Bulharsko: Poznejte krásy jeho vnitrozemí

DestinaceBulharsko

Stejně tak jako turisté znají z Česka často jenom Prahu, podobně to má i Bulharsko s mořem. Krásy této balkánské země ale zdaleka nekončí na jejím černomořském pobřeží. Nejste fanoušky válecí dovolené nebo už jste v Bulharsku byli tolikrát, že pláž začíná být nuda? Udělejte změnu a vydejte se do vnitrozemí, kde na vás čeká úchvatná příroda, přes 40 pohoří, národní parky, kláštery, původní vesničky, dechberoucí architektura a historie. Abychom vám usnadnili směr, kterým se při vaší příští návštěvě Bulharska vydáte, ukážeme vám pár zajímavých míst, které byste na cestě vnitrozemím rozhodně neměli minout. 

Sofie a vodopády Boyana

Vezmeme to rovnou od bulharského hlavního města Sofie, které se podle archeologických nálezů z dob kamenné řadí mezi jedno z vůbec nejstarších měst v Evropě. Speciální je ale především svou polohou. Leží na úpatí pohoří Vitoša, díky čemuž ho obklopují hory dosahující nadmořské výšky až 2290 metrů. Jste-li milovníky horské turistiky nebo lyžování, pak je Sofie ideálním místem pro vaši dovolenou v Bulharsku. 

Nezapomeňte se podívat i do centra města, kde narazíte na nejznámější dominantu Katedrálu sv. Alexandra Něvského. Ta patří mezi největší pravoslavné svatyně na světě a je sídlem patriarchy bulharské pravoslavné církve. Tento chrám stojící na stejnojmenném náměstí byl vybudován v roce 1912 jako výraz vděku ruskému carovi Alexandrovi II., který pomohl Bulharsku k nezávislosti v roce 1878.

Během vaší procházky zcela jistě potkáte řadu dalších sakrálních staveb, jako byzantský cihlový kostel svaté Sofie, kostel svatého Jiří, chrám svatého Mikuláše Divotvorce a nespočet mešit. Sídlí zde mimo jiné 9 univerzit, z nichž budova nejstarší Sofijské univerzita sv. Klimenta Ochridského stojí za nakouknutí. Uvnitř to totiž vypadá trochu jako v Bradavicích. 

Naše delegátka Oldřiška doporučuje zajet na výlet k vodopádům Boyana, které se nachází v pohoří Vitoša, pouhých 5 kilometrů od centra Sofie. K výchozímu turistickému bodu Kopitoto lze dojet místní dopravou. Vodopády nabízí úžasnou podívanou po celý rok. Pokud ale vyrážíte v zimě, uvidíte místo nich ledovou sochu jako z pohádky.

Pevnost a skály Belogradčik

Přibližně 3 hodiny autem od Sofie si můžete zajet do malého městečka Belogradčik, jehož součástí jsou skály a unikátní pevnost nesoucí stejné jméno. Belogradčik se rozkládá pouhých 15 kilometrů od hranic se Srbskem a rozhodně v jeho okolí je co k vidění. 

Přírodní památku Belogradčické skály tvoří červenožlutý pískovec sahající až do výšky 200 metrů. Skály zahlédnete už z auta, ale určitě se u nich i zastavte a projděte si tamní skalní městečko.

Pevnost Belogradčik vypadá jako z filmu a neuvěříte její ohromnosti do momentu, kdy nebudete stát přímo pod ní. Historie jedné z nejlépe zachovalých pevností na území Bulharska sahá až do Římské říše. Její zdi jsou silné 2 metry a tyčí se do výšky až 12 metrů. Otvírací doba prohlídek je od 9 do 17 hodin a vstupné stojí pro dospělého 6 BGN, děti, studenty a důchodce pak 4 BGN.

Plov(E)div

Plovdiv je nejen druhým největším městem Bulharska, ale také historického mezinárodního regionu Thrákie. V jeho centru na vás proto čeká několik starověkých a středověkých památek a dochované části thráckého opevnění. V Plovdivu doporučujeme strávit alespoň 2-3 dny, abyste měli dostatek času poznat všechna jeho zákoutí.

V parku Tsara Simeona se můžete těšit na vystoupení slavných zpívajících fontán se světelnou a zvukovou show. Od něj se po hlavní ulici dostanete až ke starověkému stadionu z 2. století, který je vidět ze shora z ulice. Samozřejmě se můžete podívat po zaplacení vstupného i do jeho útrob. Na centrálním náměstí pak stojí ikonická Mešita Džumaja, známá jako Velká mešita, která je jednou z mnoha pozůstatků nadvlády Osmanské říše.

Ve staré části města se ztratíte v malebných uličkách s barevnými baráčky, přičemž jako navigace vám poslouží pár architektonicky významných vil. Navštívit můžete například modrý Balabanův dům nebo regionální etnografické muzeum. Zřejmě nejnavštěvovanější památkou Plovdivu je ale zachovalé římské divadlo, v němž se dodnes pořádají koncerty a festivaly. Historicky pojalo divadlo až 7 000 diváků. 

Chcete-li si odsud odvést ikonickou fotografii, zastavte se u barevného nápisu Together. Ten vznikl na počest výhry v anketě Evropské hlavní město kultury, jímž se Plovdiv stal v roce 2019 jako vůbec první bulharské město. 

