Potami: Pláž na ostrově Samos okouzlí délkou, přírodou i čistotou vody

DestinaceŘeckoSamosTipy na výlety

Poletíte s CK Blue Style na řecký ostrov Samos? Dovolená strávená v hotelovém areálu a jeho blízkém okolí bude samozřejmě fajn, ale proč se během pobytu nevydat na výlet? Možností je vícero, stačí otevřít informační obálku, kterou dostanete po příletu, a následně se dohodnout s česky hovořícím delegátem. Na řadu míst se můžete vypravit sami – pronajatým autem, autobusem či taxíkem. Doslova okouzlující je pláž Potami na severozápadě.

Rozprostírá se dva kilometry od západního okraje letoviska Karlovasi, 23 km od letoviska Votsalakia – Kampos, 24 km od Kokkari, 34 km od města Samos, 40 km od Mykali, 40 km od Potokaki a 40 km od Pythagorionu. Jinými slovy – ani z jednoho turistického střediska to na pláž Potami není příliš daleko.

pláž Potami na ostrově Samos

Spokojeni budou i neplavci

A proč jet právě sem? Pláž Potami, ležící na úpatí zalesněných útesů, je dlouhá přibližně 600 metrů. Není extra široká, ale zato ji lemuje spousta zeleně. Respektive nepříliš vysoký dřevnatý porost, skýtající stín i soukromí, pokud po nich zatoužíte. Povrch pláže tvoří oblázky, omývá ji dokonale průzračné Ikarské moře. Vstup do vody je pozvolný, což vyhovuje především neplavcům.

Potami Beach, jak zní její anglický název, poznáte podle specifického skalnatého útvaru. Ten vyčnívá z moře ve východní části této proslulé pobřežní lokality. Pokud si budete chtít pronajmout lehátka a slunečníky, lze tak učinit na dvou místech. Nechybí ani bar, restaurace a kavárna.

lehátka na pláži Potami

Větší část pláže je neorganizovaná, tudíž si tam můžete roztáhnout vlastní deku či osušku a nerušeně relaxovat. Mimo hlavní sezónu je na pláži Potami minimum lidí, o prázdninách je tady poněkud rušněji, ale nikterak závratně. Místa je tu více než dost.

okraj pláže

Okolí pláže Potami je úchvatné

Dobrodruzi se odsud mohou vydat po pěší stezce na menší, intimnější a ryze přírodní pláže s názvem Mikro Seitani a Megalo Seitani. I když je pravdou, že Megalo Seitani (na snímku) až tak malá není, je dlouhá zhruba 300 metrů, ale je bez servisu. V obou případech se jedná o zátoky lemované útesy.

pláž Megalo Seitani na ostrově Samos

V blízkosti pláže Potami, konkrétně asi 300 metrů od jejího středu směrem do vnitrozemí, stojí – na první pohled lehce strašidelný – byzantský kostel Metamorfosis Sotiros z 11. století. O kousek dál narazíte na ruiny benátského hradu.

byzantský kostel Metamorfosis Sotiros

Nedaleko teče říčka a na ní prýští menší, ale zato fotogenický vodopád. Lze k němu dojít po dřevěném chodníku a úzkém dřevěném schodišti. Směrovky vás navedou až do cíle. Nad kaňonem s vodopádem se na náhorní plošině nalézá restaurace Archontissa, v níž si můžete udělat příjemnou občerstvovací přestávku.

vodopád Potami

Na útesu u východního konce pláže Potami se tyčí moderní bílý kostelík svatého Mikuláše. Kolem něj vede silnice, tudíž lze vystoupit z auta a kochat se nádherným výhledem. Ten se vám naskytne jen několik metrů od vchodu do kostela.

kostelík svatého Mikuláše nad pláží Potami


Taramosalata: Řecká pomazánka z jiker připomíná ovocnou pěnu

Prasonisi: Pláž na ostrově Rhodos spojuje Středozemní a Egejské moře

Prasonisi

Mohlo by vás zajímat

Marsa Matrouh

Marsa Matrouh – Egypt, jak ho neznáte!

Máte pocit, že Egypt znáte jako otisky svých vlastních chodidel v písku pláže Mahmya? Pohlédli jste do očí Velké Sfingy, navštívili pyramidy, jména faraonů pohřbených v Údolí králů dokážete vyjmenovat zpaměti a s rybkami v Rudém moři si už téměř se všemi tykáte? Tak se s námi vydejte do Marsa Matrouh! Share Tweet Email

Číst více

Cestovka b.s.

Cestovka b.s. | 9. díl

Spojené arabské emiráty patří mezi nejbohatší a nejmodernější státy světa. Většině lidí se při zmínce o nich vybaví hlavně Dubaj, tato okouzlující země však nabízí mnohem víc! Share Tweet Email

Číst více

Bosa

Bosa: Město na Sardinii okouzlí památkami i tradicemi

Sardinie je druhý největší ostrov ve Středozemním moři a navíc turisticky atraktivní, i když v návštěvnosti nad cizinci, pro které je to trochu z ruky, vedou Italové. Proto, že díky žhavému jižnímu slunci zde kvete snad úplně všechno, se jí často přezdívá ostrov barev. To se týká ale i moře. Podobně zbarvené nikde jinde v […]

Číst více