Středomoří. Stovky ostrovů a ostrůvků omývaných průzračným mořem, nádherná příroda, krásné počasí po většinu roku a tisíce let stará historie kam jen oko pohlédne… to jsou pouze některé z důvodů, proč tento kouzelný region volí každoročně za svou dovolenkovou destinací statisíce lidí z celého světa. Nás dnes bude zajímat světově proslulá a milovaná středomořská kuchyně. Byla by totiž škoda nezakusit zdejší okouzlující atmosféru všemi smysly!
Které země vám vytanou na mysli, když slyšíte slovo Středomoří? Určitě mezi ně bude patřit Itálie a Řecko, někoho možná napadne ještě Kypr a Tunisko. To však není více než jen malý střípek z neskutečně pestré mozaiky kultur, kterou tato překrásná část světa nabízí. Někoho možná překvapí, že mezi středomořské se v současné době řadí celých 23 zemí – a každá z nich přináší na pomyslný talíř své vlastní suroviny a jedinečné kombinace chutí. Pojďme se na všechny ty dobroty podívat blíže!
Není Středomoří jako Středomoří…
Středomořskou oblast můžeme rozdělit na tři regiony – Východní Středomoří, Jižní Evropu a Severní Afriku. Každý z těchto regionů vychází z jiné kulinářské tradice dané nejen místní kulturou, ale i klimatem a historickým vývojem. Oblast Východního Středomoří láká na pokrmy balkánské, řecké, turecké, syrské, libanonské, izraelské, palestinské a egyptské, jižní Evropa na dobroty z Itálie, Španělska, Portugalska a jižní Francie a na druhém břehu moře se vaše mlsné jazýčky mohou těšit na jídla marocká, alžírská, tuniská a libyjská. Také se vám už sbíhají sliny, když si představíte tu nekonečnou chuťovou pestrost?
Bez kterých surovin se středomořský kuchař neobejde?
Ať už se podíváme do kteréhokoliv regionu, z hlediska surovin se jen těžko obejdeme bez tří základních – oliv, pšenice a vinných hroznů. Každá z těchto ingrediencí výrazně ovlivnila nejen středomořskou kuchyni, ale i celé regionální kultury.
Olivy
Divoce rostly původně ve staré Persii, tedy zhruba na území dnešního Íránu. Dnes jsou však jedním ze symbolů celého Středomoří a celých 95 % světové produkce pochází právě odtud. Olej z nich představuje pro místní kuchařky a kuchaře první volbu před máslem, živočišnými tuky a všemi dalšími druhy olejů. Olivový olej je také díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem jedním z důvodů, proč je středomořská kuchyně považována za jednu z nejzdravějších na světě. Bez něj by středomořská kuchyně vypadala úplně jinak!
Pšenice
10 000 let. To je předpokládaná doba, po kterou se lidstvo věnuje pěstování pšenice. A bylo to právě ve Středomoří (konkrétně v jeho východní části v zemích tzv. Úrodného půlměsíce), kde podle vědců první pšeničné semínko zasazené lidskou rukou vyklíčilo v obilný klas. Právě tehdy lidé přestali být lovci a sběrači a stali se z nich zemědělci. To v konečném důsledku vedlo nejen k úplné proměně lidské civilizace, ale také ke všem špagetám, makaronům, raviolám, cannelloni… a například i k severoafrickému kuskusu. Děkujeme vám, naši dávní předkové!
Hrozny
Rozinky, vinný ocet a samozřejmě především víno. To jsou produkty z plodů révy vinné, bez kterých by Středomoří nebylo Středomořím, které známe dnes. Zejména víno se stalo jedním ze symbolů celého regionu. Réva se stejně jako pšenice pěstovala nejprve ve staré Persii, a to nejspíše již před více než 8000 lety. Asi málokoho pak překvapí, že to byli Italové, kdo jako první začal pěstovat révu za účelem výroby vína. Říct, že se tradice v regionu ujala, by bylo příliš mírné hodnocení. V dnešní době totiž celých 40 % světové vinné produkce pochází právě odsud!
A teď už si pojďme představit některé z nejpopulárnějších pokrmů, které středomořská kuchyně nabízí.
Nejprve se vydáme do severní Afriky.
Šakšuka
Tato zdravá bezmasá pochoutka vznikla před mnoha staletími nejspíše v kuchyních tuniských židů. Šakšuka se obvykle jí k snídani a během let se stala neodmyslitelnou součástí ranní rutiny nejednoho obyvatele nejen Tuniska a severní Afriky, ale i celého Středomoří.
A co že je to ta šakšuka? Jedná se o směs rajčat, paprik, cibule, olivového oleje a vajec s pro severní Afriku typicky hojnou dávkou koření. Nejčastěji se používá drcená paprika, muškátový oříšek, římský kmín a pepř – vzhledem k rozšířenosti pokrmu však můžete šakšuku potkat doslova ve stovkách lokálních variant. Připravuje se tradičně na kovové pánvi, na které bývá i servírována. Měla by se totiž jíst horká a pánev pomáhá teplo udržovat během celé konzumace. Často se podává s legendární tuniskou pálivou pastou zvanou harissa.
