Cagliari: Hlavní město ostrova Sardinie láká nejen na kostely

SardinieItálieTipy na výlety

Už víte, kde se bude odehrávat vaše letní dovolená? Jednou z nevšedních destinací je italský ostrov Sardinie. Bez ohledu na to, ve kterém letovisku budete pobývat, můžete vyrazit na výlet do hlavního města Cagliari. Tam lze posedět v restauraci nebo kavárně, nakoupit cokoliv od koření přes oblečení, obuv a kosmetiku až po šperky. Ve svém živlu budou i ti, co rádi obdivují architekturu a památky včetně antických. A samozřejmě nechybí ani pobřežní promenáda, přístav a pláž. Ta nese název Spiaggia del Poetto.

Cagliari se rozprostírá na jihu ostrova Sardinie. Konkrétně mezi mořem a úrodnou planinou. Město je obklopené dvěma močály, zároveň leží v blízkosti vysokého a zalesněného pohoří.

město Cagliari na ostrově Sardinie

Lidé tu bydleli už ve druhém tisíciletí před naším letopočtem, důkazem dávného osídlení je například zdejší amfiteátr z druhého století. Odehrávaly se v něm nejen zápasy, ale také veřejné popravy.

amfiteátr v Cagliari

Tuvixeddu fascinuje historiky

Mnohem starší než antické divadlo je největší punská nekropole ve StředomoříTuvixeddu. Nalézá se ve středu města – na kopci, který si mezi 6. a 3. stoletím př. n. l. vybrali Kartáginci a následně tam pohřbili své mrtvé. Pohřební komory byly nádherně vyzdobené, archeologové v nich nalezli amfory a ampule na esence. Nekropole Tuvixeddu se skládá převážně z arkosoliových hrobů a kolumbárií.

nekropole Tuvixeddu

Dominantou města Cagliari je středověký hrad svatého Michaela (Castello di San Michele), stojící na jednom ze sedmi zdejších kopců. Uvnitř najdete moderní muzeum zachycující bohatou historii Sardinie.

středověký hrad svatého Michaela

Další pozoruhodnou památkou je Bastione di Saint Remy. Dominantní neoklasicistní stavba s vápencovým obloukem a korintskými sloupy je doplněná dvojitým schodištěm, panoramatickou terasou a promenádou, kde se pořádají různé akce.

Bastione di Saint Remy ve městě Cagliari

Patronem Cagliari je Saturnin

Bazilika svatého Saturnina (Basilica di San Saturnino), zasvěcená patronovi města, je nejstarším kostelem v Cagliari. První zmínky o něm pocházejí ze začátku 6. století. Aktuálně se kostel skládá z kupolovitého prostoru a východního ramene s hlavní lodí a dvěma loděmi. Současný vchod do kostela je v prostoru bývalého západního ramene, doplňují ho moderní přístavby z 20. století.

bazilika svatého Saturnina

Svatyně Panny Marie Bonarské (Santuario di Nostra Signora di Bonaria) je jedním z nejvýznamnějších poutních míst v Cagliari. Je zasvěcena patronce mořeplavců. Stojí na kopci nad městem a skýtá nádherný výhled na okolní krajinu.

svatyně Panny Marie Bonarské v Cagliari

Který kostel si zamilujete?

Majestátní římskokatolická katedrála (Duomo di Cagliari) je zasvěcená Panně Marii a svaté Cecílii a sídlí v ní arcibiskup. Kostel postavili ve 13. století v pisánsko-románském slohu, katedrální status získal v roce 1258. V 17. a 18. století byl barokně upravený. Ve 30. letech 20. století dostal současnou fasádu v novorománském stylu, inspirovanou katedrálou v Pise.

římskokatolická katedrála Duomo di Cagliari je zasvěcená Panně Marii a svaté Cecílii

Svatý Michael, ten se má! Ve městě Cagliari se podle něj jmenuje nejen hrad, ale také park, ulice, náměstí, hřbitov a katolický kostel. Na něj navazuje Vojenský ústav soudního lékařství, bývalý jezuitský noviciát.

katolický kostel svatého Michaela

Kostelů je v Cagliari vskutku požehnaně. Ani ten, který je zasvěcený svaté Anně, nelze přehlédnout. Narazíte na něj v dolní části historické čtvrti Stampace. Už ve 13. století na tomto místě stál kostel podstatně menších rozměrů. Koncem 18. století ho nahradila stavba v barokním slohu. Ta však nepřečkala bombardování během druhé světové války. Pár let poté (1951) tu vyrostl nový kostel – Chiesa collegiata di Sant’Anna.

kostel svaté Anny

V noci to žije na Piazza Yenne

Skvostná je místní radnice (Palazzo Civico), která byla přestavěna v letech 1946 až 1953. Bombardování během druhé světové války ji totiž silně poškodilo…

radnice v Cagliari neboli Palazzo Civico

Jedním z důvodů, proč vyrazit právě do Cagliari, jsou nákupy. Dámy rozhodně nepohrdnou oblečením a módními doplňky. Štěstí mohou zkusit třeba v butiku Tutti I Colori v ulici Via XX Settembre.

butik Tutti I Colori v ulici Via XX Settembre

La Rinascente je nejstarší obchodní dům v Cagliari. Otevřeli ho v roce 1931. Seženete v něm zejména oblečení a módní doplňky, kosmetiku, parfémy, bytové doplňky, kvalitní víno a gurmánské produkty.

obchodní dům La Rinascente ve městě Cagliari

Chcete si v hlavním městě ostrova Sardinie užít noční život? V tom případě zamiřte na náměstí Piazza Yenne a do jeho blízkého okolí…

Piazza Yenne

italský salám Mortadella Bologna

Mortadella Bologna: Měkký italský salám z vepřového masa a tuku

Essaouira: Věhlasné marocké město, kde vás přivítají hejna racků

město Essaouira

Mohlo by vás zajímat

Abu Dabbab: Potápěčská lokalita, kde spatříte korály, želvy i dugonga

Egyptská destinace Marsa Alam láká turisty na klidnou a komfortní dovolenou na pobřeží Rudého moře. Hojně sem míří také potápěči a milovníci šnorchlování, poněvadž korálové útesy se častokrát nalézají v těsné blízkosti pláže. Obdivovat lze rovněž pestrobarevné ryby a další mořské živočichy. Fajnšmekři se obvykle domluví s delegátem CK Blue Style a vydají se na […]

Číst více

Abu Dhabi

Abu Dhabi: Pět zajímavých míst, která jsou součástí tohoto emirátu

Spojené arabské emiráty – to není jenom Dubaj, ale také Ras Al Khaimah, Fujairah, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain a Abu Dhabi. Tento největší emirát tvoří stejnojmenné město, dále Východní region s jeho hlavním městem Al Ain a Západní region, který se skládá z několika vesniček a správního střediska Madinat Zayed. Pokud budete trávit dovolenou […]

Číst více

Experti na cestách - 1. díl

Experti na cestách: 1. díl

Kterou destinaci vybrat? Co pro cestu budu potřebovat? Jaká platí opatření? Mám mít vše vytištěné nebo stačí elektronicky? Co připojištění, ano či ne? To se dozvíte v 1. díle pořadu, který vás ve své druhé půlce zavede do Egypta a doporučí, kam se v této zemi určitě podívat. Share Tweet Email

Číst více