Dovolená v říjnu: Omán, Kapverdy, Egypt, Spojené arabské emiráty nebo Kypr?

Destinace

Září nás pomaličku opouští a společně s ním i období kalendářního léta. Dny se krátí, sluníčko se častěji schovává za mraky a svetry a větrovky, které několik měsíců odpočívaly v našich skříních, začínají pomaličku cítit šanci, že se opět podívají ven. Pokud však nejste ještě připraveni dát létu své definitivní sbohem, máme pro vás jako vždy řešení!

Ty, kteří nás už trochu znají, nejspíš svým návrhem tak úplně nepřekvapíme. Máme totiž svůj oblíbený univerzální lék, jenž předepisujeme skoro na všechno –⁠ vyrazit k moři! Na následujících řádcích si představíme několik prosluněných destinací, kde léto ještě ani zdaleka nekončí. Ba naopak, podzimní měsíce jako je říjen a listopad jsou tím nejlepším obdobím pro jejich návštěvu. Tak na nic nečekejte a vydejte se s námi za sluníčkem vyhřátým pískem a průzračným mořem, které rozpustí všechny vaše podzimní splíny!

Kouzelný Omán

Jako první se o vaši pozornost uchází exotický sultanát Omán se svou nádhernou přírodou, pohádkovou atmosférou a pohostinnou kulturou. Ta se promítá nejen do pohodové nálady, která v zemi panuje, ale také do kvality služeb v místních letoviscích. V oblasti Salalah (Salála) se můžete v říjnu těšit na opravdu příjemné teploty okolo 30 °C. Moře je navíc po tropických letních dnech nádherně vyhřáté a není výjimkou, když dosáhne 29 °C. Plážové radovánky a skotačení v moři se tedy přímo nabízejí. Obzvlášť když si uvědomíte, jaké počasí panuje v říjnu v našich končinách! 

Že by ale Omán byly jen překrásné pláže a vyhřáté moře? To určitě ne! Konkrétně v Salále si přijdou na své i milovníci historie a přírodních jevů, které jen tak někde jinde neuvidíte. Místní vádí s rozkvetlými oázami a vodopády si zcela jistě získají srdce každého cestovatele. Jejich divoká krása pak potěší nejen oko fotografovo. Po zdejší krajině je navíc rozprostřeno hned několik připomínek místní pradávné historie. Doporučujeme zapůjčit si auto a prozkoumat Salalah až do posledního zrnka písku na místní poušti. A nebo se rovnou vydejte na poznávací okruh Ománem!

 

Pohodové Kapverdy

No stress. To je motto, které v souvislosti s tímto nevelkým souostrovím ležícím na západ od senegalského pobřeží uslyšíte opravdu často. Kdo Kapverdy zažil na vlastní kůži, však může potvrdit, že je to motto skutečně přiléhavé. Pomalé životní tempo místních obyvatel, úsměvy, které vás provázejí na každém kroku, a večery i noci protančené v africkém rytmu jsou toho dostatečným důkazem!

Přidejte k tomu téměř celoročně vynikající počasí, Atlantik, který přímo vybízí k vodním sportům nebo jen k lenošení na jeho písečných plážích, a máte vyladěnou dovolenkovou destinaci, kde si na své přijdou jak plážoví povaleči, tak milovníci aktivního odpočinku. S námi se můžete vypravit na ostrov Sal, který kromě toho všeho láká ještě na působivou exotickou krajinu a ozvěny své koloniální historie –⁠ například v podobě bývalých solných dolů Pedra de Lume s ikonickými jezírky. Vysoký obsah soli v jejich vodách vám umožní se zcela bez námahy vznášet na hladině jako na té nejpohodlnější vodní posteli. Navíc bývají opravdu krásně vyhřátá a údajně mají omlazující efekt! 

 

Pestrý Egypt

Exotický, ale pro spoustu z nás přesto už tak známý, to je Egypt! Skvělé počasí skoro po celý rok, tajemná prastará kultura, průzračné moře s pestrobarevným podmořským životem a pláže, které si zamilovala i samotná Kleopatra – to a mnoho dalšího je 100% zárukou toho, že dovolená v Egyptě bude zážitkem na celý život i pro vás. 