Tento vegetariánský pokrm má kromě své vynikající chuti ještě minimálně dvě další velké výhody. Zaprvé není nijak obtížný na přípravu a snadno si ho tedy uvaříte i v pohodlí vaší kuchyně. Zadruhé je jako stvořený pro všechny, kteří se snaží shodit nějaké to kilo. Jedná se totiž o velmi zdravé jídlo a pokud si zvyknete začínat svůj den po vzoru obyvatel severní Afriky právě šakšukou, vaše tělo vám zcela jistě poděkuje!
Ful medames
Vidíte-li ve složení fazole fava či česky bob obecný, můžete si být téměř jisti, že se jedná o pokrm z Egypta. Totéž platí i o ful medames – a Egypťané, společně s dalšími národy Středního Východu a Severní Afriky, si na něm navíc pochutnávají již tisíce let!
V podstatě se jedná o jakousi formu „guláše“, který se připravuje dušením fazolí se směsí koření, jež dává pokrmu jeho charakteristickou chuť. Citronová šťáva, chilli papričky, římský kmín, česnek, cibule a petržel jsou zárukou pestré palety chutí, díky které je ful medames vyhledávanou pochoutkou. Stejně jako v případě šakšuky, i tento pro nás exotický pokrm je k dispozici v nespočtu lokálních variant – základ je však vždy stejný a říká se, že recept se výrazně nezměnil už od dob faraonů.
Podává se s vařeným vejcem, hovězím či jehněčím masem, případně s pita chlebem. Podobně jako šakšuka se i ful medames konzumuje nejčastěji v první polovině dne ke snídani či k obědu. Tuhle exotickou pochoutku si během své návštěvy Egypta, Tuniska či Spojených arabských emirátů určitě nenechte ujít!
Tirokafteri
Co by byla středomořská kuchyně bez té řecké? Při myšlence na si však pravděpodobně jako první představíte souvlaki nebo tzatziki, ale bylo by velkou chybou zůstat během kulinářského objevování této malebné země jen u nich. Jednou z pochoutek, které byste si jistě neměli nechat ujít, je bezesporu pomazánka tirokafteri, v některých částech Řecka zvaná též ktipiti.
Jedná se o směs jemného bílého sýra (nejčastěji feta), řeckého jogurtu a dalších ingrediencí, jako jsou pepř, chilli a samozřejmě olivový olej. Tyto na první pohled obyčejné suroviny dávají dohromady skutečně překvapivou a jedinečnou chuť. Kyselost a slanost sýra se skvěle snoubí s pikantností pepře a zemitostí panenského olivového oleje. V některých rodinách se do tirokafteri přidává ještě česnek, citronová šťáva, pečené papriky či oregano.
Jako správná pomazánka se tirokafteri samozřejmě často páruje s pečivem a jen málokdy ji potkáte bez jejího věrného společníka – chlebu pita. Určitě však neprohloupíte, pokud ji použijete jako zálivku na saláty nebo k pečenému masu. Výhodou je její lehkost, výživnost a osvěžující charakter, který jde skvěle ruku v ruce s horkým počasím řeckého léta.
Tak kalí órexi – dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
![Experti na cestách: 52. díl](https://blog.blue-style.cz/wp-content/uploads/2024/02/shutterstock_2028645413-1-400x250.webp)
52. díl – Spojené arabské emiráty – Ras Al Khaimah
Spojené arabské emiráty jsou vynikající destinací pro vaši dovolenou právě v tomto období. V novém dílu Blue Style Expertů na cestách se zaměříme na zajímavosti Ras Al Khaimah, který je považován za nejkrásnější emirát. Pyšní se rozmanitou přírodou a nabízí adrenalinový zážitek v podobě nejdelší lanové dráhy na světě. Lákadla tohoto kouzelného místa prozradí obchodní […]
![Experti na cestách - 3. díl](https://blog.blue-style.cz/wp-content/uploads/2022/03/poster-experti-na-cestach-3-dil-400x250.jpg)
3. díl
Očkování, téma, které rezonuje společností. Probereme ho společně s hostem Michalem Veberem z asociace cestovních kanceláří a seznámíme vás s výhodami nákupu dovolené v režimu First minute. Share Tweet Email
![saltimbocca](https://blog.blue-style.cz/wp-content/uploads/2015/08/saltimbocca-400x250.jpg)
Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta
Milujete maso? V tom případě vás nejspíš zaujme italské jídlo saltimbocca, s jehož obdobou se můžete setkat i v některých českých restauracích. Že vám to nic neříká? Zjednodušeně řečeno – jedná se o telecí řízečky nebo závitky s plátky prosciutta a se šalvějí. Pojďme si však tento úžasný pokrm představit trochu podrobněji! Share Tweet Email