Středomořská kuchyně: Netradiční dobroty z Řecka, Tuniska a Egypta!

DestinaceŘeckoTuniskoEgypt

Středomoří. Stovky ostrovů a ostrůvků omývaných průzračným mořem, nádherná příroda, krásné počasí po většinu roku a tisíce let stará historie kam jen oko pohlédne… to jsou pouze některé z důvodů, proč tento kouzelný region volí každoročně za svou dovolenkovou destinací statisíce lidí z celého světa. Nás dnes bude zajímat světově proslulá a milovaná středomořská kuchyně. Byla by totiž škoda nezakusit zdejší okouzlující atmosféru všemi smysly! 

Které země vám vytanou na mysli, když slyšíte slovo Středomoří? Určitě mezi ně bude patřit Itálie a Řecko, někoho možná napadne ještě Kypr a Tunisko. To však není více než jen malý střípek z neskutečně pestré mozaiky kultur, kterou tato překrásná část světa nabízí. Někoho možná překvapí, že mezi středomořské se v současné době řadí celých 23 zemí –⁠ a každá z nich přináší na pomyslný talíř své vlastní suroviny a jedinečné kombinace chutí. Pojďme se na všechny ty dobroty podívat blíže!

 

Není Středomoří jako Středomoří…

Středomořskou oblast můžeme rozdělit na tři regiony – Východní Středomoří, Jižní Evropu a Severní Afriku. Každý z těchto regionů vychází z jiné kulinářské tradice dané nejen místní kulturou, ale i klimatem a historickým vývojem. Oblast Východního Středomoří láká na pokrmy balkánské, řecké, turecké, syrské, libanonské, izraelské, palestinské a egyptské, jižní Evropa na dobroty z Itálie, Španělska, Portugalska a jižní Francie a na druhém břehu moře se vaše mlsné jazýčky mohou těšit na jídla marocká, alžírská, tuniská a libyjská. Také se vám už sbíhají sliny, když si představíte tu nekonečnou chuťovou pestrost? 

 

Bez kterých surovin se středomořský kuchař neobejde? 

Ať už se podíváme do kteréhokoliv regionu, z hlediska surovin se jen těžko obejdeme bez tří základních – oliv, pšenice a vinných hroznů. Každá z těchto ingrediencí výrazně ovlivnila nejen středomořskou kuchyni, ale i celé regionální kultury.

 

Olivy

Divoce rostly původně ve staré Persii, tedy zhruba na území dnešního Íránu. Dnes jsou však jedním ze symbolů celého Středomoří a celých 95 % světové produkce pochází právě odtud. Olej z nich představuje pro místní kuchařky a kuchaře první volbu před máslem, živočišnými tuky a všemi dalšími druhy olejů. Olivový olej je také díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem jedním z důvodů, proč je středomořská kuchyně považována za jednu z nejzdravějších na světě. Bez něj by středomořská kuchyně vypadala úplně jinak!

Pšenice

10 000 let. To je předpokládaná doba, po kterou se lidstvo věnuje pěstování pšenice. A bylo to právě ve Středomoří (konkrétně v jeho východní části v zemích tzv. Úrodného půlměsíce), kde podle vědců první pšeničné semínko zasazené lidskou rukou vyklíčilo v obilný klas. Právě tehdy lidé přestali být lovci a sběrači a stali se z nich zemědělci. To v konečném důsledku vedlo nejen k úplné proměně lidské civilizace, ale také ke všem špagetám, makaronům, raviolám, cannelloni… a například i k severoafrickému kuskusu. Děkujeme vám, naši dávní předkové!

Hrozny

Rozinky, vinný ocet a samozřejmě především víno. To jsou produkty z plodů révy vinné, bez kterých by Středomoří nebylo Středomořím, které známe dnes. Zejména víno se stalo jedním ze symbolů celého regionu. Réva se stejně jako pšenice pěstovala nejprve ve staré Persii, a to nejspíše již před více než 8000 lety. Asi málokoho pak překvapí, že to byli Italové, kdo jako první začal pěstovat révu za účelem výroby vína. Říct, že se tradice v regionu ujala, by bylo příliš mírné hodnocení. V dnešní době totiž celých 40 % světové vinné produkce pochází právě odsud!

A teď už si pojďme představit některé z nejpopulárnějších pokrmů, které středomořská kuchyně nabízí.

Nejprve se vydáme do severní Afriky.

 

Šakšuka

Tato zdravá bezmasá pochoutka vznikla před mnoha staletími nejspíše v kuchyních tuniských židů. Šakšuka se obvykle jí k snídani a během let se stala neodmyslitelnou součástí ranní rutiny nejednoho obyvatele nejen Tuniska a severní Afriky, ale i celého Středomoří. 

A co že je to ta šakšuka? Jedná se o směs rajčat, paprik, cibule, olivového oleje a vajec s pro severní Afriku typicky hojnou dávkou koření. Nejčastěji se používá drcená paprika, muškátový oříšek, římský kmín a pepř –⁠ vzhledem k rozšířenosti pokrmu však můžete šakšuku potkat doslova ve stovkách lokálních variant. Připravuje se tradičně na kovové pánvi, na které bývá i servírována. Měla by se totiž jíst horká a pánev pomáhá teplo udržovat během celé konzumace. Často se podává s legendární tuniskou pálivou pastou zvanou harissa.

