10 důvodů, proč milujete Kalábrii

DestinaceKalábrieItálie

Itálii není třeba dlouze představovat. Tato jihoevropská země dlouhodobě patří mezi nejpopulárnější dovolenkové destinace, kam každoročně míří miliony cestovatelů z celého světa. Dechberoucí historie jedné z kolébek evropské civilizace, úchvatné přírodní scenérie a světově proslulá kuchyně –⁠ to jsou jen některé ze střípků, které tvoří dohromady fascinující obraz současné Itálie.

Region Kalábrie se nachází v pomyslném palci italské „boty“, jen pár kilometrů od břehů Sicílie. Své návštěvníky láká na členité pobřeží posázené romantickými městečky, starověkými ruinami a v neposlední řadě jedinečnou kuchyni, jakou nenajdete nikde jinde na světě. Vydejte se mimo vyšlapané italské turistické trasy a zamilujte se do Kalábrie -⁠ panenského regionu, který si určitě získá i vaše srdce!

 


1) Vychutnám si skvělé jídlo a nekonečnou pohodu

V Kalábrii čas plyne jinak, než jsme zvyklí z našich středoevropských končin. To se projevuje nejen na celkově pomalejším a pohodovějším tempu, ale i na přístupu k životu vůbec. Region je navíc zatím poměrně málo dotčený masovým turismem, takže se můžete těšit na skutečně autentickou atmosféru a upřímnou pohostinnost místních obyvatel. Duši regionu nejlépe poznáte přes místní kuchyni. Ta dosahuje opravdu světových kvalit, a ačkoli v ní samozřejmě naleznete italské vlivy, obsahuje prvky, které jí dávají osobitý a nenapodobitelný ráz. Určitě ochutnejte místní sladké červené cibulky, které se nepěstují nikde jinde na světě!

2) Vykoupu se v křišťálově čistém moři

Kalábrie je moderní civilizací jen málo dotčený region. Průmysl je zde rozvinutý minimálně a s ním spojené znečištění krajiny zde prakticky neexistuje. Můžete se tedy těšit na opravdu průzračně čisté moře, které je zde považováno za vůbec nejčistší z celé Evropy. V sezóně navíc dosahuje vskutku příjemných teplot okolo 26 °C!

3) Budu obdivovat nedotčenou přírodu 

Až (pokud!) se dostatečně nasytíte plážového odpočinku a relaxu s drinkem v ruce, co takhle se vydat do kalábrijských hor nebo do jednoho z národních parků? Černé borovice tyčící se snad až do nebes, řady olivovníků se táhnou kam až oko dohlédne, větve stromů se ohýbají pod vahou rozmanitých citrusových plodů –⁠ toto jsou jen některé ze scenérií, na které se vás pokusí místní příroda zlákat. Necháte se?

4) Projdu se uličkami kalábrijských městeček

V členité kalábrijské krajině jsou usazeny některé z nejkrásnějších městeček a vesniček nejen Itálie, ale i celé Evropy. Fiumefreddo, Altomonte, Scilla, Gerace, Morano Calabro… to jsou názvy jen těch opravdu nejznámějších z nich. Nenechte si jejich návštěvu ujít –⁠ na malebné střechy jejich domků, špičaté věže kostelíků a úžasné výhledy z kopců, na kterých bývají vystavěny, určitě jen tak nezapomenete!

5) Naliji si sklenku jedinečného místního vína

Před dávnými časy byla Kalábrie obývána starověkými Řeky. Podle legendy účastníci tehdejších olympijských her prosluli opravdovou láskou k tomuto nápoji bohů. Jistý atlet jménem Milo z Crotone, což je dodnes existující kalábrijské město, prý pravidelně pil až 10 litrů červeného vína denně. Nedoporučujeme vám, abyste se snažili s výkony tohoto antického sportovce soupeřit, ale opustit Kalábrii, aniž byste ochutnali pár sklenek místního červeného vína, by byl opravdový hřích!