Našince určitě potěší, že zejména ve službách často potkáte Egypťany, kteří se poměrně dobře dorozumí česky, případně aspoň sem tam s úsměvem utrousí nějaké to naše slovíčko. V říjnu navíc již lehce klesají tropické teploty, což ocení zejména ti, kteří chtějí krom mořských radovánek zakusit i něco ze slavné egyptské historie. Ať už zvolíte populární Hurghadu, klidnou Marsa Alam, barevný Sharm el Sheikh nebo autentickou Marsu Matrouh,

Náš speciální podzimní tip je pak plavba po Nilu. Ať už však zvolíte kteroukoli destinaci či variantu vaší dovolené, Egypt na podzim si zcela jistě zamilujete!

Působivé Spojené arabské emiráty

Dubaj, Abu Dhabi, Ras Al Khaimah, Sharjah, Ajman… Už jste objevili aspoň některý z těchto přitažlivých emirátů, které dohromady tvoří SAE? Pokud ano, pak jistě víte, o jak jedinečný mix tradiční arabské kultury, orientální pohostinnosti, překrásné přírody a té nejmodernější architektury se jedná. Ani v říjnu navíc denní teploty většinou nepadají pod 30 °C! 

Pokud jste v Emirátech ještě nebyli, je ten nejvyšší čas to napravit. Rozhodnete se pro futuristickou Dubaj, hornaté Ras Al Khaimah anebo Fujairah, tradiční Sharjah či Ajman nebo monumentální Abu Dhabi? To už je na vás! My vám můžete slíbit pouze to, že lepší říjnovou destinaci byste hledali jen těžko! 

 

Podmanivý Kypr

Kouzelný Kypr, třetí největší ostrov ve Středozemním moři, láká cestovatele z celého světa na své nádherné pláže, bohatou historii a krásnou přírodu. Na jihu se o vaši přízeň uchází „řecká“ Kyperská republika, na severu pak „turecký“ Severní Kypr. Každá část ostrova nabízí trochu něco jiného, ale obě jsou dokonalou destinací pro vaši říjnovou dovolenou.

Nedotčené pláže, to nejprůzračnější moře a více jak 10 000 let historie doslova na každém kroku vám zaručí, že na Kypru se zkrátka a dobře nudit nebudete. A protože letní tropické teploty na ostrově už přeci jen čekat nemůžete, co takhle se vypravit na výlet do přírody nebo třeba na některý z majestátních hradů, které na všechnu tu krásu shlíží z místních hor a kopců?

Tak kde se s vámi v říjnu potkáme?

6 důvodů proč navštívit egyptskou Hurghadu

Dovolená v Egyptě: 6 důvodů proč jet do Hurghady

Středomořská kuchyně: Netradiční dobroty z Řecka, Tuniska a Egypta!

Středomořská kuchyně

Mohlo by vás zajímat

katedrála ve městě Noto

Noto: Historické městečko na ostrově Sicílie nadchne nejen katedrálou

Italský ostrov Sicílie nabízí mnohem víc než jen písčité pláže a skvělou gastronomii. Je zde spousta zajímavých míst, která rozhodně stojí za to vidět. Kromě Údolí chrámů, starobylého města Syrakusy, sopky Etna, amfiteátru v Taormině či bílého útesu Scala dei Turchi je to například barokní městečko Noto na jihovýchodě. Proč se vydat právě sem? Share […]

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 15. díl

Hostem dalšího dílu Expertů na cestách je Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style, a řeč bude o pestrobarevném Maroku, zemi plné vůní a chutí, vhodné k odpočinku i poznávací dovolené. Dozvíte se jaká místa stojí za návštěvu či co je to marocká whisky. Hosti Eva a Said El Bourkhissi vám navíc představí arganový olej […]

Číst více

aquapark Nessebar

Nessebar: Největší aquapark v Bulharsku nabízí i tsunami

Máte děti a láká vás letní dovolená u moře? Musí se ovšem odehrávat v Evropě, ne moc daleko od České republiky, v bezpečné zemi a navíc za přijatelnou cenu? Vyzkoušejte Bulharsko! Černé moře vás dokonale osvěží, jídlo a pití tady mají doslova za hubičku a pivo není o nic horší ani dražší než u nás. Budete-li bydlet v letovisku […]

Číst více