Dovolená na Krétě: Ierapetra, nejjižněji položené město Evropy

DestinaceŘeckoKréta

Už jste navštívili letovisko Ierapetra na řecké Krétě? Pokud ne, tak nám dovolte toto jediné město na jižním pobřeží zmíněného ostrova představit trochu blíže! Věděli jste například, že je nejjižnějším městem Evropy a tím pádem i nejteplejší oblastí celé Kréty?

Ierapetra má krásnou dlouho promenádu, kde můžete navštívit typické řecké taverny, bary a obchůdky. Jedná se opravdu o malebné městečko, jež má ovšem i pořádně bohatou historii. Jakpak by ne, když je Ierapetra nejstarší osídlenou oblastí v celém regionu! Sídlo zde vystavěli již staří Mínojci, lidé zde žili rovněž v období byzantském a samozřejmě i v dobách následné osmanské nadvlády.  

Dávnou historii tu z památek zastupuje například benátská přístavní pevnost Kales nebo Mešita Tzami. Dále můžete při svých toulkách městečkem narazit třeba na dům, ve kterém údajně přespával Napoleon při svém tažení do Egypta. A otomanská fontána také stojí za zmínku.

Srdcem města je přístav, kde se zejména v posledních letech potkává prastará rybářská tradice s moderním turismem. V jeho malebných křivolakých uličkách se lze procházet celé hodiny, případně můžete zapadnout do některé charakteristických taveren a ochutnat tradiční krétskou kuchyni.

Na místních trzích pak lze jednoduše pořídit suvenýry, ať už magnetku na lednici, voňavé koření nebo pro Krétu typické výrobky z kůže. Přímo z přístavu si můžete udělat výlet na ostrov Chrisi, také nazývaný Oslí ostrov, jenž je v současné době neobydlený. Tady na vás čekají krásné pláže s bílým pískem, okouzlující cedrový les a pozůstatky osídlení, přičemž ty nejstarší pochází opět až z doby dávných Mínojců.  

U samotného letoviska naleznete písečnou pláž, která je vybavena skvělým servisem s lehátky a slunečníky. Směrem na východ po pobřeží můžete narazit na pláž Long Beach nebo také Ierapetra Bay, která je pokrytá velmi tmavým až černým pískem.  

Ostrov Chrysi

Tak co, přesvědčili jsme vás? Stane se Ierapetra na řecké Krétě další položkou na vašem cestovatelském seznamu? Tento nádherný řecký ostrov zlákal i naše cestovatele. Ti o svém pobytu na Krétě sepsali celou reportáž, kterou si můžete přečíst zde.

7 zvláštních zvyků Bulharska

Bulharské zvyky a tradice: Mezi pohanstvím a křesťanskou vírou

Nejlepší letoviska na Sardinii: Do kterého vyrazíte vy?

SARDINIE: DO KTERÉHO LETOVISKA VYRAZIT

Mohlo by vás zajímat

Architektonické poklady Ras Al Khaimah

Památky Ras Al Khaimah: Navštivte Národní muzeum, nejstarší mešitu, starobylou pevnost či zříceninu hradu

Emirát Ras Al Khaimah bývá považován za nejkrásnější a nejrozmanitější z celé federace. Za to vděčí své překrásné přírodě, která zahrnuje vše od pouště přes úrodné nížiny po vysoké hory, úchvatným plážím s čistým mořem i poutavou historii. Objevte společně s námi ty nejpozoruhodnější památky Ras Al Khaimah! Share Tweet Email

Číst více

El Alamein

El Alamein – po stopách bitev 2. světové války

Egyptská historie nejsou jen pyramidy, chrámy a další tisíce let staré monumenty. Egypt, stejně jako většina zemí celého světa, napsal mnoho významných kapitol své historie i během turbulentního 20. století. Jedny z těch nejtemnějších přinesla bezesporu 2. světová válka, jejíchž hrůz nezůstala ušetřena ani tato africká země. Tuto těžkou dobu si mohou milovníci novodobé historie […]

Číst více

Leap Castle

Leap Castle: Nejstrašidelnější hrad na světě je v Irsku

Asi každé šlechtické sídlo se může chlubit nějakým strašidlem. Oblíbená je hlavně bílá paní a bezhlavý rytíř. Tyto postavy bývají často výmyslem průvodců, sloužícím pro pobavení návštěvníků. To určitě není případ hradu Leap v Irsku. Share Tweet Email

Číst více