Víno ze Sardinie: Zázrak zrozený ze slunce, moře a panenské půdy

SardinieDestinaceChutě světaItálie

O tom, co vše se dá na Sardinii zažít, objevit i ochutnat, jsme v poslední době napsali poměrně hodně. Tento malebný italský ostrov toho však nabízí tolik, že si zkrátka nemůžeme pomoci. A naše výprava do tohoto malebného koutu země by nebyla kompletní, kdybychom alespoň jeden článek nevěnovali zdejšímu vínu. Tak na nic nečekejte a pojďte s námi ochutnat víno ze Sardinie!

Slunce zapadá za obzor a jeho mizející paprsky barví moře do ruda. Vlny šumí a v písku na pláži je stále cítit teplo letního dne. Vaše nohy jsou těžké po celodenním toulání překrásnou horskou přírodou. Takové perfektní dovolenkové chvíli už nechybí vůbec nic! Anebo snad ano?

Síla slunce a půdy ve sklence

Cannonau, Vermentino, Torbato, Cagnulari, Malvasia, Vernaccia, Semidano, Carignano… Možná ani nemusíte přesně vědět, co že se to pod těmito charismatickými jmény skrývá, a už cítíte, jak ve vás žhne jiskřička zvědavosti. A pokud jste Sardinii navštívili či vám zkrátka učarovala krása skrytá v tekutých produktech z vinné révy, již přesně víte, o čem je řeč. A víte také, že sklenka kvalitního vína činí večery na dovolené u moře ještě krásnějšími a nezapomenutelnějšími.

Pokud jste sardinskému vínu ještě nepropadli, vůbec to nevadí. Dokonce se dá říct, že máte štěstí, protože vás to krásné setkání teprve čeká. I vy jste však nejspíše již pochopili, že ta kouzelná slova ze začátku odstavce označují odrůdy, se kterými se na Sardinii můžete nejčastěji setkat v rámci místní vinařské produkce. Ta je rozprostřena více méně po celém ostrově s výjimkou jeho nejhornatějších částí, jak můžete vidět na mapce níže.

„Všichni ti, kdo přišli přes moře, jsou cizí a jednoho dne opět odejdou“

Toto sardinské pořekadlo velmi dobře ilustruje mentalitu obyvatel ostrova. Cizí vliv může přijít, avšak stejně jak přišel, tak i odejde, a zanechá Sardinii takovou, jaká vždy byla – jedinečnou a unikátní. Cizinci však přicházejí a i sami Sardiňané musí uznat, že s sebou občas přinesou něco dobrého. Tak tomu bylo i s vinařstvím.

Tím prvním, kdo dávným Sardiňanům představil víno, byli nejspíše Féničané, a to již před více než 3000 lety. Od té doby sardinští vinaři experimentovali s velkým množstvím odrůd vinné révy. Některé se ujaly více, jiné méně, v současnosti každopádně ostrovu dominují dvě odrůdy – Vermentino a Cannonau.

Co je duší každého vína?

Kromě odrůdy je pro výsledný charakter vína určující především terén, klima a půda, ve které je vinná réva pěstována. Na Sardinii je touto rostlinou osázeno každoročně zhruba 40 000 hektarů. Většina roste na jihozápadě ostrova ve zvlněné krajině Campidano mezi městy Cagliari a Oristano a na plošinách severně od městečka Olbia.

Na Sardinii panuje typické středozemní klima s horkými, suchými léty a deštivými, nepříliš chladnými zimami. V některých částech ostrova, zejména na jeho jižním pobřeží, je pak nutné vinice uměle zavlažovat. Navzdory tomu, že Sardinie není nijak velká, průměrné roční teploty se napříč ostrovem někdy i velmi výrazně liší, což ovlivňuje samozřejmě i výslednou podobu vín z různých regionů. Například v chladnějších oblastech jako je Gallura, Anglona a Alghero se více daří svěžím bílým vínům s ovocnými tóny, jemnou kyselinkou a elegantním aroma.

Jedinou apelaci s označením DOCG (z italského Denominazione di Origine Controllata e Garantita, jedná se o certifikát udělovaný dle italského vinařského zákona kvalitním vínům s kontrolovaným původem) nalezneme právě v Galluře (Vermentino di Gallura).

Jižní a západní část ostrova jsou rájem pro červená vína, byť i zde třetinu produkce tvoří vína bílá a růžová. Nejrozšířenějším a asi i vůbec nejznámějším sardinským vínem je Cannonau. Tato odrůda je základem pro plná červená vína sytě rubínové barvy. Na severozápadě se úspěšně pěstuje i Cagnulari a na jihu se daří odrůdě Carignano.

