Na co si dát pozor před odletem na dovolenou: 5 nejčastějších chyb, kterých se lidé dopouštějí

Rady na cestu

Na co si dát pozor před odletem na dovolenou? Doporučujeme býti obezřetní, na cestovatele totiž čekají někdy i pořádné chytáky. Věděli jste například, že při cestě do Egypta nebo Emirátů musí mít váš pas platnost ještě šest měsíců po vašem vstupu do země? Přinášíme přehled pěti nejčastějších situací, na které si dát pozor, aby vás čekala dovolená bez starostí.

1. Nezkontroluji si platnost pasu včas? Neodletím.

Před odjezdem na dovolenou si zkontrolujte platnost svého cestovního dokladu a jeho expiraci, a to nejpozději měsíc dopředu, ať máte případně čas nechat si vyrobit nový. Mnohdy si lidé neuvědomují, že jejich pas vyprší brzy po návratu z dovolené, což může způsobit značné komplikace nebo dokonce nevycestování na vaši vysněnou dovolenou. Příkladem zemí, kde jsou podmínky platnosti pasu striktní, je například oblíbený Egypt nebo čím dál více navštěvované Spojené arabské emiráty. Pro vycestování do těchto destinací je nutné mít pas platný nejméně 6 měsíců od data vstupu do země! Výše zmíněné destinace samozřejmě nejsou jediné z naší nabídky s touto podmínkou. Více o podmínkách vstupů do jednotlivých destinací si můžete přečíst zde.

2. Odlétám po půlnoci? Pozor, nepoplést a nepřijít o den později.

Nepřehlédněte čas odletu a dobu, kdy musíte být na letišti. Velmi často je čas odletu letadla pár minut po půlnoci, např. v 00:05 hodin. To znamená, že je nutné být na letišti předcházející den ve večerních hodinách. V praxi to značí, že i když je na cestovních dokumentech termín zájezdu od, např. 5. 11., tak na letišti je nutné být přítomen již 4. 11., a to z důvodu odbavení a bezpečnostních prohlídek.

3. Potřebuji vízum? Raději zjistit včas, než být na pasové kontrole nemile překvapen!

Víte, že za zkontrolování zda do zvolené destinace je třeba vízum či nikoli, je zodpovědný cestující, nikoli cestovní kancelář? Proto ideálně ještě před nákupem dovolené doporučujeme zkontrolovat si víza a případná další cestovní omezení do vaší zvolené destinace, abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením při pasové kontrole. Podmínky vstupu do vaší destinace můžete jednoduše ověřit na našem webu nebo na stránkách Ministerstva zahraničních věcí. Ačkoli jedete s českou cestovní kanceláří, ve většině případů platí vízová povinnost vaší zvolené země. Proto si raději udělejte chvíli času a poraďte se s vaším zastupitelským úřadem.

4. Zapomenuté léky nemusíte v zahraničí sehnat!

V případě pravidelného užívání léků je vhodné se ujistit, že jich máte dostatek na celou dovolenou. Mějte s sebou také případné lékařské informace a léky v originalním obalu, dobrým nápadem je i seznam všech převážených léků. Mějte na paměti, že některé léky nemusí být ve všech destinacích dostupné. Doplňujeme, že v destinaci je v případě jakýchkoliv zdravotních obtíží doporučováno kontaktovat pojišťovnu na asistenční lince.

5. Sdílíte všude své plány o dovolené? Pozor na “Harryho, co jde do (vašeho) baráku!”

Asi každý máme radost z toho, že se náš odjezd na dovolenou blíží, a tak se s naším nadšením chlubíme na sociálních sítích. Často toho ovšem sdílíme až moc a po návratu z dovolené nás může čekat překvapení v podobě vykradeného bytu. Veřejné oznámení odjezdu na dovolenou skutečně může zvýšit riziko krádeže či přímo vloupání do vašeho příbytku. Z tohoto důvodu doporučujeme sdílet informace jen s omezeným okruhem důvěryhodných osob jako je vaše rodina či blízcí přátelé. Vůbec nejvhodnějším řešením je sdílení krásných vzpomínek až po návratu z vaší dovolené.

Tak co, už víte, na co si dát pozor před odletem na dovolenou? Pokud máte vše v pořádku, jsme rádi a těšíme se, až s vámi potkáme na pláži!

Platnost pasu

Splňuje váš cestovní doklad podmínky vstupu do vaší zvolené destinace?

Platnost cestovního dokladu si ověřte zavčas, radí Lenka Pátek

před odletem na dovolenou si ověřte platnost cestovního dokladu

Mohlo by vás zajímat

Varna: Bulharské město, které ukrývá nejstarší zlatý poklad na světě

Zamíříte v létě do proslulého bulharského letoviska Zlaté Písky? Anebo do nedalekého střediska Sv. Konstantin a Helena, Kranevo, Albena či Obzor? V tom případě si můžete udělat výlet do města Varna, populárního především mezi mladými lidmi. Přes den se lze koupat a opalovat na prostorné městské pláži, vydat se na nákupy či posedět v kavárně […]

Číst více

Sharm El Sheikh

Fotoreportáž: Stará část egyptského města Sharm El Sheikh

Pravidelně létáte do egyptské Hurghady či Marsa Alam a uvažujete o tom, že vyzkoušíte také Sharm El Sheikh na jihu Sinajského poloostrova? Skvělý nápad! Zatímco přes den se budete nejspíš věnovat koupání, opalování, šnorchlování nebo potápění, večer můžete vyrazit do města. Share Tweet Email

Číst více

Cestovka BS

Cestovka b.s. | 4. díl

Egypt se stal mezi Čechy oblíbenou dovolenkovou destinací. Tato krásná země však nabízí mnohem víc než jen odpočinek na zlatavých plážích a v luxusních hotelových resortech! Share Tweet Email

Číst více