Splňuje váš cestovní doklad podmínky vstupu do vaší zvolené destinace?

Rady na cestu

Chystáte se na dovolenou? Potom si nezapomeňte včas zkontrolovat platnost svého pasu, zejména pokud letíte do některé z mimoevropských destinací. Ušetříte si tak nejen spoustu starostí, ale i peněz!

Podmínky pro vstup do jednotlivých zemí se totiž liší a pokud včas nezjistíte, že váš pas již nesplňuje požadovaná kritéria, může se vám vaše dovolená pěkně prodražit, případně na ni vůbec nebudete moci odletět. A to si určitě nikdo nepřeje.

Začněme však od úplného začátku.

Kde si mohu vyřídit cestovní pas?

Cestovní pas vám vydají na kterémkoli obecním úřadě obce s tzv. rozšířenou působností (v Praze to budou městské úřady částí Praha 1 až Praha 22). Zajít si můžete i rovnou na Ministerstvo vnitra, které najdete na pražském Pankráci.

Co budu k žádosti o pas potřebovat?

Bude vám stačit jeden platný doklad, nejčastěji občanský průkaz. Není potřeba přikládat fotografii, budete vyfoceni přímo na místě. Pokud je vyřizovateli pasu méně než 15 let, je potřeba přítomnost zákonného zástupce. 

Jak dlouho to všechno trvá?

Pamatujete si, jak jsme v úvodu článku psali, že se vám dovolená může kvůli potížím s platností pasu pořádně prodražit? Níže naleznete přehlednou tabulku, ve které se dozvíte, na kolik vás zřízení pasu v závislosti na tom, jakou rychlé vyřízení zvolíte.

 

Vyžadovaná platnost pasu pro jednotlivé destinace

A teď už k samotné platnosti pasů. I v tomto případě jsme pro vás připravili tabulku. V ní najdete seznam všech zemí, do kterých se můžete s naší cestovní kanceláří podívat, společně s údajem o požadované délce platnosti cestovního dokumentu pro vstup na jejich území. 

Více informací o podmínkách vstupu do jednotlivých destinací pak naleznete na našich webových stránkách.

Tak co, máte vše v pořádku? Pokud ano, už zbývá jen si pečlivě zabalit a pak už se pouze těšit, až se vaše chodidla poprvé dotknou vyhřátého plážového písku.

Těšíme se společně s vámi!

Do letadla s dítětem aneb jak na cestování s dětmi

Rodinná dovolená: Do letadla s dítětem aneb jak na cestování s dětmi

Na co si dát pozor před odletem na dovolenou: 5 nejčastějších chyb, kterých se lidé dopouštějí

5 nešťastných chyb před začátkem dovolené

Mohlo by vás zajímat

Černomorec

Černomorec: Klidné bulharské letovisko obklopuje několik pláží

Chcete v létě odletět na dovolenou k moři? A ideálně někam, kde vám to připomene „staré dobré časy“ a hlavně se tam dostanete rychle? Bulharské letovisko Černomorec (neboli Chernomorets) je kombinací klidu, pohody, nízkých cen a autentické atmosféry, kterou některá rušná střediska pozvolna ztrácejí. Jeho další výhodou je strategická poloha. Pouhých 9 km odsud se […]

Číst více

Co si nenechat utéct na kapverdském ostrově Sal

Dovolená na Kapverdách: Co si nenechat utéct na ostrově Sal

Přemýšlíte o dovolené? Kapverdy jsou skvělou volbou! Vydejte se s námi na úchvatný ostrov Sal! Abyste si ho užili naplno, přinášíme vám tipy na nejkrásnější a nejzajímavější místa, která byste si při jeho návštěvě určitě neměli nechat ujít. Share Tweet Email

Číst více

Sharjah

Sharjah: Arabský emirát, jehož symbolem je otevřený Korán

Kdykoliv během roku můžete prožít dovolenou ve Spojených arabských emirátech, a to nejen v Dubaji. Kromě ní se nabízí dalších šest emirátů – Ras Al Khaimah, Fujairah, Abu Dhabi, Umm Al Quwain, Ajman a Sharjah. Proč se vydat právě do posledně jmenovaného? Emirát Sharjah (česky Šardžá) vyhledávají turisté toužící zejména po odpočinku. Na své si […]

Číst více