10 důvodů proč milujeme Bulharsko

DestinaceBulharsko

Bulharsko ležící v jihovýchodní Evropě na Balkánském poloostrově je zemí s mnoha přednostmi. Nacházejí se zde atraktivní písčité pláže s pozvolným vstupem do vody a teplým Černým mořem, rozmanitá příroda s množstvím národních parků, města s romantickými historickými centry a mnoho dalšího. Cesta do Bulharska navíc trvá letadlem pouhé dvě hodiny! 

1) Opálím se na zlaté pláži

Největším a zároveň nejnavštěvovanějším letoviskem je Slunečné pobřeží, které je držitelem Modré vlajky (prestižního ocenění pro oblasti s nadstandardní čistotou pláže i moře). A pokud vás omrzí opalování, koupání i vodní sporty, najdete tu pěknou pobřežní promenádu se skvělými restauracemi, kavárnami, bary a obchody.

K dalším oblíbeným lokalitám patří proslulé Zlaté písky, kde jak už název napovídá, najdete opravdu zlatavé pláže. V mnohém se toto letovisko podobá Slunečnému pobřeží, ale je o něco menší, ohraničené zelenými kopci a má klidnější atmosféru. I Zlaté písky jsou však držitelem Modré vlajky. Vybrat si zde můžete z řady luxusních hotelů nabízejících bohaté all inclusive. Nechybí ani aquapark Aquapolis, nabídka vodních sportů a skvělé restaurace. 

Na obou zmíněných místech najdete pěkné písčité pláže s postupným vstupem do vody, což je výhoda zejména pro rodiny s dětmi. Plusem je také to, že Černé moře zůstává teplé až do konce října.

2) Užiji si skvělý noční život

Slunečné pobřeží nabízí bujarý noční život v podobě barů a diskoték. Často bývá označováno jako Východní Ibiza či Ibiza Černého moře, zde vás však na rozdíl od těchto destinací čekají příjemné nízké ceny. Zábavu od soumraku do svítání nabízí také Varna, Burgas a Sozopol, kde se v září koná Apollónský festival umění. Koho nelákají kluby, může si užít noční město procházkou ulicemi, kde lze narazit na pouliční umělce vytvářející jedinečnou okouzlující atmosféru, na kterou nelze vzpomínat jinak než s úsměvem.

3) Zažiji Bulharsko nové, lepší, modernější

Bulharsko je jednou z destinací, kterou mohli v mládí navštěvovat již naši rodiče a prarodiče. Zejména ti druzí jmenovaní by však dozajista byli velmi překvapeni, kdyby do Bulharska zavítali dnes. Místní letoviska prošla během posledních desetiletí velkými změnami a nyní si v lecčems nezadají s těmi, které se nacházejí v zemích, ke kterým byla novodobá historie vlídnější. Připočtěte k tomu tradičně skvělé bulharské jídlo a pohostinnou povahu Bulharů a zákonitě vám vyjde, že současné Bulharsko je skutečně dokonalou dovolenkovou destinací, kde si na své přijde doopravdy každý!

4) Vypravím se do Kamenného lesa a Údolí růží

Pobiti Kamani neboli Kamenný les je skvělým tipem na výlet. Tato unikátní přírodní památka se nachází cca 20 kilometrů od Varny. Jedná se o pole o velikosti 250 hektarů plné kamenných až sedm metrů vysokých vápencových sloupů nejrůznějších tvarů a velikostí. Na tom, jak vznikly, se vědci nedokážou jednoznačně shodnout  

Druhým místem, které byste měli během svého pobytu v Bulharsku navštívit, je Údolí růží. Dolina dlouhá asi 120 kilometrů se nachází mezi pohořími Stara Planina a Sredna Gora. Název je odvozen od toho, že právě zde se pěstují nejvoňavější růže z celého Balkánského poloostrova. Romantická procházka tímto nádherným údolím se jistě stane nezapomenutelným zážitkem.

5) Navštívím Rilský klášter

V úzkém údolí Rilské řeky v pohoří Rila ve výšce 1147 metrů leží okouzlující Rilský klášter. Jedná se o největší a nejslavnější klášter v Bulharsku. Rilský klášter byl založen poustevníkem sv. Ivanem Rilským (876–946), který strávil část života v místních jeskyních. V průběhu let byl klášter několikrát přestavěn a současná podoba pochází z let 1834 až 1862. V roce 1983 byla tato významná bulharská památka zařazena na Seznam světového dědictví UNESCO.

6) Poznám krásy Burgasu

Burgas, čtvrté největší město Bulharska, je velice živé a pěkné město s příjemnou atmosférou. Odpočinek můžete hledat na místní městské pláži, která je lemována kavárnami. Nachází se zde také hřiště na volejbal, dráha na in-line bruslení a rozlehlý mořský park s desítkami zajímavých soch. 

