Protaras: Jihokyperské letovisko uspokojí všechny generace

KyprJižní Kypr

Jižní Kypr, respektive Kyperská republika je evropská destinace, v níž převládá nádherné počasí od května až do konce října, někdy i déle. Na rozdíl od Severního Kypru zde můžete čerpat mobilní data v rámci svého tarifu, připlácet nemusíte ani za volání. Budete totiž trávit dovolenou na území Evropské unie, což má i řadu dalších výhod. Která oblast je pro vás nejvhodnější? Poměrně živé, moderní a určené všem generacím je letovisko Protaras na východě. Jeho největší pýchou je pláž Fig Tree Beach, která se řadí mezi nejlepší a nejkrásnější na celém ostrově.

Kdo touží po ještě více bujarém nočním životě či pestřejších nákupních možnostech, může nasednout do autobusu, taxíku nebo pronajatého auta a vyrazit do 12 km vzdáleného letoviska Ayia Napa.

Skoro všechny hotely jsou bílé

Poznávacím znamením turistického střediska Protaras jsou převážně bílé, středně vysoké stavby při pobřeží. Vesměs se jedná o hotely, mnohé jsou si směrem od moře dosti podobné.

Na skále, tyčící se hned za hlavní silnicí, stojí řecký pravoslavný kostel Profitis Ilias, který je dalším symbolem této oblíbené lokality. Kdo nemá problém s chůzí, hravě k němu dojde pěšky. Ostatně – jiná možnost neexistuje. V noci je tento svatostánek s kamennou fasádou nádherně nasvícený.

řecký pravoslavný kostel Profitis Ilias

Když sem dorazíte přes den, pokocháte se parádním výhledem na všechny světové strany. Kdo umí dobře fotografovat, pořídí jedinečné záběry.

kyperské letovisko Protaras

Pláží je v letovisku Protaras hned několik. Necelý kilometr od zmíněné Fig Tree Beach se rozkládá mnohem větší Sunrise Beach (na snímku). Je také písčitá, vstup do průzračného Středozemního moře je pozvolný, k dispozici je veškerý servis včetně lehátek a slunečníků. Kdo vyhledává organizované pláže, bude spokojen. Introverti míří jinam, ti si zamilují například Golden Beach na poloostrově Karpas v Severním Kypru

Sunrise Beach v letovisku Protaras

Protaras láká i golfisty a potápěče

Zatímco rodiny s dětmi, neplavci a mnozí senioři ocení bezpečný přístup do vody, milovníci vodních sportů rádi využíjí pestré nabídky místních klubů. Populární je zejména vodní lyžování, paragliding či jachting.

vodní sporty v letovisku Protaras

V okolí letoviska najdete několik malých zátok a odlehlejších pláží, které jsou ideální k potápění a šnorchlování. Koho baví pěší turistika, vydá se na některou ze značených tras. Létají sem rovněž golfisté, kteří tady mají vícero variant na výběr. Nechybí ani lunapark, zajímavou přírodní atrakcí je Kyklopova jeskyně.

Kyklopova jeskyně

Sehnat optimální ubytování v letovisku Protaras není problém. Chcete hotel s omezeným stravovacím režimem, jelikož hodláte poznávat vzdálenější končiny a testovat restaurace napříč destinací? Nebo naopak vás láká rozlehlejší rezort s velkou zahradou, rozličnými aktivitami a konceptem all inclusive? Možností je několik!

letovisko v destinaci Jižní Kypr

Jen tak mimochodem – pod letovisko Protaras spadá i sousední Pernera, kterou lze označit za jeho předměstí. Ubytovat se můžete i v této lokalitě, kterou zdálky poznáte podle malebného přístaviště. Pláží je tu několik, nechybí ani centrum extrémních vodních sportů.

Pernera

Kam vyrazit na procházku?

A na závěr pro vás máme zajímavý tip na krátký výlet či procházku. Přibližně tři kilometry z centra letoviska Protaras směrem do vnitrozemí se ve skále ukrývá řecký pravoslavný kostelík Agioi Saranta. Kdo má rád nevšední a poutavá místa, bude se mu tady líbit. A fotografům obzvlášť!

pravoslavný kostel Agioi Saranta


5 nejlepších destinací pro žádost o ruku

Mohlo by vás zajímat

Mellieha

Mellieha: Městečko, jež je opomíjeným skvostem ostrova Malta

Malta je ideální podzimní destinací. Nejen, že se tu teplota vzduchu pohybuje průměrně kolem 24 stupňů, ale stejně tolik má i moře, které už bývá v tuto dobu leckde chladnější. Naši turisté sem jezdí často a rádi – nejen v tuto dobu. A mnozí se i domnívají, že mají skoro celé území projeté. Nicméně o […]

Číst více

K Valentýnu věnujte prodloužený víkend u moře, radí Lenka Pátek

K Valentýnu věnujte prodloužený víkend u moře, radí Lenka Pátek

Valentýn, svátek všech zamilovaných, může být ideální příležitostí, jak obdarovat svoji partnerku nebo partnera. Letošní 14. únor se kvapem blíží, a tak už nezbývá moc času na rozhodování. Jsem přesvědčená o tom, že cestovatelským dárkem nic nezkazíte. Nemusí se přitom nutně jednat o luxusní dovolenou na týden až deset dní. Optimálním řešením je prodloužený víkend […]

Číst více

Kokkari

Kokkari: Městečko na řeckém ostrově Samos žije odpoledne i v noci

Chystáte se v létě na řecký ostrov Samos? Pokud budete chtít poznat víc než jen okolí hotelu, můžete se vydat na výlet. Možností je vícero – přírodní oblasti ve vnitrozemí, vyhlášené pláže, město Pythagorion nebo třeba městečko Kokkari na severním pobřeží. Je plné restaurací, barů, kaváren, cukráren a obchodů. Navíc je to jedno z mála […]

Číst více