Z vlastní zkušenosti vám můžeme říct, že neochutnat je všechny by byl doslova hřích. I proto vám doporučujeme vyčlenit si pro dovolenou na Sardinii delší časový úsek, aby vám během všeho toho ochutnávání zbyl čas a energie i na ostatní krásy, kterých má ostrov doslova na rozdávání.

A jak vlastně chutná víno ze Sardinie?

Sardinie nabízí jasná červená vína s chutí plnou ovocných tónů, překvapivě svěží bílá vína a v neposlední řadě fortifikovaná (alkoholem obohacená) dezertní vína podobná sherry.

Na chuti Cannonau, hlavní odrůdy ostrova spojované často se sardinskou dlouhověkostí, se podílí vyrovnaná intenzita tříslovin, kyselosti a alkoholu. Hlavní roli v chuti však hrají tóny červených květin, zralého ovoce, bílého i černého pepře a dalších zejména středomořských bylinek. Toto víno ze Sardinie se stane ozdobou každého banketu, stejně jako vaší domácí vinné sbírky. Upozorňujeme však, že není zvlášť vhodné k dlouhé archivaci.

Vermentino, další tradiční víno ze Sardinie, je lehké, svěží a doslova překypuje ovocnými tóny všech možných druhů. V jeho chuti můžete vypozorovat bílou broskev, zelené jablko, grep nebo citrusy a někomu může připomínat i aromatický a osvěžující Sauvignon blanc. V doznívání je často cítit mineralita a náznak slanosti, již Vermentinu propůjčuje Středozemní moře, ke kterému to nikdy nemá příliš daleko. Voní často po květech akácie či po tymiánu. Opravdu ideální společník na horké letní večery!

Nejznámějším fortifikovaným vínem Sardinie je bezesporu Vernaccia di Oristano. Zraje v kaštanových nebo dubových sudech a je svým chuťovým profilem podobné již zmiňovanému sherry. Charakteristická vůně má tóny mandlových květů, chuť je výrazná a suchá, sametově jemná a harmonická. Po polknutí následuje dlouhé přetrvávající doznívání, kterému dominují lahodné tóny mandlí.

K vínu samozřejmě patří i kvalitní a vhodně spárované jídlo a Sardiňané to moc dobře vědí. Zejména místní sýry a klobásy jsou k tomuto nápoji doslova jako stvořeny. A pokud k tomu přidáte ještě krajíc čerstvě upečeného chleba, dokonalá ryze sardinská večeře je na světě. Jen se podívejte, nesbíhají se vám sliny?

Tak co, zaujalo vás sardinské víno? Tak na nic nečekejte a vypravte se za ním, třeba s CK Blue Style. Sardinie se svou pohostinností, panenskou přírodou a pomalým životním tempem jako stvořeným pro váš dokonalý odpočinek už na vás čeká…


Nejnebezpečnější sýr světa se jmenuje casu marzu a pochází ze Sardinie

Přírodní krásy Ománu: 5 nejkrásnějších pouštních údolí zvaných „vádí“

NEJKRÁSNĚJŠÍ VÁDÍ OMÁNU

Mohlo by vás zajímat

Dubaj 2021

Dubaj 2021: Nejnovější světové unikáty, které fascinují turisty

Když se v Evropě ochladí, je na čase vyrazit „někam dál“. Třeba do Spojených arabských emirátů. Bez ohledu na to, ve které části země budete pobývat, nenechte si ujít výlet do města Dubaj. To je plné světových unikátů. Nejvyšší budova, největší nákupní centrum, nejdelší městský lanový skluz či největší krytý zábavní park na světě. Hodně […]

Číst více

Ochutnejte Bulharsko

Ochutnejte Bulharsko: Tipy na ty nejlepší podniky na pobřeží

Tipnete si, jak rychle si dokážete zamilovat Bulharsko? Ochutnejte místní speciality a uvidíte, že vám k tomu postačí jedno sousto. Všichni přece víme, že láska prochází žaludkem. Vydejte se během své dovolené poznat chutě Balkánu za brány hotelu. Tady je našich několik tipů na restaurace, která vás určitě nezklamou.  Share Tweet Email

Číst více

Dovolená na Mallorce

Dovolená na Mallorce: Tip na 5 krásných pláží, které vás budou bavit

Mallorca, největší z Baleárských ostrovů, je proslulá nádhernými písčitými plážemi a průzračně modrým mořem, ve kterém se odráží její přírodní krásy a kulturní rozmanitost. Není mnoho míst, kde byste jich našli tolik. V následujícím článku vám představíme ty nejkrásnější pláže Mallorky a zároveň zdůrazníme jejich zvláštnosti, které z nich činí nezapomenutelné destinace pro naprosto parádní […]

Číst více