Platnost cestovního dokladu si ověřte zavčas, radí Lenka Pátek

Tipy Lenky PátekRady na cestu

Do zahraničí létám několikrát do měsíce, většinou služebně. Občas si naplánuji rodinnou dovolenou nebo prodloužený víkend u moře, případně eurovíkend v některé z metropolí. Jsem zvyklá si včas vyřídit veškeré formality, abych mohla vstoupit do země, kam mám právě namířeno. Dobře si uvědomuji, že zdaleka ne každý má čas a možnost cestovat tak často jako já. Jsou jedinci, kteří letí do ciziny jednou za rok, jiní takzvaně nevytáhli paty z domova už řadu let. Příležitostní dovolenkáři se někdy dostanou do situace, kdy je nepustí do letadla nebo se vyskytne zásadní problém při celní a pasové kontrole. Na co by si každý měl dát pozor před odletem?

Zamyslela jsem se nad tímto tématem a sepsala několik rad, které nepříliš zkušeným turistům pomohou eliminovat komplikace spojené se vstupem do jiné země. Tady jsou!

Bez pasu nemůžete opustit EU

Pokud letím do země, která je rovněž součástí Evropské unie, vystačím si s občanským průkazem. Ten musí být platný i během návratu domů. Cestovní pas v tomto případě není nutný. Ale pozor! Když mířím například do Řecka a vím, že v rámci dovolené vyrazím na jednodenní lodní výlet do Turecka, které není v EU, musím si vzít pas. Bez něj bych se výletu nemohla zúčastnit.

První, co řeším před cestou do exotických krajin, včetně Egypta, Tuniska a SAE, je požadavek na dobu platnosti cestovního pasu. Spousta destinací, které má CK Blue Style v nabídce, trvá na tom, aby byl cestovní doklad platný minimálně 6 měsíců po předpokládaném návratu do vlasti. Čas od času se stane i „ostříleným“ cestovatelům, že na tuto podmínku – při nákupu dovolené přes internet – zapomenou. Obezřetnost doporučuji zejména tehdy, když platíte za super last minute zájezd s odletem druhý den…

Některé poplatky jsou v ceně zájezdu

Než se vydám do státu, ve kterém jsem dosud – nebo delší dobu – nebyla, podívám se na internetové stránky Ministerstva zahraničních věcí. Tam vždy najdu aktuální podmínky vstupu včetně vízové povinnosti a podobně. Jestliže plánujete exotickou dovolenou s cestovní kanceláří, na pobočce nebo na infolince se dozvíte, které poplatky jsou v ceně zájezdu a které nikoliv.

Těm, co už dlouho nikam necestovali, chci připomenout důležitou věc. Občanský průkaz je chápán jako cestovní doklad pouze pro jeho držitele, nikoli pro dítě v něm zapsané. Je nezbytné, aby dítě, které cestuje společně s rodičem a je zapsáno v jeho občanském průkazu, bylo vybaveno svým vlastním cestovním pasem nebo občanským průkazem.

V Emirátech vám zabaví konkrétní léky

Na stránkách www.mzv.cz si pokaždé přečtu také seznam položek, které do dané země nelze dovážet, eventuálně z ní vyvážet. Například na Srí Lanku nesmíte přivézt indickou nebo pákistánskou měnu. Do Spojených arabských emirátů je zakázán dovoz výrobků z vepřového masa. Thajsko nepovoluje dovoz ani vývoz padělaného zboží s ochrannou známkou a zboží porušujícího práva duševního vlastnictví. Keňa a Tanzanie včetně ostrovu Zanzibar zakazují dovoz jakýchkoliv předmětů pocházejících nebo vyrobených z divoké zvěře.

Abych nezapomněla – v určitých destinacích může nastat problém s léky! Kupříkladu do SAE je zakázán dovoz některých léků, které jsou v ČR běžně dostupné. Musíte si zajistit vhodnou náhradu. Omán omezuje dovoz vybraných léků (např. Codeinu). V takovém případě je nutné dovézt si lék v originálním balení s lékařskou zprávou a předpisem s razítkem a podpisem příslušného lékaře.

Kvůli prázdné nábojnici hrozí vězení

Vozíte si na dovolenou dron? V tom případě vás musím upozornit, že mnohé letecké společnosti trvají na tom, abyste ho odbavili společně s kufry. Nehledě na to, že některé země dovoz dronů striktně zakazují, nebo alespoň vyžadují povolení místních úřadů. O to však musíte žádat předem. Týká se to především Egypta a Maroka. Problémy při vstupu do Maroka mohou mít i turisté, kteří s sebou vezou velmi kvalitní záznamová zařízení, zejména videokamery.

Objevila jsem i zákazy, které někomu mohou připadat nelogické až tristní, ale je třeba je důkladně dodržovat. Tady je jeden z nich! Převážení prázdné nábojnice do vzduchovky může být ve Spojených arabských emirátech potrestáno v lepším případě vysokou pokutou, v horším pak odnětím svobody v délce minimálně šest měsíců nepodmíněně.

Děti bez rodičů potřebují souhlas

A na závěr ještě zmíním problematiku dětí, které do Maroka necestují s rodiči. V případě, že mladistvé osoby letí pouze s prarodiči, příbuznými či přáteli, je nutné, aby jim rodiče předali ověřený souhlas. Předepsaný formulář neexistuje, je možné využít francouzských formulářů, které jsou k dispozici na stránkách Ministerstva zahraničních věcí Kanady.

5 nešťastných chyb před začátkem dovolené

Na co si dát pozor před odletem na dovolenou: 5 nejčastějších chyb, kterých se lidé dopouštějí

Na Maledivách jsem si ulovila večeři, vzpomíná Lenka Pátek

Maledivy

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 22. díl

Jak si správně zabalit na dovolenou a na co si dát pozor, vám v dnešním díle Expertů na cestách poradí Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style. O své zvyky i zlozvyky v rámci balení se podělí také Mirai Navrátil, zpěvák a frontman kapely Mirai. Dále se budeme společně s Lenkou Pátek věnovat tomu, co […]

Číst více

5 nejkrásnějších pláží na Jižním Kypru

Dovolená na Kypru: 5 nejkrásnějších pláží Jižního Kypru

Chcete se slunit na nejkrásnějších plážích v Evropě? Ponořit se do jedněch z nejčistších mořských vln? Spatřit překrásné výhledy ze skalnatých útesů? Tak vyrazte na pláže Jižního Kypru! Share Tweet Email

Číst více

Palma Aquarium

Fotoreportáž: Palma Aquarium ve městě Palma de Mallorca

Chystáte se v létě na španělský ostrov Mallorca? CK Blue Style zajišťuje dovolenou v celé řadě letovisek, stačí si jen vybrat to nejvhodnější. Ať už budete pobývat kdekoliv, můžete se vydat na výlet do hlavního města Palma de Mallorca. Tam lze obdivovat skvostnou katedrálu La Seu, nakupovat suvenýry, oblečení, kosmetiku či místní potraviny, posedět v […]

Číst více