Ománská Salalah: 7 tipů na výlety, které si nesmíte nechat ujít

OmánDestinaceTipy na výlety

Když se řekne Blízký východ, pravděpodobně si leckdo z vás představí pouštní krajinu, velbloudí karavany a rozpálená skaliska lemující obzor. Ti, kteří jsou s tímto fascinujícím regionem seznámeni trochu blíže však určitě namítnou, že je toho zde k vidění mnohem více. A pro ománské město a region Salalah (česky Salála) to platí minimálně dvojnásob.

Salalah má totiž jednu jednu vlastnost, kterou se výrazně odlišuje od ostatních oblastí v Ománu. Jedná se o unikátní monzunové období, díky kterému se i v letních měsících každoročně zazelená a promění celou oblast v oázu zeleně. Tento jev se nazývá charíf a trvá od června do poloviny září. 

V tomto období se také koná Salalský charíf festival, v rámci kterého si mohou jeho návštěvníci užít různé slavnosti oslavující místní kulturu, výstavy a rozličný program pro celou rodinu. Tento přírodní jev však není ani zdaleka tím jediným důvodem, proč Salalah navštívit. Samotné město a jeho okolí totiž nabízí množství turistických zajímavostí, od historických monumentů po přírodní krásy. Co byste si tedy při návštěvě Salály určitě neměli nechat ujít?

Pláž Al Mughsail

Průzračné moře na jedné straně, dramatická černá skaliska na straně druhé a mezi tou vší krásou pás nádherně bílého písku. To je pláž Mughsail, která se nachází jen zhruba 20 km od Salály a představuje tak skvělé místo pro jednodenní či půldenní výlet za přírodními krásami a nekonečnou plážovou pohodou. Můžete si být jisti, že ománské slunce jistojistě rozzáří každou tvář a zdejší moře rozpustí všechny starosti, které jste si s sebou na Al Mughsail přinesli!

Pláž Fazayah

Pláž Fazayah je skvělou volbou pro ty, kteří vyhledávají spíše odlehlejší lokality bez davů turistů. Našim cestovatelům se zde natolik zalíbilo, že rozhodli jí věnovat dokonce samostatný blogový článek. Fazayah zkrátka určitě stojí za návštěvu!

Mešita sultána Kábúse

Největší mešita v Salále byla pojmenována podle sultána Kábúse bin Saída. Ten vládl Ománu od roku 1970 do své smrti v roce 2020. Jedná se o největší mešitu celého města a snoubí v sobě opulentní nádheru typickou pro arabskou architekturu s moderními architektonickými prvky. Je postavena tak, aby zaujala všechny smysly a probudila v návštěvnících probudila pocity klidu a míru. Na rozdíl od některých ostatních svatostánků arabského světa, mešitu sultána Kábúse mohou navštívit i nemuslimové.

Jebel Samhan

Klenot regionu Dhofar, ve kterém se Salalah nachází, jehož návštěva je povinností pro všechny milovníky přírodních krás. Tato hora se tyčí nad kopcovitým terénem stejnojmenné přírodní rezervace jako obr a nabízí kromě nádherných výhledů na okolní krajinu i skvělou možnost, jak poznat zdejší faunu i flóru v celé její pestré kráse.

Taqah

Hlavním lákadlem této rybářské vesničky je, kromě překrásných pláží, i pevnost postavená v 19. století. Poté, co přešla pod správu ománského ministerstva pro kulturní dědictví, byla zrekonstruována a získala funkci muzea. V rámci expozice zde můžete obdivovat historické zbraně, šperky, nábytek a obrazy – dokonce tak, jak byly v pevnosti uskladněny, když byla ještě používána.

Archeologický park Al-Balid a další archeologické naleziště

Váš výlet do Salály by nebyl kompletní bez návštěvy této úchvatné historické památky, která byla v roce 2000 zařazena na seznam světového dědictví UNESCO. Toto muzeum pod širým nebem obsahuje ruiny starého Zafaru, dříve významného přístavního města známého například ze zápisků známého cestovatele Marca Pola. Součástí areálu je také Muzeum Země kadidla, což je surovina, kterou se region Dhofar během staletí proslavil po celém světě. Dalšími zajímavými archeologickými nalezišti v okolí jsou Wubar a Sumhuram. Doporučujeme je navštívit všechny!

Wadi Darbat

Omán je známý pro spoustu svých ikonických vádí, tedy něco jako údolí. A Wadi Darbat patří k těm nejkrásnějším! Údolí je součástí přírodního parku a je vyhledávaným místem pro milovníky přírody i pro rodinné pikniky. Těšit se zde můžete na vodopády, tyrkysová jezera a četné jeskyně a jeskyňky. Ty vám poskytnou vítanou skrýš před spalujícím ománským sluncem. Ačkoli Wadi Darbat vyniká především nádhernou přírodou, vzhledem k tomu, jak populárním místem pro rekreaci je, můžete si být jisti, že nejbližší restaurace nebo kavárnička nikdy není příliš daleko.

Tak co, už víte, co vidět v kouzelném Ománu? Vydejte se do Salalah i vy a objevte její jedinečné orientální kouzlo!

Ománská kuchyně: Pohádka tisíce a jedné chuti

Co ochutnat v Ománu: Pohádka tisíce a jedné chuti

Dovolená na kole: Nejlepší destinace pro cyklisty

Mohlo by vás zajímat

Skopelos

Skopelos: Řecký ostrov, který proslavil filmový trhák Mamma Mia!

Nebýt kultovního filmu Mamma Mia!, který se letos dočkal pokračování, asi by Skopelos, nádherný ostrov v souostroví Severní Sporady, nikdo neznal. I když to, že právě zde byl natočený, pomohlo zvednout návštěvnost, stále zůstává v mnoha ohledech nedotčený. Share Tweet Email

Číst více

Mešita šejka Zayeda

Mešita šejka Zayeda – památka v Abu Dhabi, která je plná „nej“

Velká mešita šejka Zayeda je zářivý drahokam Abu Dhabi, hlavního města Spojených arabských emirátů, a bezesporu jedna z nejkrásnějších i nejznámějších staveb moderního světa.  Share Tweet Email

Číst více

Ierapetra

Dovolená na Krétě: Ierapetra, nejjižněji položené město Evropy

Už jste navštívili letovisko Ierapetra na řecké Krétě? Pokud ne, tak nám dovolte toto jediné město na jižním pobřeží zmíněného ostrova představit trochu blíže! Věděli jste například, že je nejjižnějším městem Evropy a tím pádem i nejteplejší oblastí celé Kréty? Share Tweet Email

Číst více