Výhoda údajně nejkrásnějšího města Bulharska spočívá v tom, že pro hezký výhled nemusíte chodit z centra nikam daleko a ani se šplhat příliš vysoko. Ve staré části si vychutnáte výhled na řeku Maricu a známou čtvrť Kapana z kopce Nebet Tepe. Ten tvoří zbytky opevnění a je oblíbeným místem místních pro pozorování západu slunce. Jelikož tam ale bývá dost plno, vyšplhejte se na zlatou hodinku raději na Danov Hill – Sahat Tepe, kde se vám rozprostře pohled na sochu Alyosha, Clock Tower a také letní kino. Pokud vám nevadí ani větší výšlap, dojít můžete i na vrchol s památníkem ruského vojáka Aloyshy, jehož socha nad Plovdivem připomíná menšího Ježíše z Ria. 

Zmínit musíme také uměleckou čtvrť Kapana, která vás dostane svou barevností a všelijakou výzdobou. Čtvrť je populární především pro své restaurace, bary a večerní party. Naše delegátka Oldřiška vás posílá do restaurace Tables na vynikající brunch a do podniku Central Perk, jehož majitelé se nechali inspirovat, jak už z názvu vypovídá, seriálem Přátelé.

Veliko Tarnovo 

Veliko Tarnovo bývá označováno jako Město carů. Za dob Druhé bulharské říše bylo dokonce hlavním městem a dnes jeho památky a architektura láká tisíce turistů i Bulharů. Z Burgasu nebo z Varny sem dojedete za necelé tři hodiny a věřte, že nebudete litovat. 

Ozdobu města představuje pevnost Tsarevets, která na vás zapůsobí svou impozantností. Poměrně rozlehlý hradní komplex si můžete projít křížem krážem, ačkoliv ze samotného hradu se dochovaly pouze věže a hradní kaple. Vstupné pro dospělé činí 10 BGN, pro studenty a seniory pak 5 BGN. 

Při plánování výletu do Veliko Tarnovo se ujistěte, že nezmeškáte večerní světelnou show. Během té uvidíte pevnost Tsarevets nasvícenou v různých barvách s doprovodnou hudbou. Tento nezapomenutelný zážitek můžete sledovat zdarma z náměstí před hradem, nebo si zaplatit výhled z terasy. Kousek od pevnosti pak můžete navštívit také park Minibulgaria, kde jsou k vidění zmenšeniny nejznámějších bulharských staveb. 

Připravte se na neustálé pochodování nahoru a dolů, jelikož město leží na 4 kopcích, jež od sebe oddělují meandry řeky Jantry. Díky tomu se vám nejednou naskytne krásný výhled na údolí, poschoďovité rozmístění domečků nebo velkolepý památník Assenů z roku 1985.

Závěrečným tipem naší delegátky Oldřišky je trochu schované místo nazývající se The Love Swing. Tato houpačka zamilovaných visí na jednom z mnoha skalnatých kopců. Cesta nahoru sice není žádná procházka růžovým sadem, odměnou vám však bude parádní výhled na pevnost Tsarevets. Výšlap trvá svižnou chůzí v dobré obuvi přibližně půl hodiny a začíná na odbočce k benzínové pumpě na silnici z Veliko Tarnovo do Arbanasi. 

Ochutnejte Bulharsko

Ochutnejte Bulharsko: Tipy na ty nejlepší podniky na pobřeží

Poznejte Káhiru, hlavní egyptskou metropoli

Poznejte Káhiru

Mohlo by vás zajímat

Rakotzbrücke neboli Ďáblův most

Ďáblův most v Sasku lze obdivovat pouze zpovzdálí

V německém Sasku, u vesničky Kromlau nedaleko polských hranic, se rozkládá nádherný osmdesátihektarový park. Po vzoru slavných anglických parků ho roku 1844 založil Friedrich Herrmann Rötschke, rytíř z Kromlau, a postupně jej nechal dovybavit různými artefakty. Hlavním lákadlem parku tedy nakonec nejsou liliovníky, katalpy, azalky, rododendrony ani jiné stromy, keře či rostliny. Návštěvníky z celého […]

Číst více

zátoka Buracona na kapverdském ostrově Sal

Fotoreportáž: Zátoka Buracona a jeskyně Blue Eye na ostrově Sal

Chystáte se na Kapverdy, konkrétně na ostrov Sal? Skvělá volba! Čekají vás komfortní hotely, krásné písčité pláže, chutná gastronomie, pohodoví obyvatelé, hudební kluby s vynikající živou produkcí, diskotékové bary i několik atraktivních míst, kam se lze vypravit na výlet. Jedním z nich je věhlasná pobřežní oblast Buracona s atraktivní zátokou a pozoruhodnou jeskyní Blue Eye […]

Číst více

Korfu

Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží ostrova Korfu

Objevte pláže ostrova Korfu! Užijte si Jónské moře, všudypřítomné cikády, nekonečné háje olivovníků, úžasná vůně bohaté flóry, vynikající řecké speciality, přátelští obyvatelé a neuvěřitelné západy slunce a ještě mnohem víc! Ne nadarmo bývá Korfu nazývaný „Zelenou perlou Jónského moře“! Share Tweet Email

Číst více