6) Navštívím některý z regionálních festivalů

V létě večery kalábrijských měst často ožívají sváteční atmosférou regionálních festivalů. A nebyla by to Kalábrie, kdyby se většina z nich nějakým způsobem netočila kolem jídla! Sladkosti, kaštany, lesní houby, klobásy, lilek… to jsou jen některé z témat festivalů, které se v Kalábrii pořádají, a kde vaši účast místní pohostinní lidé přivítají s úsměvem a otevřenou náručí.

7) Přivítám východ slunce se sklenkou v ruce

Kalábrijská města a městečka jsou nádherně klidná ve dne, ale jakmile nad nimi zapadne slunce, odkrývají svou druhou, o poznání živější tvář. Projděte se po večerní promenádě, užijte si karaoke přímo na pláží, zatančete si na písku mezi palmami… A až se budete potřebovat trochu zchladit, není nic snazšího, než skočit přímo do moře!

8) Vydám se na loďce podél tyrhénského pobřeží

Na některé z nejkrásnějších pláží a zátok pobřeží kalábrijského regionu se nedostanete jinak, než s pomocí loďky. Zažijte zdejší nádherné scenérie z jiné perspektivy nebo se rovnou vydejte až na Liparské ostrovy, které leží nedaleko kalábrijského pobřeží v Tyrhénském moři.

9) Ztratím se v uličkách malebné Tropei

Speciální zmínku ve výčtu kalábrijských divů si zaslouží magická Tropea. Opravdu ten nejlepší způsob, jak prozkoumat labyrint jejích úzkých cestiček, je se v nich beznadějně ztratit. Možná zakotvíte v některé ze zdejších maličkých kavárniček a pochutnáte si na místní zmrzlinové specialitě zvané tartuffo, možná dojdete až k monumentální Normanské katedrále, která město svým ochranným kouzlem brání již od 12. století. Důkazem toho jsou dvě nevybuchlé pumy z druhé světové války, které byly jako připomínka kolemjdoucím instalovány hned u jejího vchodu.

10) Projdu se kaňonem Raganello

Kaňoning je snad jednou z vůbec nejzajímavějších adrenalinových aktivit, které si lze představit. Nádherný kaňon Raganello je pak pro tuto aktivitu doslova jako stvořený! Objevte burácející vodopády, přírodní klouzačky, ponořte se do křišťálově čisté vody a prozkoumejte kaňon až do posledního kamínku. Zcela jistě nebudete litovat!

Každý, kdo hledá nádhernou přírodu, jen málo zkaženou lidskou civilizací, autentickou regionální kulturu a kulinářské umění světové úrovně, si bude v Kalábrii připadat doslova jako v ráji. Vydejte se tam spolu s námi a zamilujte se i vy do její panenské krásy!

cestovatel Richie pluje kolem ostrova Mallorca

Mallorca: Tohle můžete zažít na největším španělském ostrově!

10 důvodů, proč milujeme Egypt

Mohlo by vás zajímat

Alkohol v jednotlivých destinacích

Dovolená a alkohol: Co kde ochutnat, a na co si dát pozor?

Alkohol a dovolená –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pro leckoho nerozlučná dvojka. Sklenka vína, piva či něčeho ostřejšího bývá totiž často neodmyslitelně spojena s dovolenkovou pohodou. Pojďme si dnes tedy představit některé z populárních alkoholických nápojů, které si můžete vychutnat na své dovolené u moře. Share Tweet Email

Číst více

Petra Menzelová

Petra Menzelová – Rhodos

Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 23. díl

Adrenalinové zážitky i odpočinek v klidných mělkých zátokách. Takový kontrast nabízí Ras Al Khaimah, jeden z nejrozmanitějších a nejzelenějších Spojených arabských emirátů. Ve speciálu pořadu Experti na cestách se reportérka Petra Staňová vypravila prozkoumat, jakou zde lze prožít dovolenou. Těšit se můžete na ostrov Marjan Island s luxusními hotelovými komplexy, výlet za perlami i na […]

Číst více