Tento vegetariánský pokrm má kromě své vynikající chuti ještě minimálně dvě další velké výhody. Zaprvé není nijak obtížný na přípravu a snadno si ho tedy uvaříte i v pohodlí vaší kuchyně. Zadruhé je jako stvořený pro všechny, kteří se snaží shodit nějaké to kilo. Jedná se totiž o velmi zdravé jídlo a pokud si zvyknete začínat svůj den po vzoru obyvatel severní Afriky právě šakšukou, vaše tělo vám zcela jistě poděkuje!


Ful medames

Vidíte-li ve složení fazole fava či česky bob obecný, můžete si být téměř jisti, že se jedná o pokrm z Egypta. Totéž platí i o ful medames –⁠ a Egypťané, společně s dalšími národy Středního Východu a Severní Afriky, si na něm navíc pochutnávají již tisíce let!

V podstatě se jedná o jakousi formu „guláše“, který se připravuje dušením fazolí se směsí koření, jež dává pokrmu jeho charakteristickou chuť. Citronová šťáva, chilli papričky, římský kmín, česnek, cibule a petržel jsou zárukou pestré palety chutí, díky které je ful medames vyhledávanou pochoutkou. Stejně jako v případě šakšuky, i tento pro nás exotický pokrm je k dispozici v nespočtu lokálních variant – základ je však vždy stejný a⁠ říká se, že recept se výrazně nezměnil už od dob faraonů. 

Podává se s vařeným vejcem, hovězím či jehněčím masem, případně s pita chlebem. Podobně jako šakšuka se i ful medames konzumuje nejčastěji v první polovině dne ke snídani či k obědu. Tuhle exotickou pochoutku si během své návštěvy Egypta, Tuniska či Spojených arabských emirátů určitě nenechte ujít! 

 

Tirokafteri

Co by byla středomořská kuchyně bez té řecké? Při myšlence na si však pravděpodobně jako první představíte souvlaki nebo tzatziki, ale bylo by velkou chybou zůstat během kulinářského objevování této malebné země jen u nich. Jednou z pochoutek, které byste si jistě neměli nechat ujít, je bezesporu pomazánka tirokafteri, v některých částech Řecka zvaná též ktipiti.

Jedná se o směs jemného bílého sýra (nejčastěji feta), řeckého jogurtu a dalších ingrediencí, jako jsou pepř, chilli a samozřejmě olivový olej. Tyto na první pohled obyčejné suroviny dávají dohromady skutečně překvapivou a jedinečnou chuť. Kyselost a slanost sýra se skvěle snoubí s pikantností pepře a zemitostí panenského olivového oleje. V některých rodinách se do tirokafteri přidává ještě česnek, citronová šťáva, pečené papriky či oregano.

Jako správná pomazánka se tirokafteri samozřejmě často páruje s pečivem a jen málokdy ji potkáte bez jejího věrného společníka –⁠ chlebu pita. Určitě však neprohloupíte, pokud ji použijete jako zálivku na saláty nebo k pečenému masu. Výhodou je její lehkost, výživnost a osvěžující charakter, který jde skvěle ruku v ruce s horkým počasím řeckého léta. 

Tak kalí órexi  – dobrou chuť!

Dovolená v říjnu

Dovolená v říjnu: Omán, Kapverdy, Egypt, Spojené arabské emiráty nebo Kypr?

Dovolená na Kypru: Sluníčko, moře a… kočky?

Dovolená na Kypru: Sluníčko, moře a... kočky?

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách: 48. díl

Experti na cestách: 48. díl

V novém speciálu Expertů na cestách vás moderátorka Rebecca Diatilová provede po prosluněných Kapverdách –⁠ vezme vás na vyhřáté pláže, za šnorchlováním i na dobrodružný výlet v buginách. Lucie Pašková, šéfdelegátka CK Blue Style na ostrově Sal, se podělí o to, čím tento úchvatný ostrov okouzluje své návštěvníky, a její kolegyně Lucie Andrýsková prozradí, jaké […]

Číst více

10 nejlepších řeckých pláží

10 nejlepších řeckých pláží: Balos, Navagio i Tsambika

Vybrat nejkrásnější pláže v zemi, která se pyšní jedenáctým nejdelším pobřežím na světě a stovkami pláží oceněných Modrou vlajkou, není vůbec jednoduchým úkolem. Přesto jsme se pokusili a zvolili 10 nejlepších, jež zkrátka musíte alespoň jednou za život navštívit. Share Tweet Email

Číst více

Achilleion na ostrově Korfu

Achilleion: Letní zámeček rakouské císařovny Alžběty na ostrově Korfu

Řecký ostrov Korfu, vzdálený pouhých 5 km od pevniny, je příslibem pohodové letní dovolené. V rámci pobytu se samozřejmě můžete vypravit na výlet. Máte rádi historii, sochy, obrazy, starý nábytek a zahradní architekturu?  V tom případě se na informační schůzce domluvte s delegátem a v dalších dnech zamiřte do zámečku Achilleion. Nalézá se v půli ostrova, na jeho východním […]

Číst více