tu nacházejí ložiska obsidiánu, jehož drobné černé úlomky vytvářejí zajímavý kontrast se světlou barvou pemzy, která se tady dodnes těží. 

Hlavním městem a centrem celého souostroví je sympatické a živé město Lipari. Stará část je obehnána hradbami z 13.–14. století a kromě historických domků, obchodů se suvenýry, restaurací a kaváren zde najdete například malebný přístav Marina Corta, katedrálu San Bartolomeo, archeologické muzeum (Museo Archeologico Eoliano) či pevnost s nádherným výhledem do krajiny. Jižně od města se pak nachází observatoř, která monitoruje sopečnou a seismickou aktivitu.

Do bahenních jezírek na Vulcanu

Také ostrov Vulcano je známý díky aktivní sopce, jež se na něm nachází. V 16. století navíc došlo k připojení sousední sopky Vulcanello proudem lávy. Výstup lze tedy podniknout hned na dva sopečné krátery – na obou na vás čekají krásné panoramatické výhledy. Mezi další zdejší atrakce pak patří gejzíry, vyhlášená Černá pláž, bahenní jezírka a termální prameny, v nichž si lze užít dokonalou relaxační koupel. 

Díky své vulkanické aktivitě bylo Vulcano ve starověku považováno za dílnu boha Hefaista a za vstupní bránu do podsvětí. I dnes je celý ostrov prosycen výrazným zápachem sirných plynů, přesto však stojí za návštěvu.

Bohatství Liparských ostrovů

V důsledku vulkanického povrchu je na ostrovech velmi úrodná půda, takže se zde holé části střídají s hustými porosty vegetace. K vidění jsou tu například kaktusy, fíkovníky, olivovník, vinná réva či kapary. Plody většiny těchto rostlin se sklízí a následně vyváží. Kromě toho využívají místní obyvatelé i dary moře. Loví se zejména tuňáci a mečouni. Z nerostného bohatství zde pak můžete objevit již zmíněnou pemzu a obsidián.

Chutě Liparských ostrovů

Ke správné dovolené patří i poznávání gastronomických specialit dané destinace, proto byste si na Liparských ostrovech neměli nechat ujít alespoň lehké občerstvení v některé ze zdejších kaváren či restaurací.

Na osvěžení se hodí například aperol, k němuž velice často dostanete zdarma něco drobného na zub, jako jsou brambůrky, tyčinky, olivy a sušená rajčata. Skvělou volbou je také místní víno pěstované na sopečné půdě. 

Z pokrmů pak lze jedině doporučit ryby, zejména tuňáka, a mořské plody, ať už samotné, nebo jako součást například těstovin. Zajímavou pochoutkou je rovněž arancini, plněné rýžové kuličky obalené a smažené ve strouhance. A milovníci sladkého si samozřejmě nemohou nechat ujít gelato!

Liparské ostrovy jsou zkrátka a jednoduše oblíbenou turistickou destinací vhodnou především pro milovníky přírody a gastronomie, ale i kultury a historie. Díky zdejšímu středomořskému klimatu se za jejich poznáním lze vypravit téměř po celý rok. S námi se sem můžete podívat v rámci výletu během dovolené v Kalábrii.

Pokud se rozhodnete pro výpravu do Itálie, určitě se vám bude hodit několik rad a tipů, které jsme pro vaši klidnou dovolenou připravili.

Experti na cestách

Experti na cestách: 32. díl

Maroko: 5 důvodů proč navštívit kouzelnou Essaouiru

Procházka

Mohlo by vás zajímat

Caló des Moro: Nádherná přírodní pláž na španělském ostrově Mallorca

Mallorca je největší španělský ostrov a na rozdíl od Kanárských ostrovů je plný zeleně. Navíc jeho břehy neomývá Atlantský oceán, ale Středozemní moře. Pokud se zde rozhodnete strávit dovolenou, ideální je období od druhé poloviny května do konce září. Chcete si udělat výlet na neorganizovanou pláž obklopenou přírodou? Naším tipem je Caló des Moro na […]

Číst více

dovolená v Bulharsku

Hotelové služby v Bulharsku se hodně zlepšily, tvrdí Lenka Pátek

Jestlipak víte, která evropská letní destinace aktuálně zažívá velice úspěšný restart? Nejspíš tušíte správně, že se jedná o Bulharsko! Mohu to potvrdit, a to rovnou dvojnásobně. Jednak jako cestovatelka, která bulharské pobřeží Černého moře v posledních letech opakovaně navštívila, a jednak jako obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style. Vidím, že čísla hovoří jasně. Zájem o […]

Číst více

černé růže

Černé růže jsou v Turecku symbolem tajemství a mystiky

Mysleli jste si, že černé růže neexistují? Chyba lávky! Najdete je však na jediném místě na světě. Konkrétně v malém zemědělském regionu na východním břehu řeky Eufratu v Turecku, v blízkosti historické provincie Urfa. Někdy se jim také říká arabské nevěsty či arabské krásky. Share Tweet Email

Číst více