Rušné centrum, které je od moře odděleno velkým udržovaným parkem s otevřeným letním divadlem, nabízí řadu obchůdků, restaurací, kaváren a barů.

Nedaleko se nacházejí tři jezera – Burgaské, Atanasovské a Mandrenské – na jejíchž březích žijí vodní ptáci. Spatřit zde můžete například plameňáky, volavky či černé čápy.   

7) Navštívím okouzlující Nesebar

Nesebar je jedno ze starobylých romantických měst nacházející se nedaleko Burgasu. Díky svému bohatému architektonickému dědictví je zapsán na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Na své si zde tudíž přijdou zejména milovníci památek. 

Najdete zde mnoho historických staveb, mezi které patří tradiční dřevěné domy a krásné tajemné chrámy. Jedním z nich je biskupský kostel svaté Sofie, jehož působivé trosky dodnes fascinují většinu návštěvníků. Za zmínku určitě stojí i kostel svatého Štefana z jedenáctého století s úchvatnými nástěnnými malbami. 

8) Prohlédnu si město Sozopol

Podobně jako Nesebar, i Sozopol je město navštěvované pro svou historii. I zde najdete historické stavby, mezi které patří částečně kamenné a částečně dřevěné domy z 19. století, středověký chrám svaté Bohorodičky s nádhernými vyřezávanými artefakty a zčásti dochované hradby. Milovníky hradů určitě nadchne i nedaleký hrad Ravadinovo. Pěknou klidnou procházku nabízí místní park i přístav, ve kterém kotví rybářské lodě. Zajímavým zážitkem je večerní plavba výletní lodí Big Baba, ze které se vám naskytne nový pohled na osvětlené historické město.

9) Zažiji den plný zábavy ve Varně

Varna, třetí největší město Bulharska, se nachází na pobřeží Černého moře. Během dne nabízí koupání na městské pláži, posezení v příjemných kavárnách a restauracích či nakupování v místních obchůdkách. Po setmění se můžete těšit na pestrý noční život. Často se zde konají různé festivaly, koncerty i divadelní představení.

Přestože se jedná o moderní město, na své si přijdou i milovníci památek a nejrůznějších unikátů. Nachází se zde lázně z 2. století, katedrála Nanebevzetí Panny Marie z roku 1886, kostel sv. Athanasia ze 13. století, planetárium Mikuláše Koperníka a Muzeum Černého moře. Za zmínku určitě stojí i most Asparouhov, který je se svojí dvou kilometrovou délkou nejdelším v celém Bulharsku. Pro rodiny s dětmi je ideální volbou výlet do zoologické zahrady nebo delfinária. 

10) Navštívím Bílé město Balčik

Balčik je malebné, ve vápencových skalách usazené městečko, které se může chlubit nejen svou krásou, ale i dlouhou historií. Byl vybudován na bělostných pískovcových terasách, a proto se mu právem přezdívá Bílé město.

K nejznámějším atrakcím patří orientálně pojatý letohrádek rumunské královny Marie (známý také jako Palác Balčiku) z doby, kdy toto území bylo součástí Rumunska. K zámku je přidružen malebný francouzský park s botanickou zahradou, která je největší a sbírkami nejbohatší na Balkáně a pyšní se druhou největší evropskou sbírkou kaktusů.


Bulharsko na vás čeká a nemůže se dočkat, aby vás přesvědčilo, že zamilovat se do něj je opravdu snadné. Co myslíte, není na čase dát mu šanci?

zátoka Buracona na kapverdském ostrově Sal

Fotoreportáž: Zátoka Buracona a jeskyně Blue Eye na ostrově Sal

Dovolená na Kapverdách: Rady, tipy a důležité informace

dovolená na Kapverdách aneb pláž Santa Maria

Mohlo by vás zajímat

Natálie Samková

Natálie Samková – Tunisko

Share Tweet Email

Číst více

Bodrum je Turecko s řeckou atmosférou, vypráví Lenka Pátek

Bodrum je Turecko s řeckou atmosférou, vypráví Lenka Pátek

Během červencové návštěvy Bodrumu jsem si uvědomila, že tato malebná oblast je v podstatě fúzí dvou destinací. Jak to myslím? Pobývala jsem na jihozápadě Turecka, ale přitom jsem všude kolem sebe vnímala tradiční řeckou atmosféru. Tento pocit umocňovaly rozvaliny kostelíků, kamenné domy a klasické větrné mlýny. Ještě začátkem třicátých let minulého století totiž většinu obyvatel […]

Číst více

Gorgonia - potápěčů ráj

Hotel Gorgonia Beach: To nejlepší místo pro potápění a šnorchlování v Egyptě

Také milujete potápění a šnorchlování v Egyptě? Mám pro vás tip na báječný hotel, kde na jednom místě můžete spatřit všechny krásy podmořského světa. Share Tweet Email

Číst více